Майчинството счетоводно - 99

• 38 018
  • 780
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте и извинявайте, че пак ще питам подобен въпрос с болничните, но не мога да си го обясня. Наложи се да излезна 2-3 месеца болничен почти от началото на бременността, но ако здравето ми позволи, бих се върнала на работа.
Ако теоретично брутната ми заплата все е била 2000лв., за 2-3 месеца съм взимала болничен и пак се върна на работа за 2000 за 4 месеца да кажем... тези месеци болничен как ще се отразят на майчинството? В калкулатора 0 лв ли да ги сложа или ще са около 70% от заплатата 2000лв? Благодаря предварително💐🍀💐

# 91
Здравейте! Наскоро позната, която работи в отдел "Човешки ресурси", ми каза, че след завръщането на работа след майчинство, платен и неплатен отпуск, имам право да поискам/ предложа на работодателя изменение на работното време.
Пример давам: работно време 8.30-17.30 с един час обедна почивка да се измени по следния начин 8-12, 30 минути почивка, 12.30-16.30.
Някой запознат ли е с това ?
Изрових промяната в КТ, отпреди 2 години е. Копирам текста:

Права на работника или служителя за съвместяване на трудовите и семейните задължения (Загл. изм. - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.)

Чл. 167б. (Нов - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Работник или служител, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, има право писмено да предложи на работодателя изменение за определено време на продължителността и разпределението на работното му време, да премине към работа от разстояние и други изменения на трудовото правоотношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и семейните задължения.
(2) (Нова - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Право да предложи на работодателя измененията по ал. 1 има и работник или служител, който полага грижи за родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия поради сериозни медицински причини.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Изменение на трудовото правоотношение по ал. 1 или 2 се извършва по взаимно съгласие на страните, изразено писмено, когато съществува такава възможност в предприятието. Работникът или служителят може преди изтичане на определеното време да поиска трудовото му правоотношение да продължи съгласно условията, непосредствено преди изменението.
(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Когато работодателят откаже изменение на трудовото правоотношение, той е длъжен в 14-дневен срок да предостави на работника или служителя мотивиран писмен отговор.
(5) (Нова - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) При постъпване на работа за първи път в предприятието работникът или служителят може да ползва правата по ал. 1 и 2, когато придобие най-малко 4 месеца трудов стаж.
(6) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Работникът или служителят и работодателят могат да постигнат съгласие за изменение на трудовото правоотношение по чл. 119 и по време на ползването на отпуск по чл. 163 -167а.

# 92
Здравейте и извинявайте, че пак ще питам подобен въпрос с болничните, но не мога да си го обясня. Наложи се да излезна 2-3 месеца болничен почти от началото на бременността, но ако здравето ми позволи, бих се върнала на работа.
Ако теоретично брутната ми заплата все е била 2000лв., за 2-3 месеца съм взимала болничен и пак се върна на работа за 2000 за 4 месеца да кажем... тези месеци болничен как ще се отразят на майчинството? В калкулатора 0 лв ли да ги сложа или ще са около 70% от заплатата 2000лв? Благодаря предварително💐🍀💐

Не се отразяват, за месеците в болничен се взима предвид доходът от който е изчислено обезщетението за болничния.

# 93
Здравейте! Наскоро позната, която работи в отдел "Човешки ресурси", ми каза, че след завръщането на работа след майчинство, платен и неплатен отпуск, имам право да поискам/ предложа на работодателя изменение на работното време.
Пример давам: работно време 8.30-17.30 с един час обедна почивка да се измени по следния начин 8-12, 30 минути почивка, 12.30-16.30.
Някой запознат ли е с това ?
Изрових промяната в КТ, отпреди 2 години е. Копирам текста:

...
Имате право да предложите промяна на работното време. Работодателят има право да приеме или да ви откаже тази промяна. 2-3 страници назад се коментира нещо подобно. То няма и нищо кой знае какво, вие сте си го намерила чл. 167б.

# 94
  • София
Здравейте!

Имам следния казус.
В момента съм втора година майчинство, което ще приключи на 24.01.2025 година. Също така съм и бременна в момента, с термин края на март 2025 / началото на април. Майчинствата няма да са застъпени тъй като първото ми дете ще е направило 2 години вече.
В този случай как трябва да подходя?

Да се свържа с работодателя ми и да попитам дали е възможно да ме пуснат в отпуска от 25.01.2025 до 45-дневния болничен, който ще се издаде през февруари, за да може да взимам една идея по- високо майчинство ако това е възможно или има друг начин? Нужно ли е да се свържа с НОИ, какви документи ще са ми нужни.

Бих била много благодарна ако някой може да ме посъветва кое ще е най- правилното решение. Благодаря!

# 95
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Имам следния казус.
В момента съм втора година майчинство, което ще приключи на 24.01.2025 година. Също така съм и бременна в момента, с термин края на март 2025 / началото на април. Майчинствата няма да са застъпени тъй като първото ми дете ще е направило 2 години вече.

Да се свържа с работодателя ми и да попитам дали е възможно да ме пуснат в отпуска от 25.01.2025 до 45-дневния болничен, който ще се издаде през февруари, за да може да взимам една идея по- високо майчинство ако това е възможно или има друг начин? Нужно ли е да се свържа с НОИ, какви документи ще са ми нужни.

Бих била много благодарна ако някой може да ме посъветва кое ще е най- правилното решение. Благодаря!

Да, говорете с работодателя си и ползвайте натрупания платен отпуск - това е най-простото и в същото време изгодно финансово решение.

С НОИ няма за какво да се свързвате.

# 96
Имам въпрос,сметнах в калкулатора майчинството си и ми излиза че ако ползвам непрекъснат болничен от 4 месец до края ще получавам повече майчинство отколкото ако работя до края.Така ли е наистина или не смятам правилно.Мисля че го попълвам коректно

# 97
  • София
Здравейте!

Имам следния казус.

Да, говорете с работодателя си и ползвайте натрупания платен отпуск - това е най-простото и в същото време изгодно финансово решение.

С НОИ няма за какво да се свързвате.

Много благодаря!

# 98
Имам въпрос,сметнах в калкулатора майчинството си и ми излиза че ако ползвам непрекъснат болничен от 4 месец до края ще получавам повече майчинство отколкото ако работя до края.Така ли е наистина или не смятам правилно.Мисля че го попълвам коректно

Това е много относително.
Зависи какви са Ви осигурителните доходи за 18те месеца преди излизане в болничен и евентуално, ако работите.
Няма как да знаем какво залагате в калкулатора на НОИ...

# 99
1300 лв ми е осигурителния доход.

# 100
Здравейте,
Имам питане относно болничните, и по-конкретно този преди термин.
Знам, че не е задължително да се взима (целия или частично), но как се случва изплащането му и възможно ли е да има проблем?

Работих си почти до последно, 3 дена преди термин си взех болничният (за 2 работни дни и 1 ден уикенд), като родих на термин. От болницата ми издадоха вторият болничен с продължителност 42 дни, стартиращ от деня на раждането.
И двата болнични бяха предадени на работодател веднага (първо със,снимка, защото така се бяхме разбрали) и денят след изписването - занесени в хартиен вариант.
В НОИ с ПИК виждам, че са входирани чак на 06.Август и част от болничният от раждането (за Юли месец) беше изплатен няколко дни по-късно.
Болничният (2та работни дни) преди термин обаче все още не е изплатен.

Звъня от миналата седмица на телефона в НОИ, но никой не вдига. Някой може ли да ми обясни защо се е получило така, какво да направя и нормално ли е и трябва просто да се изчака ли?

Прикачвам снимка от това, което виждам с ПИК.

# 101
Здравейте, имам следния въпрос и се надявам някой да е имал подобен казус и да ми помогне с разяснение. В момента съм бременна в 7ми месец, но няма да имам навършени 12 месеца осигурителен стаж в България до раждането. В момента съм на трудов договор и знам, че няма да получавам обезщетение от НОИ докато не натрупам необходимите 12 месеца. Въпросът ми е докато се натрупат, кои покрива осигуровките на служителя (за да може да се брои като осигурителен стаж) - компанията, НОИ/държавата или аз трябва да си внасям минималните вноските? Благодаря ви предварително

# 102
M_T_N, подадени са навреме всички БЛ в НОИ (срокът е до 10то число на следващия месец).

Може би, защото не сте ползвала целия период на отпускът за бременност и раждане има забавяне от НОИ. Може би не е лошо да се свържете и да попитате или на мейл пишете noi@nssi.bg.

Здравейте, имам следния въпрос и се надявам някой да е имал подобен казус и да ми помогне с разяснение. В момента съм бременна в 7ми месец, но няма да имам навършени 12 месеца осигурителен стаж в България до раждането. В момента съм на трудов договор и знам, че няма да получавам обезщетение от НОИ докато не натрупам необходимите 12 месеца. Въпросът ми е докато се натрупат, кои покрива осигуровките на служителя (за да може да се брои като осигурителен стаж) - компанията, НОИ/държавата или аз трябва да си внасям минималните вноските? Благодаря ви предварително

Ако сте в отпуск за бременност, раждане и гледане на дете се дължи само здравна осигуровка, която е за сметка на работодателя. Времето се зачита за осигурителен стаж.

# 103
Ти си излизаш в 45 дни болничен преди раждане и след това останалите болнични. Просто ще ти бъде неплатен болничен докато не направиш 12месеца осигурителен стаж. След като ги направиш ще започнеш да получаваш изчисленото обезщетение от НОИ. Здравните осигуровки си внася работодателя. Ти не внасяш лично никакви осигуровки.

# 104
Здравейте ! Не знам дали мястото в тук за моят въпрос , но от миналият месец се чудя какво се случва с плащането на майчинството... Първата година си получавах парите всеки месец на едно и също число , а сега за юли и август ми е пълна каша и се чудя към кого да се обърна. Свързах се със моята счетоводителка , каза че всичко е подадено и да очаквам пари скоро... Та казуса ми е следния - детето ми навърши 1 година на 3 юли съответно подписах за 2 година майчинство към 8 юли . За месец юли получих пари на 1 - во число, на 10-то и на 24- то , като правя справка в НОИ и ми излиза , че за 24 юли още се обработва плащането , а то вече ми е платено всъщност. За август месец все още нищо не съм получила . Невежа съм по този въпрос и ако може някой да ми разясни нормално ли е , да очаквам ли пари или трябва да отида лично да проверя какво се случва.  Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт