Майчинството счетоводно - 99

• 37 082
  • 780
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, ако иска да използвам част от неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8г, как трябва да си попълня молбата? И примерно, ако е за 3 месеца, периодът от 4.10 до 3.01 ли трябва да бъде или се пише в работни дни? Има ли някой запознат?

# 241
Здравейте, ако иска да използвам част от неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8г, как трябва да си попълня молбата? И примерно, ако е за 3 месеца, периодът от 4.10 до 3.01 ли трябва да бъде или се пише в работни дни? Има ли някой запознат?
В календарни дни се пише.

# 242
Благодаря!

# 243
Здравейте ! Интересува ме какви документи ми трябват за да вземам майчинство , понеже в сайтовете пише много и най-различни неща и малко се обърквам ?
Благодаря

# 244
  • София
Здравейте ! Интересува ме какви документи ми трябват за да вземам майчинство , понеже в сайтовете пише много и най-различни неща и малко се обърквам ?
Благодаря
Подберете правилния сайт за този тип информация - сайтът на НОИ: https://www.nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/ - влизате през този линк, цъкате върху "Необходими документи и данни за отпускане и изплащане на парични обезщетения при бременност и раждане" и четете там. На същото място има и бланки на формулярите.

# 245
Знаете ли колко дни е валидно направление номер 6 за ЛКК. Дали е като останалите 30дни.

# 246
Привет момичета, ще съм много благодарна ако може да ми разясните следния казус. Ако 24 месеца осигуровките са на максималния осигурителен доход, и се излезе в болничен в 4-ти или 5- ти месец от бременността, това ще намали ли размера на майчинството в сравнение със варианта при който се работи до 45 дневния? Ако да, голяма ли ше е разликата? Става въпрос за рискова бременност, със серклаж и наложителен постелен режим. Благодаря за съветите.

# 247
Привет момичета, ще съм много благодарна ако може да ми разясните следния казус. Ако 24 месеца осигуровките са на максималния осигурителен доход, и се излезе в болничен в 4-ти или 5- ти месец от бременността, това ще намали ли размера на майчинството в сравнение със варианта при който се работи до 45 дневния? Ако да, голяма ли ше е разликата? Става въпрос за рискова бременност, със серклаж и наложителен постелен режим. Благодаря за съветите.
Не, няма да намали размера, ако болничните са без прекъсване и нямате доход от работодател през това време.

# 248
Благодаря много, да разбирам ли че при изчисляване на майчинството при този вариант не се взимат предвид месеците в болничен, а се смята на база 24 месеца преди тези с непрекъснат болничен? Извинявайте че питам, но искам да съм сигурна че съм разбрала правилно?

# 249
Вземат се предвид 24 месеца назад от датата, в която излизате в майчинство. Разбира се, че това включва периода на болничния. Сумата няма да се намали значително, но ще се намали. Поправете ме ако греша!

# 250
Не си права Стейси, при непрекъснат болничен се взимат предвид месеците преди него. Ако има прекъсване, за периода на болничния се взима предвид сумата от която е изчислено обезщетението, т.е. пак се взима пълният осигурителен доход. И при двата варианта обезщетението за майчинството няма да се повлияе.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 11:31 от Tessaria

# 251
Благодаря ви момичета!

# 252
Здравейте,

От месец Май 2024 съм в болничен и получавах обезщетението си 2 пъти месечно. Този месец (Септември) също имам болничен, който е до средата на октомври, но за текущия месец не съм получавала нищо... Съвсем се обърквам вече... В болничен ли съм, в майчинство ли съм, кога какво трябва да получавам... Някой може ли да сподели опит и информация?

# 253
  • София-Младост
Здравейте,

От месец Май 2024 съм в болничен и получавах обезщетението си 2 пъти месечно. Този месец (Септември) също имам болничен, който е до средата на октомври, но за текущия месец не съм получавала нищо... Съвсем се обърквам вече... В болничен ли съм, в майчинство ли съм, кога какво трябва да получавам... Някой може ли да сподели опит и информация?
"В болничен ли съм, в майчинство ли съм"?! ако това ти сама не знаеш, ние как да отгатнем. Напиши някакви дати поне. Болничен от м.09, предаден сега на работодател е с краен срок за подаване в НОИ 10.10.
Опит имам, информация ти трябва да дадеш, за да получиш адекватен отговор.

# 254
  • В полите на Пирин планина
Вземат се предвид 24 месеца назад от датата, в която излизате в майчинство. Разбира се, че това включва периода на болничния. Сумата няма да се намали значително, но ще се намали. Поправете ме ако греша!

Не си права Стейси, при непрекъснат болничен се взимат предвид месеците преди него. Ако има прекъсване, за периода на болничния се взима предвид сумата от която е изчислено обезщетението, т.е. пак се взима пълният осигурителен доход. И при двата варианта обезщетението за майчинството няма да се повлияе.

Няма значение дали болничните са с или без прекъсване. Нямам идея от къде се шири този мит...

Винаги, като се изчислява обезщетението за бременност и раждане се вземат 24 месеца назад. Няма такова нещо, като "периоди преди излизане в болничен". Така се подвеждат хората...!!!

Важно е да се знае само, че осигурителният доход, който влиза в базата от 24 месеца НЕ Е размерът на самото обезщетение, а осиг. доход, от който то е изчислено.

Общи условия

Активация на акаунт