Майчинството счетоводно - 99

• 37 016
  • 780
  •   1
Отговори
# 405
Привет! Бременна съм в началото на 6 месец. Имам болничен от АГ 14 дни. След тези 14 дни, ако продължа да ходя на работа и го прекъсна, дали това ще се отрази на майчинството финансово и как? После мога ли да взема отново болничен, ако се наложи преди 45 дневният и какви са условията?

# 406
  • София-Младост
Дайте вече да сложим някакви правила в тази тема, тук не отговарят лекари! Ние сме счетоводители. Може ли да вземете болничен, това го определя лекар, а не ние.
Второто, което съм кавала и друг път, тук не правим изчисления за обезщетението ви. И от "бременна съм в 5 месец" няма как да отговоря, ще получавате 30лв. обезщетение на ден.
Обезщетението за бременост и раждане се изчислява на база осигурителен доход за 24 месеца назад. Та тези 14 дни могат да се отразят, могат и да не се отразят. Няма как  да го кажем с точност. Защото ако са изчислени на база МРЗ, защото в периода на изчисление не сте работили, да, ще се отразят, с колко пак казвам не знаем. Ако доходът ви през периода на изчисление е относително постоянен, ще има минимално, да не кажа никакво отражение.

# 407
Дайте вече да сложим някакви правила в тази тема, тук не отговарят лекари! Ние сме счетоводители. Може ли да вземете болничен, това го определя лекар, а не ние.
Второто, което съм кавала и друг път, тук не правим изчисления за обезщетението ви. И от "бременна съм в 5 месец" няма как да отговоря, ще получавате 30лв. обезщетение на ден.
Обезщетението за бременост и раждане се изчислява на база осигурителен доход за 24 месеца назад. Та тези 14 дни могат да се отразят, могат и да не се отразят. Няма как  да го кажем с точност. Защото ако са изчислени на база МРЗ, защото в периода на изчисление не сте работили, да, ще се отразят, с колко пак казвам не знаем. Ако доходът ви през периода на изчисление е относително постоянен, ще има минимално, да не кажа никакво отражение.

Чух, че е възможно да важат други “правила” за този болничен и се притесних. Не съм следила старите коментари, поне не всички. Не знам дали това беше каране, но благодаря за отговора. Това имах нужда да разбера!

# 408
  • София-Младост
Чак каране не беше;) За 45 дневния важат едни правила при изчисление, за "обикновен" болничен важат други. Но като цяло нещата са сходни, просто периодът от които се изчислява обещетението е различен.

# 409
Не съм сигурна дали питам на правилното място, но - има ли предвиден отпуск при смърт на роднина - баба?

# 410
Да, имаш право на 2р.дни, съгл чл 157, ал 1, т 3 от КТ
Не съм сигурна дали питам на правилното място, но - има ли предвиден отпуск при смърт на роднина - баба?

# 411
Здравейте, имам следния въпрос.

Тъй като миналата година си сменях фирмата, в която работя и между двете фирми бях на борсата. Планът беше да бъде за 4 месеца, но в действителност станаха малко повече, поради което за месец 11 нямам никакви осигуровки. Прикачвам справката от НОИ.

Също така ми прави впечатление, че за месеците, в които съм била осигурена от НОИ пише само ‘пенсия’ и не се включва ‘болест и майчинство’.

Въпросът ми е възможно ли е да си платя осигуровката за 11ти месец, както и да си доплатя осигуровките за периода, в който пише само пенсия, така че да се включи и майчинство? Ако е възможно колко би струвало горе долу или къде трябва да попитам, за да разбера колко би струвало? В случай че е възможно и го направя това би ли повишило сумата на дневното парично обезщетение по време на майчинството?

# 412
Здравей AmberGold
Времето на борсата се зачита за стаж за пенсия, но обезщетението не се взема предвид при болнични и майчинство. Т.е. за майчинството за периода на борсата ще ти зачитат МРЗ, а не сумата която си получавала от НОИ. Няма как да си внесеш осигуровки за този период.
За м.11 можеш да си внесеш само ЗОВ, за да нямаш прекъсване на здравните осигуровки.

# 413
Много благодаря за информацията, MilenitaW 🙂

Здравей AmberGold
Времето на борсата се зачита за стаж за пенсия, но обезщетението не се взема предвид при болнични и майчинство. Т.е. за майчинството за периода на борсата ще ти зачитат МРЗ, а не сумата която си получавала от НОИ. Няма как да си внесеш осигуровки за този период.
За м.11 можеш да си внесеш само ЗОВ, за да нямаш прекъсване на здравните осигуровки.

# 414
Здравейте. В момента съм майчинство,  което изтича януари 2026г. Обмислям вариант как да стане така, че детето да не ходи на ясла, а направо на детска ( или живот и здраве баба му ще се пенсионира и ще го гледа, но това ще е 2027 и ми трябва една година до този момент). Може ли да ми дадете идеи/съвети. Така и така искам нова работа, защото сегашната ми е на 30км от нас. Та, в най - лошия случай мога да изляза една година неплатен. През това време обаче имам ли право да работя нещо на граждански договор?
Вариант 2: да напусна и да работя нещо на граждански договор, но гражданския брои ли се за трудов стаж въобще, плащат ли се осигуровки или аз трябва да си ги плащам?
Мъжа ми работи 2/2, и обмислям работа, при която мога аз всеки месец да си определям графика, да подавам дните, в които той е почивка и да работя аз. Нищо не ми хрумва обаче. Работя в сферата на образованието, със специални деца, но бих работила и нещо съвсем друго, стига да мога да гледам малкия. Дайте идеи, моля.

# 415
Можете да работите и на граждански договор, и на втори трудов договор, щом детето е навършило 2 години и вече не сте в майчинство.
Като стане на 2 години първо пускате всичкия натрупан платен отпуск (вероятно ще е поне 2 месеца, може и 3, зависи колко ви е годишния размер), като изтече платения отпуск пускате 11 месеца неплатен - това ще е приблизително март/април 2026, до февруари/март 2027.
През цялото това време можете да си работите - ако сключите паралелно нов трудов договор просто уведомете втория работодател, че ви е втори и че сте в неплатен при първия.

П.С.
Скрит текст:
От яслата съм видяла само позитиви и за миг не съжалявам, че си пуснах детето на 1г. 3м. Разбира се може и да имате някакви други причини да не искате, така че действайте си с работата и не го мислете.

# 416
Здравейте!
Казусът ми е следния. Безработна съм от юни 2022, като имам непрекъснат стаж от октомври 2020 до юни 2022 като медицинска сестра на около 900лв брутна заплата. Преди това съм работила 5 лета подред за по месец-два на по 2 или 4 часа като сервитьор.
През тези две години безработица се сгодих, омъжих и съответно обмислям опити за забременяване, но наскоро осъзнах, че всъщност нямам право на майчинство щом съм безработна (изключително голям пропуск от моя страна, знам).
Ако хипотетично забременея и мой познат ме назначи във фирмата си 2-3 месеца преди термин ще взимам ли някакво майчинство?Заплатата ми като медицинска сестра така или иначе е близка до минималната, така че сумата не е толкова важна, колкото "просто да има нещо" през тези две години.
Освен това ако този близък ме назначи ще му бъда ли в тежест по някакъв начин? Аз разбира се ще си връщам осигуровките, които той ми изплаща и фиктивната заплата, която ми превежда.
Благодаря предварително!

# 417
Здравейте,
Средата на миналия месец изтече 3тия болничен (този от педиатър) след раждане. От фирмата, в която работя, ми изпратиха документи за продължаване на майчинството (заявление за ползване на оставащите 275 дни, и приложение #2), които са в електронен формат и разписах през Евротръст (такава е политиката на фирмата и всички документи се движат дигитално). Разписани са и придвижени до счетоводството на 12.10.2024г (т.е. точно деня, следващ изтеклия ми болничен), или поне това ми казаха от фирмата.

До момента нямам нищо отразено в сайта на НОИ, където гледах изплащанията.
Дали гледам на правилното място и ако да - има ли причина нищо да не е показано за останалите дни от Октомври, както и за следващите плащания? До последно ми се показваха входираните болнични, с брой работни дни, които обхваща и изчислената сума още преди да настъпи плащането, а сега няма нищо, включително плащане по сметката.

Прикачвам снимка на това което виждам в сайта на НОИ с ПИК:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 11:53 от M_T_N

# 418
  • София-Младост
Мястото, където гледате евярно, но срокът им за подаване е 10.11.

# 419
Здравейте, бременна съм в 16 седмица, утре ще ме изпишат от болница и ще ми дадат болничен, като имам право до 30 дни. Работодателя ми знае, че съм хоспитализирана и че ще излезна в болничен. Притеснява ме факта, че не съм го информирала, че съм бременна, поради неясноти около бременността. Утре ще закарам болничния на работа. Също така съм в изпитателен срок и не знам как ще процедират от работата.

Общи условия

Активация на акаунт