Лале ли си, зюмбюл ли си? Или това ли е началото на новото “нормално” в спорта?

• 41 328
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 720
Интервю с Лин Ю-Тин:
https://btvsport.bg/paris2024/nabedenata-za-mazh-tajvanka-pitat- … load#page_break_3
Твърди, че тестът за пол е фалшифициран.

Цитат
Аз имам чиста съвест. Доказахме, че тестът на IBA е манипулиран. Целият процес по провеждането му не спази стандартите, но въпреки това имаше шумотевица. Мисля си дали да не ме атакуват умишлено. Смаяна съм, че се случва нещо подобно"

Не става ясно обаче как са доказали, че тестът е манипулиран.
В материала има и видео от интервюто, там може да се чуе как говори и да се видят маниери и т.н.

# 721
Тогава защо не са обжалвали резултатите? За Халиф пишеше, че не е платила таксата за обжалване, а Тин въобще не е подал такова? 🤔

# 722
Интервю от преди 15 часа (дълго е) с доктор Ема Хилтън, която не е рускиня, индийка или от източния блок:

# 723
pppqqq, та викаш, че щом е по ВВС значи е меродавно. Laughing Аз бих поспорила, но е въпрос на друга тема.

# 724
То е против ВВС.

А според теб, всички, които са на тази позиция лъжат или са тъпи?

# 725
Не зная дали сте коментирали по-напред, но се оказа, че проблем с intersex/ disorders of sex development вече е имало на олипийските - тогава са продължили да допускат жени, "които не са 100% жени", да се състезават в женска категория, ако минат "лечение". Става дума за случая на Caster Semenya. Тя е отказала наименованието "интерсекс" и се нарича жена.

Съдебни дела:
Скрит текст:
Дело пред Международния арбитражен спортен съд (CAS) (2019):
Заведежда дело срещу правилата на Международната асоциация на лекоатлетика (IAAF), които задължават атлетките с "разлики в половото развитие" (DSD) да понижават нивата си на тестостерон, за да участват в определени състезания за жени. През май 2019 г. CAS се произнася срещу Семеня, но признава, че правилата са дискриминационни обаче с цел осигуряване на справедливост в женския спорт.

Обжалване пред Швейцарския федерален съд (2019-2020):
След решението на CAS, тя обжалва пред Швейцарския федерален съд. През юни 2019 г. съдът временно отменя правилата на IAAF, което позволява на госпожата да участва без медицински интервенции. През септември 2020 г. обаче Швейцарският федерален съд окончателно се произнеся срещу нея и отменя временното спиране на правилата на IAAF. Това означава, че тя отново трябва да понижава нивата си на тестостерон или да се откаже от участие в засегнатите състезания.

Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ) (2023):
Отнася случая си и до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), като твърди, че правилата на IAAF нарушават човешките и права. През юли 2023 г. ЕСПЧ постановява, че правата на Семеня са били нарушени от правилата на IAAF, но това не оказва директно влияние върху съществуващите правила.

Смята себе си за боркиня за правата в спорта на жени с "разлики в половото развитие" и е актуална кандидатка за президентка на Световната атлетика (IAAF).

ПП Последното е от тук с дата август 2024.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 17:53 от Анонимен

# 726
Между другото, в интервюто д-р.Хилтън каза, че тестът на предишната лаборатория е бил точно за ХУ - не могат да го кажат направо, заради конфиденциалност, но силно са го намекнали. Според нея, дори организацията да е корумпирана, това не означава, че лабораторията е дала фалшиви резултати - това са две отделни неща. Възможно е тези атлетки да са били изследвани заради корупцията - в смисъл, че иначе нямаше и да ги проверят, ако някой не е предположил, че по този начин ще бъдат премахнати. Но това не означава, че в лабораторията са подменили резултатите.
И от МОК въобще не се интересуват - те направо и на няколко пъти са казали, че ги интересуват документи (какво пише в паспорта и акта за раждане).

И друго - водещият и докторката споменаха, че е едно нещо да не знаеш и да не си сигурен, а съвсем друго - да си наясно и да се подсмихваш (за Иман става дума). Имало други атлети с подобни проблеми, както и транс, които по паспорт са жени, но се състезават при мъжете, защото са съзнателни и имат морал. Тя предполага, че Иман знае, точно заради отмененото от нея обжалване - смята, че боксьорката се е съгласила, впоследствие са й обяснили каква проверка ще й правят, тя е осъзнала какъв ще е резултатът и е отказала.
Котаго се възползваш от това, за да печелиш пари и медали, това е наглост, а не незнание.

# 727
  • София
И какво като е  ХУ?

# 728
Точно тест за хромозоми, който се коментираше напред в темата.
А вече дали е интерсекс се предполага, но не се знае, защото не е проверено. И можело лесно да се провери (но никой няма желание да прави това). Докторката каза, че такива хора могат дори да имат деца (като мъже, не като жени; с малко помощ) - стига да не са претърпели операция.

# 729
А лекарката откъде знае какъв тест е правен и какви са резултатите?
Нямам възможност да гледам цялото интервю, затова питам - споменава ли се това?

# 730
  • София
Точно тест за хромозоми, който се коментираше напред в темата.
Скрит текст:
А вече дали е интерсекс се предполага, но не се знае, защото не е проверено. И можело лесно да се провери (но никой няма желание да прави това). Докторката каза, че такива хора могат дори да имат деца (като мъже, не като жени; с малко помощ) - стига да не са претърпели операция.
Не попитах това. Ясно е, че са хромозоми. Попитах какво като са ХУ? Защото нали стана ясно, че в редки случаи и жени могат да имат ХУ.

# 731
Имало е пресконференция - точно там са намекнали силно че това е тестът, който се коментира. Ако искате я търсете - не знам дали я има във видеоформат. Тя каза, че е била проведена "вчера", но не знам кога е заснето това интервю. Вероятно е скорошно, ютубърите обикновено не бавят видеата, а видеото е от вчера, значи и пресконференцията е от тези дни.

Иман може да спре този спор веднъж завинаги и да докаже, че е жена - или има яйчници и матка, или няма. Не е трудно да се установи - даже на ехограф се вижда. Но тя не иска.

# 732
  • София
Никой не е длъжен да си развява органите.
Който твърди, че не е жена, трябва да докаже това.

# 733
Щом не е, значи могат да участват и само мъже и да викат, че са жени.

Вероятно за в бъдеще регулациите ще се променят и тогава ще са длъжни.

# 734
  • Paris, France
Иман може да спре този спор веднъж завинаги и да докаже, че е жена - или има яйчници и матка, или няма. Не е трудно да се установи - даже на ехограф се вижда. Но тя не иска.

И аз на нейно място бих отказала ако отказът няма да не елиминира от състезанието.

И ако има влагалище, но няма яйчници и/или матка, какво? Има ли забрана жени без яйчници и без матка да се състезават?

Тя си е свалила тестостерона.

Според мене трябва да променят правилата.

Общи условия

Активация на акаунт