Лале ли си, зюмбюл ли си? Или това ли е началото на новото “нормално” в спорта?

• 41 492
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 885
  • Terra incognita
ХУ спечелиха с лекота, ако си дадат малко зор, може да запратят противничките в нокаут или направо в кома. Това за мен е един от основните доводи да не се допускат в състезания с жени.
Аз сега не разбрах, занапред ще бъдат ли допускани в други състезания, т.к вече са били дисквалифицирани, или единственото поприще, на което ще се вихрят са Олимпийските?

# 886
Благодаря за уточнението, че във Франция няма трети пол. Не бях наясно с това. Понеже забелязах особен акцент върху темата на откриването, бях убедена, че вече са го приели и дори го подчертават пред целия свят. Наистина е любопитно. В такъв случай, няма причина да ги наричаме либерални – мъже и жени, друго няма. Какви трети категории тогава? Честито злато на жените! Беше зрелищно, ако не друго. Либерте, либерте...  Smile

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 11:35 от Анонимен

# 887
Да, хаосът носи ползи на някого.
И в момента, и през последните години, когато хем са се съмнявали, хем и двете са се състезавали. Убедена съм, че всички са мълчали заради свои ползи - и състезателките, и ИБА, сега и МОК.

А подобни случаи съвсем не са новост в световния спорт. Има немалко случаи през годините, включително и доста назад във времето. На мен лично ми е странно, че се случиха две състезателки в един спорт, но на предишни олимпиади е имало по няколко спортисти с доказано интерсекс състояние, така че явно и това не е чак толкова рядко срещано. Доколкото ми е известно, повсеместното тестване за доказване на пол отпада през 1999 или 2000 като изискване за участие на Олимпиада и към момента се тества само при съмнения. Явно в конкретния случай МОК смята, че няма поводи за съмнения. И, както многократно повторихме, имам нужда от промяна в правилата и повече яснота кой може да се състезава и при какви условия. Аз не съм убедена, че трета отворена категория ще реши споровете, защото и там ще има съмнения за нечестно предимство. Може би по-комплексен тест при нужда с ясно зададени параметри - хромозомен, хормонален, генетичен.

Излишен е този патос по женска линия. Да, признавам, че е много въздействащ от емоционална гледна точка, но тук нещата би трябвало да опират върху факти, а не върху емоции.

Няма да де вихрят вече и на Олимпиада. Боксът не е включен в програмата на следващите  Олимпийско игри през 2028. Но проблемът трябва са намери решение, защото съмнения има не само в бокса.

# 888
То и президентът на МОК ще е друг. Томас Бах няма да се кандидатира за нов мандат. Говори за огромна политическа намеса и натиск да се правят изявления, за да се обслужват определени политически лидери. Но отново нищо конкретно. Кои са тези лидери и какво точно искат... остава неясно, както всичко. Просто думи хвърлени в пространството, предпоставка за свободни съчинения.

# 889
  • София
Да, хаосът носи ползи на някого.
И в момента, и през последните години, когато хем са се съмнявали, хем и двете са се състезавали. Убедена съм, че всички са мълчали заради свои ползи - и състезателките, и ИБА, сега и МОК.

А подобни случаи съвсем не са новост в световния спорт. Има немалко случаи през годините, включително и доста назад във времето. На мен лично ми е странно, че се случиха две състезателки в един спорт, но на предишни олимпиади е имало по няколко спортисти с доказано интерсекс състояние, така че явно и това не е чак толкова рядко срещано. Доколкото ми е известно, повсеместното тестване за доказване на пол отпада през 1999 или 2000 като изискване за участие на Олимпиада и към момента се тества само при съмнения. Явно в конкретния случай МОК смята, че няма поводи за съмнения. И, както многократно повторихме, имам нужда от промяна в правилата и повече яснота кой може да се състезава и при какви условия. Аз не съм убедена, че трета отворена категория ще реши споровете, защото и там ще има съмнения за нечестно предимство. Може би по-комплексен тест при нужда с ясно зададени параметри - хромозомен, хормонален, генетичен.

Излишен е този патос по женска линия. Да, признавам, че е много въздействащ от емоционална гледна точка, но тук нещата би трябвало да опират върху факти, а не върху емоции
Да. Не сме на 15, че да реагираме толкова първосигнално. Големи хора сме и би трябвало да разсъждаваме разумно.

Няма да де вихрят вече и на Олимпиада. Боксът не е включен в програмата на следващите  Олимпийско игри през 2028. Но проблемът трябва са намери решение, защото съмнения има не само в бокса.
Трябва, но се съмнявам.
МОК са много консервативни. За тях съществува само старото нормално – щом си се родила жена значи си жена, щом си се родил мъж, значи си мъж и точка. Едва ли ще признаят, че има и други варианти, и съответно да ги регулират. При това положение такива ситуации ще има и в други спортове.

# 890
Членове на МОК са 206 национални олимпийски комитета и стотина спортни федерации. Кой точно смяташ, че е консервативен?

# 891
Не мисля, че МОК са консервативни.
В момента например има възможност хора, сменили пола си, да участват в категориите с новия си пол, стига да са минали две години (по спомен) от операцията. Никак не ми е консервативно това. Просто трябва да се прецизират условията.

# 892
  • София
Не знам как действа структурата им. Виждам крайния резултат, а не как се е стигнало до него.

Не мисля, че МОК са консервативни.
В момента например има възможност хора, сменили пола си, да участват в категориите с новия си пол, стига да са минали две години (по спомен) от операцията. Никак не ми е консервативно това. Просто трябва да се прецизират условията.
Това е добре, не го знаех. Може би тези, които са си сменили пола, официално се водят с новия пол.

# 893
  • В заешката дупка
Ето една статия, която обяснява колко е сложен всъщност въпросът дори само от научна гледна точка. (Защото като добавим моралната и етична страна, става още по-сложен.)

Избрани цитати от мен (машинен превод). Цялата статия е в линка, че е много дълга.

Какво ни казва науката за спора между половете в бокса? :

[…]Тъй като тези генетични вариации са толкова много и толкова разнообразни, някои експерти казват, че е невъзможно да се установи, че всеки с Y хромозома е мъж, а всеки без Y хромозома е жена.
„Само разглеждането на наличието на Y хромозома сама по себе си не дава отговор на въпроса дали някой е мъж или жена“, казва проф. Алън Уилямс, който изследва генетични фактори, свързани със спортните постижения в Института по спорт на Манчестърския столичен университет.
Това очевидно е много добър маркер, тъй като повечето хора с Y хромозома са мъже… но това не е перфектен показател.
За някои хора с DSD Y хромозомата не е напълно оформена типична мъжка Y хромозома. Може да има липсващ генетичен материал, повреден или разменен с X хромозомата, в зависимост от вариацията.
Когато става дума за това да бъдеш мъж или жена, това, което обикновено е от решаващо значение, е специфичен ген, наречен SRY - което означава "определящ пола регион на Y хромозомата".
 „Това е, което се нарича make-male ген. Това е главният превключвател на половото развитие,” казва д-р Ема Хилтън, биолог по развитието, който изучава генетични нарушения.[…]

[…] Има друга генетична мутация, на която проф. Гравхолт се е натъкнал. Той е диагностицирал мъже, които имат ХХ хромозоми - които обикновено се срещат при жените. „Тези мъже са безплодни. Те изглеждат като нормални мъже, но тестисите им са по-малки от средните и не произвеждат сперма. Винаги е опустошително, когато разберат. С напредване на възрастта те спират да произвеждат тестостерон по начина, по който го правят повечето мъже. […]

[…] Ето защо експертите смятат, че много DSD никога не се диагностицират - което означава, че изчерпателните данни са оскъдни. […] „ Научаваме, че тези вариации са по-чести, отколкото си мислехме“, казва проф. Гравхолт. „Много пациенти се диагностицират по-късно в живота. Най-възрастният човек, когото диагностицирах, беше мъж на около 60 години.[…]

[…] Хората с разлики в половото развитие имат ли несправедливо предимство в спорта? Краткият отговор е, че няма достатъчно данни, за да се стигне до окончателно заключение.[…]

[…]„Няма да се изненадам, ако някои хора с тип DSD имат някакво физическо предимство пред жените“, казва проф. Алън Уилямс. […] „Някои хора с някои видове DSD може да имат предимства в някои или всички тези елементи, вариращи от 0-100%, в зависимост от типа DSD и неговата точна генетична причина.“ Той смята, че мнението му е представително за експертите в неговата област, но са необходими повече доказателства. […]

[…] Например, жени с DSD, известен като синдром на андрогенна нечувствителност, имат XY хромозоми; произвеждат тестостерон; но телата им не са оборудвани да го обработват. Така че те не получават никакви ползи от този тестостерон, както мъжете.[…]

[…] “МОК прави „предположение за липса на предимство“ – но няма пряко доказателство за това, нито че има предимство в представянето на DSD атлетите единствено поради техните генетични вариации. Просто нямаме достатъчно данни. Много хора заемат емоционална позиция, когато става дума за включване в женската категория, но как може МОК да оправдае тази позиция - без данни, които да я подкрепят?“
Той е един от многото хора, които призовават Олимпийския комитет, международните федерации и съветите за финансиране да инвестират в изследвания на спортисти с DSD - но той оценява, че е трудно, защото може да има много стигма към отделните спортисти, когато става въпрос за тези условия.[…]

[…] Той твърди, че един цялостен тест за секс трябва да включва тези три категории:
1. Генетика (включително търсене на Y хромозома и SRY "make-male" ген).
2. Хормони (включително, но не само, тестостерон).
3. Отзивчивостта на тялото към хормони като тестостерон. Някои хора може да имат Y хромозома, но да са напълно нечувствителни към тестостерона.

Той смята, че това в момента не се прави, защото е скъпо, изисква хора с много специфичен опит - и има етични опасения относно процедурата за тестване.[…]

[…] Засега науката все още не е в състояние да предложи окончателно виждане за това как хората с различен хромозомен състав трябва да бъдат категоризирани за целите на елитния спорт. За онези, които прекарват живота си в опити да осмислят науката, надеждата им е, че този последен спор ще даде тласък на така необходимите изследвания.[…]

# 894
  • София
Човека иска пари за изследванията си и опитни мишлета за същите тези изследвания от МОК. Добър опит Simple Smile

# 895
Има една книга на Мат Ридли, заглавието е "Геномът" и може да я намерите в Читанка. Там има глава за половите хромозоми, където всичко е обяснено на достъпен език. Да, наличието на Y хромозомата не е достатъчно за развитието на мъжки индивид. SRY генът активира редица процеси, за да се оформят мъжки органи. Ако Халиф е с ХУ хромозоми, но с външна женска полова система, то тези процеси изобщо не са настъпили по време на ембрионалното развитие, тоест не е изпълнена "биологичната програма" характерна за мъжете, въпреки наличието на хромозомата.

# 896
Има една книга на Мат Ридли, заглавието е "Геномът" и може да я намерите в Читанка. Там има глава за половите хромозоми, където всичко е обяснено на достъпен език. Да, наличието на Y хромозомата не е достатъчно за развитието на мъжки индивид. SRY генът активира редица процеси, за да се оформят мъжки органи. Ако Халиф е с ХУ хромозоми, но с външна женска полова система, то тези процеси изобщо не са настъпили по време на ембрионалното развитие, тоест не е изпълнена "биологичната програма" характерна за мъжете, въпреки наличието на хромозомата.

И като не е изпълнена защо не изглежда като жена??? Защо има фигура на мъж, лице на мъж, движи е като мъж и удря като мъж? Май съвсем добре се е изпълнила тази програма, поне по отношение на физиката му.

# 897
При всички случаи италианката се изложи яко, но за това не се говори. Не е в тренда. Знаеше срещу кого излиза, използва да се разреве публично, после използва да прибере едни пари и накрая се извини за всеки случай. Смях.

Иначе проблемът е, че няма уеднаквени стандарти. Или са обявени реалнопнахкой форум какро е познолено, на ние не сре но ясно. И че реално ние не знаем какво точно е състоянието на въпросната Имане, но коментираме ли коментираме...
ПРЕВЕДЕТЕ " Или са обявени реалнопнахкой форум какро е познолено, на ние не сре но ясно."

# 898
  • Paris, France

И като не е изпълнена защо не изглежда като жена??? Защо има фигура на мъж, лице на мъж, движи е като мъж и удря като мъж? Май съвсем добре се е изпълнила тази програма, поне по отношение на физиката му.

И защо няма пенис и тестиси като е изпълнена програмата?????

# 899
  • София
Никой от нас няма нито достъп до изследванията, нито нужните познания, за да коментира дали и колко е изпълнена програмата, или какво има или няма алжирката.

Общи условия

Активация на акаунт