Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #21

• 23 994
  • 751
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, колко време след поставяне на Фраксипарин е добре да се пусне коагулация? Слагам го в 7.30сутрин

# 31
  • Замък сред облаците
Да, въздухът се вкарва, защото инжекцията е подкожна - да не излезе обратно течността.

Lights on, 0.3 и 0.4 са буквално взаимозаменяеми дози, у нас 0.3 не се изписва от повечето лекари, защото почти няма внос. 0.4 е стандартна профилактична доза.

# 32
Да, въздухът се вкарва, защото инжекцията е подкожна - да не излезе обратно течността.
Добре, просто навсякъде пиша “балонче”, пък то си е направо колкото течността. Много страшно ми се видя, пък днес избутах буталото докрай.

# 33
  • Замък сред облаците
Няма страшно, толкова мацки сме минали през това успешно Wink

# 34
Утре трябва да пусна назначените от хематолога изследвания. Въпроса ми е как да процедирам с фраксито попринцип го бия между 7:30-7:50. Изследванията ще имам възможност да пусна към 8:30. Според вас да не бия фраксито, да пусна изследването и чак тогава да го бия или има друг начин?

# 35
  • Замък сред облаците
Ако не включва антиХа, биеш си инжекцията  в обичайното време и пускаш изследванията, когато можеш.
Ако включва антиХа, биеш си инжекцията в обичайното време и отиваш да вземат кръв за изследванията 3.5-4 часа след това, точно в този диапазон се взима кръвта за него.

# 36
Ако не включва антиХа, биеш си инжекцията  в обичайното време и пускаш изследванията, когато можеш.
Ако включва антиХа, биеш си инжекцията в обичайното време и отиваш да вземат кръв за изследванията 3.5-4 часа след това, точно в този диапазон се взима кръвта за него.

Написала ми е ПКК, АПТТ, Д Димер и фибриноген.

# 37
  • Замък сред облаците
Биеш си инжекцията и отиваш за изследванията, когато ти е удобно значи.

# 38
Супер, благодаря за бързия отговор! ☺

# 39
Лаишки въпрос - винаги досега съм си правила изследванията и след това съм поставяла Клексан, защото него го поставям чак в 9 и половина. Това грешка ли е?

# 40
  • Замък сред облаците
Не е грешка. Важното е да се поставя инжекцията по едно и също време  всеки ден (вариране от час или понякога да забравяте или изтегляте времето не е проблем, ключово е да няма по-малко от 12 часа между 2 инжекции, ако терапията ви е на 24 часа) и да се спазват едни и същи условия при които се правят изследванията.
По принцип се счита, че:
1. инжекциите нямат директно отражение върху аптт, д димер, фибриноген, протромбиново време - те ще са еднакви със и без инжекция в рамките на деня. Стойностите вече ще са различни, ако се прекрати лечението например и няколко дни не се бият инжекции.
2. действието на инжекциите започва около 2 часа след поставянето им, като пикът е 4 часа след поставянето и действат активно общо 12 часа, с още 12 часа остатъчен ефект.

# 41
На мен Тончев ми каза да ги слагам вечер, когато трябва да пусна анти-Ха да пропусна вечерта, да го сложа сутринта и след 4 часа изследването. И после чак на следващата вечер. Нямало проблем, ако има 12 часа разлика.
Мен малко ме е яд, че така ги почнах, защото много ми нарушават вечерното спокойствие 😄

# 42
  • Замък сред облаците
Аз затова винаги съветвам сутрин. Иначе да, няма проблем ако се забави с още 12 часа стига да не е системно. Също така, отбелязвам пак не трябва да има по-малко от 12 часа между 2 инжекции при профилактична терапия.

# 43
А може просто да се навие една аларма, да се направи инжекция примерно в 4ч сутринта, а в 8ч да се даде кръв за изследването. ☺️

# 44
Как ви се струват изследванията? Чакам отговор и от хематолог, ендокринолог и АГ 😀
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 14:15 от аНонИмнАа.

Общи условия

Активация на акаунт