Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #21

• 5 346
  • 197
  •   1
Отговори
  • Замък сред облаците
Добре дошли в новата тема!

Тук разискваме въпроси относно спецификата на приложението и намирането на лекарства свързани с тромбофилиите, кръвотока и/или риска от прееклампсия:
- Нискомолекулни хепарини (НМХ): в България се предлагат 2 вида - Клексан (активна съставка еноксапарин натрий/enoxaparin sodium) и Фраксипарин (активна съставка nadroparin calcium). От Гърция можете да се снабдите с Клексан от аптека Промахон. В Турция предлагат еквивалентите на Клексан - Оксапар, Аксепарин, Енокс, всички с активна съставка еноксапарин натрий. Фраксипарин и Клексан са взаимозаменяеми обичайно, освен ако нямате алергия към някой от тях, като се счита че Клексан е с по-пречистена форма и по-рядко предизвиква реакции. Алергията обичайно е сърбеж, зачервяване и червени бучки или уртикария на местата, където се бият инжекции; доказва се с разширена ПКК с диференциално броене.
Действието на НМХ е антикоагулантно (антитромботичен агент) и предотвратява образуването на кръвни съсиреци във вените или артериите (тромбоза) и предотвратява също така повторното им образуване.
Дозата (профилактична от 0.3 или 0.4 или терапевтична от 0.6 нагоре) се определя от лекар, като се препоръчва приложение сутрин, за по-лесно напасване на изследванията. Разстоянието между 2 инжекции следва да е 24 часа (освен ако няма назначена терапевтична доза през 12 часа), като ако се забавите или подраните с час-два не е проблем.
Инжектиране на НМХ инжекции: препоръчва се да се бият в корема (2-3 пръста отстояние от пъпа встрани), в паласките, в меката част на ръцете над лактите, в горната част на бедрата - в тази поредност, като в корема е най-доброто усвояване на лекарството, а в бедрата най-слабото. Инжекциите се бият под ъгъл от 90 или 45 градуса, подкожно!!! Не е страшно, ако нацелите капиляр и изтекат няколко капки кръв, или пък изтекат 1-2 капки от лекарството след убождане. Не вадете въздуха от инжекцията преди да биете лекарството, той е там, за да осигури да не губите от течността - балончето трябва да е до буталото при биене, почукайте с пръст докато се премести ако трябва. Кожата се захваща с 2 пръста, за захващане на мека гънка и тогава се бие инжекцията:

- Аспирин (АП): за някои видове тромбофилии и при риск от прееклампсия се изписва Аспирин протект (в дози от 75,100 или 150мг) или еквивалентен препарат - Ацетизал кардио, Акард, Ацесал протект и др.
Действието на АП е профилактично за тромбоемболизъм, дълбока венозна тромбоза и прееклампсия като не позволява на тромбоцитите да се слепват и действа съдоразширяващо.
Понякога, особено при придобити тромбофилии, е възможно да ви назначат АП още с опитите за забременяване, например да се приема след овулация. Дозата и показанията се преценят от лекар, препоръчителен е вечерен прием, 2 часа след хранене.

За въпроси относно спецификата и същността на заболяванията/състоянията, или провежданите терапии и изследвания посетете темата Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия (https://m.bg-mamma.com/?topic=1664270)

Старата тема (#20): https://m.bg-mamma.com/?topic=1515186

# 1
Здравейте, бременна съм в 23 г.с., фибриногена ми е 5.2. На акард 75мг съм. Моля за предложения как бих могла да смъкна фибриногена без да се налага да минавам на инжекции. Имам няколко мутации, но основният проблем е, че заради усложнение на бременността ми се налага почти изцяло да лежа.
Вярно ли е, че Аспи теста е най точен ако се пие аспирина и се изследва след 4 часа? Знам, че това важи за НМХ, но важи ли и за аспирина?
Днес ми потече кръв от носа, може ли да е от юмого разредена кръв? Миналата седмица ми наливаха феринжект заради нисък хемоглобин.

# 2
  • Замък сред облаците
Здравейте, щом лежите и имате висок фибриноген инжекциите са неизбежни. Няма натурален начин за смъкване на фибриногена, при бременност се отключват определени коагулационни каскади. Аспиринът само намаля риска от слепване на тромбоцитите, повишава риска от кръвоизливи, но не е оптимален избор при лежаща бременност. Инжекциите буквално могат да ви спасят живота, предотвратявайки тромбоза. А имайте предвид че фибриногенът ви още ще се качва следващите 17 седмици.
Не се смущавайте от инжекциите, важното е вие и бебето да сте добре в крайна сметка.

За аспи теста знам че трябва да са минали 5 часа след прием на аспирин, за да се направи. (https://medipro.bg/aspirin-test/)

# 3
Здравейте, днес е 7мия откакто си слагам всеки ден фраксипарин 0,4 и пия аспирин 75мг през вечер.Лекарката каза на 7мия ден да направя анти Ха точно на 4тия час след поставянето на фраксипарина. Излязоха резултатите и малко се притеснявам. Означава ли,че е много разредена?

# 4
  • Замък сред облаците
По антиХа не се съди дали е разредена кръвта. Стойността е чудесна, показва достатъчно активно действие на медикамента.
А за какво е състоянието на кръвта пускайте коагулация - аПТТ, фибриноген, Д-димер, протромбиново време.

# 5
Здравейте, момичета! Мисля, че вие ще можете да ми отговорите - ако има  тромбофилия (вродена или придобита), при бременност това ще се покаже ли в показателите за коагулация?

# 6
Може да се покаже и вече да е късно. Затова си пускате пакет за тромбофилия преди бремеността, отивате на хематолог да разчете резултатите и ако се налага да даде терапия от + тест. Всичко друго е руска рулетка.
Здравейте, момичета! Мисля, че вие ще можете да ми отговорите - ако има  тромбофилия (вродена или придобита), при бременност това ще се покаже ли в показателите за коагулация?

# 7
  • Замък сред облаците
А коагулационните показатели може да са приемливи, но въпреки това:
- да се образува внезапно тромб (включително микро такъв, който да запуши съд захранващ ембриона)
- да е лошо кръвоснабдяването към плода
- да е лошо закрепването към матката.

# 8
Да, аз съм пуснала ето тези много отдавна:
Скрит текст:
Според хематоложката - нямам нужда от допълнителни изследвания.
Имам един мисед и после две БХ, всичките хиляди лекари, на които съм отишла междувременно също не са казали, че имам нужда от допълнителни изследвания. Сега АГ реши, че при бременност трябва да пия аспирин, заради предишните неуспехи и понеже нямам изследвани придобити тромбофилии.
 Аз все пак си пуснах днес останалите изследвания за вродена, както и тези за придобита тромбофилия. Просто се опитвам да си обясня някакви неща, както и защо всички АГ го дават тоя аспирин и дали наистина би помогнал.

# 9
Затова се ходи на хематолог, не АГ. АГ си предписват аспирин, ама и те не са сигурни защо. Отделно после се мешат в терапията на хематолога, въпреки че човека е учил за това. Да, досадно е да трябва да ходиш при двама различни доктора, но си заслужава.
Да, аз съм пуснала ето тези много отдавна:
Скрит текст:
Според хематоложката - нямам нужда от допълнителни изследвания.
Имам един мисед и после две БХ, всичките хиляди лекари, на които съм отишла междувременно също не са казали, че имам нужда от допълнителни изследвания. Сега АГ реши, че при бременност трябва да пия аспирин, заради предишните неуспехи и понеже нямам изследвани придобити тромбофилии.
 Аз все пак си пуснах днес останалите изследвания за вродена, както и тези за придобита тромбофилия. Просто се опитвам да си обясня някакви неща, както и защо всички АГ го дават тоя аспирин и дали наистина би помогнал.

# 10
Здравейте,
Бременна съм 33 г.с. и от 13 г.с. приемам АП от 100 мг. До сега кървотока е все добре обаче Аг иска да го спирам в 34та и в 35та да пусна кървни иследвания да види евентуално дали ще трябва НМХ. Не иска да слагам преди резултатите. Мен ме е много страх има ли някой да е пил АП до последно и да е раждал секцио. Много ми е притеснено. Фибригена е 5.03  ддимера 1.4 и аптт 22.3 резултатите са от четвъртак

# 11
  • Замък сред облаците
Аспиринът в последните месеци може да увреди бебето, първо, второ черно на бяло го пиша - ще умрете от кръвозагуба при раждането, а бебето ще развие синдром на Рей, който приключва фатално същи, защото за аспирин няма антидот и лекарите не могат да овладеят кръвозагубата. Затова НЕ се пие аспирин до края, а се минава на НМХ или лекарства за кръвно според случая след 34 седмица.
Съжалявам, звучи страшно и Е страшно, но аспиринът НЕ Е БЕЗОБИДНО ХАПЧЕНЦЕ.

# 12
Аспиринът в последните месеци може да увреди бебето, първо, второ черно на бяло го пиша - ще умрете от кръвозагуба при раждането, а бебето ще развие синдром на Рей, който приключва фатално същи, защото за аспирин няма антидот и лекарите не могат да овладеят кръвозагубата. Затова НЕ се пие аспирин до края, а се минава на НМХ или лекарства за кръвно според случая след 34 седмица.
Съжалявам, звучи страшно и Е страшно, но аспиринът НЕ Е БЕЗОБИДНО ХАПЧЕНЦЕ.
Благодаря ви за успокоението. Ще послушам лекаря и ще спра и ще чакам 35та за резултати на кървта дано е всичко наред. Просто да ми беше казал веднага да съм на НМХ щеше да ми е ппнспокойно. Имам някакъкъв вид тромбофилия и заради това ми е притеснено. Но дано е всичко наред

# 13
  • Замък сред облаците
Да, комбинацията от тези две мутации може да е проблем. НМХ ще е достатъчен за последните 6 седмици, ако лекарят прецени според изследванията да слагате (с това аптт и фибриноген е нужно да имате инжекции, според мен). И всичко ще е наред, не се безпокойте!

# 14
Да, комбинацията от тези две мутации може да е проблем. НМХ ще е достатъчен за последните 6 седмици, ако лекарят прецени според изследванията да слагате (с това аптт и фибриноген е нужно да имате инжекции, според мен). И всичко ще е наред, не се безпокойте!

Но доктора не иска преди кървните изследвания да ми дава НМХ. Дали може да стане нещо за 1 седмица и къде да отида в София да ми препишат фраксипарин или дали да ги слагам на своя глава

Общи условия

Активация на акаунт