Допълнително доброволно пенсионно осигуряване - кой фонд?

• 1 078
  • 6
  •   1
Отговори
Привет Simple Smile Има ли някой, сключил договор за такъм тип пенсия? Някакви насоки как да избера фонд?

# 1
Здравейте, аз съм в ЦКБ-Сила. Доходността е прилична - над инфлацията е, така че поне това покрива. Реално първо прехвърлих задължителното осигуряване само за да взема по-добри условия по ипотека от ЦКБ, но впоследствие, като реших и допълнително да се осигурявам, проверих и всъщност въобще не е лош вариант ЦКБ Сила - доходността надхвърля инфлацията, дори съм и малко "напред" Simple Smile. На сайта може да се следят постъпленията, има и калкулатори.
Ако ще споделяте разходите по ДДПО с работодателя, попитайте и там дали няма някое предпочитание, иначе вижте за комбинация с банкови продукти, почти със сигурност банката Ви работи с някои определени фондове.

# 2
  • Out of the Mix
Няма сила на света да ме накара да вложа, каквото и да е при тимаджийте, сикаджийте и сие.
Утре решават, и вдигат кепенца, какво се случва?

# 3
  • Sofia
И аз се интересувам. Заслужава ли си? Остават ми 6 г до пенсия, а ме осигуряват на минимална заплата.

# 4
  • Out of the Mix
За такъв кратък период - не.
Дори само от таксите поддръжка да си им клиент, ще си на минус.
За инфлацията и доходност дори не говорим.

Ако нямаш възможност за друго, заделяй си пари в EUR.

Повечето хора нямат достатъчно ресурс за адекватни инвестиции, говорейки за спестявания от сорта на 5-10-20-30к, това са пари за черни дни, и да имаш някакви на разположение.

Инвестиции по принцип - да, но не тук в БГ.
Може в S&P500, или някакви добри индексни фондове, но е добре да се мисли дългосрочно.

# 5
И аз се интересувам. Заслужава ли си? Остават ми 6 г до пенсия, а ме осигуряват на минимална заплата.

Здравейте, трябва да проверите какви възможности се предлагат. Имам две препоръки:

1. Вижте дали договорни, а не пенсионни фондове, няма да са Ви по-интересни. Това са максимално опростени схеми за спестяване чрез инвестиране (но има риск), които се предлагат от повечето банки в страната. Ако ми позволите, без да правя реклама или да познавам целия пазар - много интересни опции дават в УниКредит, препоръчвам от личен опит.
2. Ако предпочитате да е пенсионен фонд, макар и срокът действително да е кратък, както е изразено мнение по-горе, Ви препоръчвам да видите ЦКБ-Сила и ОББ Пенсионни фондове, мисля, че имат интересни опции.

# 6
  • Sofia

Здравейте, трябва да проверите какви възможности се предлагат. Имам две препоръки:

1. Вижте дали договорни, а не пенсионни фондове, няма да са Ви по-интересни. Това са максимално опростени схеми за спестяване чрез инвестиране (но има риск), които се предлагат от повечето банки в страната. Ако ми позволите, без да правя реклама или да познавам целия пазар - много интересни опции дават в УниКредит, препоръчвам от личен опит.
2. Ако предпочитате да е пенсионен фонд, макар и срокът действително да е кратък, както е изразено мнение по-горе, Ви препоръчвам да видите ЦКБ-Сила и ОББ Пенсионни фондове, мисля, че имат интересни опции.
Отказах се. То излиза че внесените ми пари после ми ги дават за определен срок месечно.
По-добре да си спестявам и пак да си правя сметка на парите, отколкото да ми вземат 3,5% примерно такса за обработка на внесените пари в доброволен пенсионен фонд
Че и задължителното допълнително пенсионно осигуряване е такова
Мижим да те лажем

Общи условия

Активация на акаунт