Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Имам ли право на здравни и пенсионни осигуровки, ако детето ми е в първа група с придружител?
Как мога да стана личен асистент и какви са изискванията?
Какво е ЗИХУ и къде мога да намеря пълния текст на закона?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Имам ли право на здравни и пенсионни осигуровки, ако детето ми е в първа група с придружител?
Да, имате право на здравни и пенсионни осигуровки, ако се грижите за детето си като личен асистент. В този случай времето, прекарано в грижа за детето ви, се счита за стаж за пенсия. За да станете личен асистент, трябва да се свържете с Дирекция "Социално подпомагане" и да подадете заявление за включване в дейността "Личен асистент".
-
Как мога да стана личен асистент и какви са изискванията?
-
Какво е ЗИХУ и къде мога да намеря пълния текст на закона?
ЗИХУ означава Закон за интеграция на хората с увреждания. Можете да намерите пълния текст на закона в интернет. Този закон има за цел да защити правата на хората с увреждания, като им предоставя различни видове месечни добавки за социална интеграция, като добавки за транспорт, обучение, балнеолечение и други.
.
.Тези хора са неоткриваеми.
[/url]