Косопад - тема 26

• 57 945
  • 824
  •   1
Отговори
# 615
След третия месец прием на желязо аз получавам гастритна криза.

Една позната като разбра, че приемам желязо вече 3 месеца + ми казаха веднага да го изхвърлям точно заради гастрита. Записала съм си час накрая на месеца при специалист ще споделя какво ме е посъветвал.
На мен ми каза специалистът 3 м прием на желязо и ако след това още е нисък продължавам да приемам и ще направим и втора консултация. При
проблем с менструацията/обилен, както имам аз, колкото и желязо да приемам не знам как ще мога да си вдигна феритина.

# 616
От 2 месеца приемам желязо, но тези дни ми се наложи да го изследвам отново и за мое учудване беше спаднало от 15 на 13. А аз се притеснявах да не излязат завишени стойности заради това, че го приемам вмомента. Но го изследвах в първи ден от цикъла. Според вас възможно ли е да са занижени стойностите заради цикъла? Защото иначе не виждам логика. Другия вариант е, да е спаднало заради приема на B12.

# 617
За обилния цикъл правили ли сте нещо? Хормони? На какво се дължи?

# 618
За обилния цикъл правили ли сте нещо? Хормони? На какво се дължи?
Моят не би трябвало да е от хормони, защото съм се изследвала преди и всичко си беше в норма. Преди раждането (преди 13г) имах съвсем оскъден цикъл 3 дни макс и то можех да изкарам и с ежедневни с по честата им смяна. Но след това всичко се промени. Майка и лелите ми са били с обилен цикъл и мисля, че е генетично. Дъщеря ми, която стана мома преди 6м й беше нормален/оскъден но от този месец забелязвам, че и при нея се усилва Sad . Проблем с анемията пък имам отскоро, явно след прекараният ковид 2 пъти - изчерпи се депото от желязо, защото всеки ден консумирам месо и не мога да се възстановя. Приемам 10 дни тотема след цикъл като хемоглобин, феритин успявам да вдигам до 18, но след цикъл хайде пак падат Sad. Вече минаха 8 м откакто не мога да се възстановя.   Но и преди това имах диета от само хляб и вода - 3м, от там нещата се усложниха.

# 619
Защо е била тази диета на хляб и вода? Какво се е целяло и постигнато ли е?

# 620
Защо е била тази диета на хляб и вода? Какво се е целяло и постигнато ли е?
диетата беше заради внезапна уртикария, за да се разбере от какво е, но и така и не разбрахме защо се появи и към какво е, пуснах кръвни за алергени, ходих на алерголог, но към нищо не реагирах. Вече почти година, не изчезна защото може би спрях и противоалергичните, но с тях и без тях пак имам обриви (поне сега по-малко).

# 621
Кой мозък ти препоръча диета на хляб и вода за 3 месеца?! Това крещи дефицити от всякъде. Нищо чудно, че не е дала резултат.

# 622
Разбирам я за диетата. Говоря от позицията на майка с алергично дете.

# 623
Аз не, защото това не е диета, а недохранване. Има различни протоколи за елиминационна диета и тази не е от тях. Писах защо - гарантирани дефицити.

# 624
И аз знам, че желязото дразни стомаха. На мен не ми се е налагало да го пия, но на близка-да.
Скоро бях в Ремедиум и гледах, че има бонбони за бебета, не се загледах обаче по колко мг са.
Може би ще са по-щадящи.
Желязото има прека връзка с косопада, но и витамини и минералите не са за подценяване. Целогодишна грижа за коса, кожа и т.н. та да не стигаме до косопад. Hands Plus1

# 625
След третия месец прием на желязо аз получавам гастритна криза.

Една позната като разбра, че приемам желязо вече 3 месеца + ми казаха веднага да го изхвърлям точно заради гастрита. Записала съм си час накрая на месеца при специалист ще споделя какво ме е посъветвал.

Какъв специалист? Аз чрез хематолог пих желязото за два месеца ми го вдигна до долната граница и ми го намали само покрай цикъл да пия. Изобщо не броят феритина за фактор за косопад. Въпреки това аз продължих да пия желязото всеки ден и вече трети път стигам до спешното от гастритни болки. За сега съм го спряла и не знам какво да пия вече....

# 626
  • Бургас
Simply_fun, имате ли по принцип гастрит/проблеми със стомаха или си бяхте без оплаквания, а приема на желязо ги провокира?
Днес ми похвалиха много дафиново масло за коса. Някой пробвал ли е? Чета, че се препоръчва при косопад, но явно подобрява и общото състояние на косата.

# 627
Не бях имала такива силни болки преди прием на желязо. Единствено по време на бременност съм имала един два пъти киселини,които след пиене на газирана вода отминаха.  И вече 10-12 години след това започнах на пия феро фолгама , когато след месец два ме заболя стомаха с киселини и без да отида до спешното да ми влеят болкоуспокоителни не ми минаваше, даже почнах да повръщам. Бях на диета след това. В спешното казаха уж от пролетни салати дразнело гастрити...Спрях зелените салати. Не пиех ферофолгамата, защото свързах болките с тях. И нямах болки след това. Минаха 2-3 години, откриха ми анемия и почнах сорбифер. На третия месец прием бам пак в спешното с гастритни болки. Спрях го. Купих сидерал уж по препоръка на личния ,че не дразнело стомаха. Еми почнах ги след 3 месеца пак в спешното, защото нито за киселини нито за болки ми подействаха цяла нощ.. Та сега вече ще спра с експериментите. За мен е от желязото. Зелени салати не ям от години.

# 628
  • София
Смени желязото. Пробвай МАЛТОФЕР ФОЛ или NOW Foods, Iron, Double Strength, 36 mg. С тези имам опит, не са толкова агресивни към стомаха.

# 629
Смени желязото. Пробвай МАЛТОФЕР ФОЛ или NOW Foods, Iron, Double Strength, 36 mg. С тези имам опит, не са толкова агресивни към стомаха.

И на Now също съм го пила. То като е успокоен стомаха и сорбифер се пие, но това казвам, че за да се покачи желязото и феритина може би трябват повече от 6 месеца, ако изобщо се покачи до 100, както казват,че е добре, за да спре косопад, но явно става натрупване,  защото е тежък метал, и започва да дразни лигавиците след определен период на прием. щом променя цвета на изхожданията значи си прави това,което си прави

Общи условия

Активация на акаунт