Косопад - тема 26

• 57 941
  • 824
  •   1
Отговори
# 630
Аз приемах три месеца плътно желязо. Сега съм спряла да видя накъде съм. Феритина ми беше под долната граница. Косопада спря някъде на втория месец прием. След изследванията, ако са ниски нивата на желязо и феритин, ще го продължа пиенето, защото не искам да съм отново е предното състояние. Освен косопада и общо бях много зле. Отделно, че и Б12 беше ниско и се сдобих и с един ужасен световъртеж. Крайния вариант ми е вливки на железен препарат. Плаща се, но се прави два пъти годишно. Просто трябва да се разбера с хематология къде и как да се случи.

# 631
Това вливане болезнено ли е? Какво струва и колко покачва стойностите? Има ли дълготраен ефект или между вливането се продължава пиенето на желязо?

# 632
Не съм разпитвала. Имам позната с анемия,влиза два пъти годишно за вливки. На мен са ми правили по време на бременността, не беше болезнено. Не се пие нищо между вливките. Но пак е хубаво да се разчита, има различни видове железни препарати и за вливане.
Аз още се лутам да ми кажат, защо имам анемия, от къде идва. Изглежда не усвоявам от храната желязото, защото се храня с месо всеки ден. Периодично съм била зле, но като това лято дето мина, никога не е било.

# 633
Здравейте, изчетох няколко теми назад и долу горе добих представа какви изследвания да се пуснат първоначално.
Случаят обаче касае съпруга ми и не става въпрос за коса, а за окапване на участъци от брадата. Това вече се случва повече от година, може би към 2, като през това време е ходил при няколко дерматолога. Няма полза до момента - изписват кремчета, скъпа козметика, последния път инжекции кортикостероиди от които имаше временен ефект. Никой до момента не му е назначил изследвания в търсене на произхода на това състояние. Това е във Варна.
По някакво стечение на обстоятелствата аз в момента съм бременна и с много нисък феритин и така стигнах до тази тема и започнах да си мисля че и при съпруга ми може да има някакви дефицити, които да водят до това състояние.
От прочетеното до тук съм оформила един списък с изследвания които да пуснем и с които да търсим читав ендокринолог и хематолог ако се наложи.
За щитовидна жлеза - TSH, T3, T4, Tat, Mat, anti tpo
За желязото - ПКК, желязо, феритин, ТЖСК
За диабет - Глюкоза, Инсулин, Гликиран хемоглобин
Витамини - Б9, Б12, Д
Не разбрах как се установява ако е генетичен проблема и какво трябва да се изследва точно - хормони или някакви мутации в гените.
И като цяло ако има мъже в темата, които да са преборили такъв проблем моля да споделят опит.

# 634
Мъжът Ви има ли силен стрес?Или емоционално да е натоварен?

# 635
Ами не мисля, че има повече стрес от други хора. Работи дистрибутор, цял ден е в колата,  но пък то кой в днешно време не е под стрес.
Няма някакви шокови или стресови ситуации в последните години - като някакви инциденти или смърт на близки, няма нещо фатално да се е случило.
Но.......прекарахме ковид 2020г, като той го изкара много тежко. От тези които имаха тази ненормална температура, някакъв неадекватен имунен отговор. Ако освен тогава да е отключил нещо автоимунно.....
Другото е от много години пие бетаблокер Конкорд. Беше му назначена преди много години от една кардиоложка, защото имаше покачване на кръвно и сърцебиене..... Сега четейки темите назад и листовката на лекарството, пише че алопецията е страничен ефект.
Другото е, че майка му имаше години наред проблеми със щитовидната жлеза, но не съм сигурна в каква посока - дали хипо или хипер функция.
Все си мисля, че трябва да има някаква обективна причина, но пък ако е автоимунно то има ли изобщо лечение?

# 636
rozi4ka222, първо обърнете внимание на хранителния режим. На мъж се пада около 1,5-2 гр белтъци на кг тегло. Ако не ги приема, нищо друго няма да помогне.
Като 100 гр вратна пържола има 20 гр белтък.
Освен това витамини(всичките от група Б + Ц. освен това селен, цинк, мед, и др./коферментите/
Коензимите са витамините. Там си трябва А, Е, Д3, К2. Колко, зависи от границата на Д, за да се прибави К2.
Вижте холестеола и триглицеридите.
При мъж рядко има проблем в щтиовидната жлеза, но няма как да се изключи, значи освен по каса, тези дето са ТСХ и Т4, трябва и Т3, което като се пусне общо, излиза колкото да се пусне само Ф3.
За автоимуно пуснете ТАТ и МАТ. Едните са за локални инфекции, другите за по-общи. смисъл в червата. Няма страшно.
 Hands Muscle

# 637
Здравейте, изчетох няколко теми назад и долу горе добих представа какви изследвания да се пуснат първоначално.
Случаят обаче касае съпруга ми и не става въпрос за коса, а за окапване на участъци от брадата. Това вече се случва повече от година, може би към 2, като през това време е ходил при няколко дерматолога. Няма полза до момента - изписват кремчета, скъпа козметика, последния път инжекции кортикостероиди от които имаше временен ефект. Никой до момента не му е назначил изследвания в търсене на произхода на това състояние. Това е във Варна.
По някакво стечение на обстоятелствата аз в момента съм бременна и с много нисък феритин и така стигнах до тази тема и започнах да си мисля че и при съпруга ми може да има някакви дефицити, които да водят до това състояние.
От прочетеното до тук съм оформила един списък с изследвания които да пуснем и с които да търсим читав ендокринолог и хематолог ако се наложи.
За щитовидна жлеза - TSH, T3, T4, Tat, Mat, anti tpo
За желязото - ПКК, желязо, феритин, ТЖСК
За диабет - Глюкоза, Инсулин, Гликиран хемоглобин
Витамини - Б9, Б12, Д
Не разбрах как се установява ако е генетичен проблема и какво трябва да се изследва точно - хормони или някакви мутации в гените.
И като цяло ако има мъже в темата, които да са преборили такъв проблем моля да споделят опит.

Най -вероятно има недостиг на тестостерон

# 638
Момичета,можете ли да споделите вие от кой лекар сте доволни,при който сте ходили за косопада?

# 639
Д-р. Зарев.

# 640
Момичета дали някой е посещавал трихолог за косопада тъй като съм бола при ендокреинолози и дерматолози и не бях много доволна. Бихте ли препоръчали все пак добър лекар, който Ви е помогнал?

# 641
Здравейте, момичета.
Реших да споделя, че това е една от най-четените ми и следящи теми тук.
От две -три години се борих с ужасен, огромен косопад.
Косата ми остана наполовина...
От малка имам анемия.
Какво ли не мазах, приемах като добавки и витамини.
Изследвала съм абсолютно всичко, гинеколози, дерматолози и тн. по няколко пъти.
Изхарчила съм хиляди лева за продукти и лекарства.
Стоях само на плитка или вързана, просто ми се ревеше постоянно от количеството косми, които падат на ден, ей така докато си стоя.
Имах огромен стрес от 2 години.
Миналата година към ноември месец просто се примирих.
Започнах да пия Ашваганда за успокоение на нервната система, че кортизола ми беше над нормата.
Пия Сорбифер през месец, че желязото и и феритина доста често са към долна граница.
Витамин Д и витамин Б12 също. Знаете като скачени съдове, качваш едното, другото пада.
Та.. и аз не знам, но косопада ми спря от два месеца!
В момента пия добавките и мажа втора опаковка на Mi amante - Re grow.
Не искам да казвам голяма дума, защото ме е страх да не се върне старият ужас. Успокоих ли се, наместих и балансирах витамините ли, не мога да кажа. Надявам се просто да е приключила сагата при мен.
Борбата е трудна, но може да има и хубава развръзка! Simple Smile

# 642
  • Бургас
А имаш ли сгъстяване видимо
Моят зверски косопад от миналото лято също спря, но  косата си ми остана мижава и си мисля, че тя просто така окапа и се разреди, че вече има малко материал, от който да падат косми и затова си мисля, че няма голям косопад

# 643
Кратък е периода, но виждам нови растежи. Няма как реално да се сгъсти за два месеца Simple Smile

А имаш ли сгъстяване видимо
Моят зверски косопад от миналото лято също спря, но  косата си ми остана мижава и си мисля, че тя просто така окапа и се разреди, че вече има малко материал, от който да падат косми и затова си мисля, че няма голям косопад

# 644
  • TX
Момичета дали някой е посещавал трихолог за косопада тъй като съм бола при ендокреинолози и дерматолози и не бях много доволна. Бихте ли препоръчали все пак добър лекар, който Ви е помогнал?
Да
С години влачих косопад .
Посетих дерматолог (трихолог) назначи мезотерапия 6 процедури и нещата са коренно различни.
Д-р Милена Атанасова работи София и тогава във Варна( но във Варна вече не идват)

Общи условия

Активация на акаунт