Издаване на болничен в Неделя?

• 2 174
  • 12
  •   1
Отговори
Днес отидох на работа в много лошо състояние, при което в крайна сметка повърнах и шефката ми ме помоли да си отида вкъщи, за да не разболея някой друг. Тъй като днес джипитата не работят аз тогава как трябва да си изкарам болничен? Възможно ли е утре, в понеделник, да отида при личната лекарка и да си изкарам болничен със задна дата? Трябва ли да бъда предварително прегледана днес например в неотложен кабинет, за да докажа утре, че днес съм била болна?

# 1
  • София
Мисля, че утре-понеделник личния може да издаде болничен от днес-неделя.

# 2
  • Melmak
Да, утре отиваш и казваш, че болничният е от неделя. Могат да връщат с 1 ден назад. Обясняваш, че си била на смяна вчера и си била с повръщане.

Носи си картона за болничен. Ако преди не си взимала болничен на тази работа трябват данните на фирмата, име на фирмата, адрес на фирмата, такива неща. Можеш да ги видиш в договора си за работа, ако не ги знаеш.

# 3
Да, утре отиваш и казваш, че болничният е от неделя. Могат да връщат с 1 ден назад. Обясняваш, че си била на смяна вчера и си била с повръщане.

Носи си картона за болничен. Ако преди не си взимала болничен на тази работа трябват данните на фирмата, име на фирмата, адрес на фирмата, такива неща. Можеш да ги видиш в договора си за работа, ако не ги знаеш.
Не е нужен този картон вече...

# 4
  • София
Не се издава болничен за неделя. По принцип /ах, онази моя тема за неделята/ събота и неделя са почивни дни и не би трябвало да си на работа. Да, да - хем си, хем не си.
С две думи - шефката да го оправи по друг начин, например платен отпуск в работен ден.
Случвало ми се е поне 3 пъти, та затова давам акъл.

# 5
  • Melmak
А, да бе, ще си хаби отпуската. Болна е, има право на болничен.

# 6
Издава се и от неделя болничен, от събота също. Може днес да се посети неотложен или спешен кабинет.
Може личният лекар със задна дата да издаде болничния лист.

# 7
  • София
Ако хване ЛЛ да му звънне днес, може и да стане.

# 8
Не , издава се за деня , предварително не може .
Ако те приемат в болница ти пускат от деня на приемане . Неделя се води неработен ден .

# 9
  • София, Лагера
Добре, а ако човек е на редовна "смяна" в неделя, какво се прави? Не всички работят пон-петък.

# 10
До сега никога не съм имала проблем да си взема болничен в понеделник ако ми се е наложило през уикенда.

# 11
  • София
Няма проблем болничният да е от неделя, но трябва да се регистира заболяването. То вече е понеделник Simple Smile , иначе човек трябва да се свърже примерно с центъра, който има договор с джи пито му и болничният се издава от личния лекар със задна дата. Дори, ако болничният е примерно до петък и трябва да му се пусне продължение от понеделник, задължително вторият болничен се издава от събота, даже и ако лицето не е на работа тогава, така че не  вярно, че не може болничен за събота и неделя. Просто заболяването трябва да е регистирано Wink

# 12
Може да се издаде и за 2 дни назад.  Вижте отговора на "Въпрос: Може ли да се издаде болничен лист за минало време?" тук:
https://www.nssi.bg/publichnost/vyprosi-i-otgovori/izdavane-na-bolnichni-listove/
Иначе интересен отговор е даден на "Въпрос: Кога се издава болничният лист?". Трудно ми е да си представя някой ЛЛ да спазва първото изключение.
Ако искате да бъдете прегледани  по НЗОК от лекар извън работното време на ЛЛ, трябва да отидете в кабинета, с който ЛЛ има договор. Те ще ви издадат и болничния.
Друг вариант е платен преглед, ако имате здравна застраховка ще е безплатен.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 08:24 от kikithealien

Общи условия

Активация на акаунт