Водно подово отопление

• 794
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте,

Текущите теми отностно подовото отопление са доста остарели. Технологиите са напреднали и хората са събрали доста повече опит с тези системи, за това отварям нова тема.

Може ли да споделите опита си с подово и по-кокретно в следните категории:
- с каква настилка го ползвате (паркет, ламинат, гранитогрес ...)
- ако се наложи да се отремотира нещо по пода (има някакъв теч, смяна на настилката и т.н) как се процедира
- има ли нужда от някаква поддръжка
- с времето появяват ли се проблеми които се налага да се отремонтират (при радиаторите примерно се сменят уплънтниеята тъй като се амортизират и започват да текат)
- при по-студените апартаменти нужно ли е да се ползва в комбинация с радиатори, за да се достигне приятна температура
- колко струва г/д изграждането на водно подово на кв/м
- струва ли си (бихте ли го избрали отново)

Това са основните въпроси за които намирам много малко информация по нета и ще се радвам да споделите опит. Ако се сетите нещо добавяйте отгоре Hands V

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 10:47 от levante

# 1
  • София
- С гранитогрес;
- Не се е налагало за 5 години активно ползване, но теоретично би трябвало да се процедира като при всеки проблем с плочки - проблемната плочка се маха и заменя. Ако става дума за спукана тръба, първо с термокамера се установява мястото на теча;
- Засега не се е налагало, но по принцип обезвъздушаване, като при всяка затворена система;
- Същото като в горната точка;
- Не е нужно, ако е добре изчислено и апартаментът е добре изолиран. Терморегулаторът поддържа нужната температура, а тъй като топлият въздух се движи отдолу нагоре, усещането за комфортна температура е постоянно, не е като при климатиците, където при пода винаги е по-студено;
- Няма да е адекватна информацията, тъй като при нас е слагано преди 5 години. Може би в тази FB-група ще намерите по-актуална информация.

# 2
Аз мислих и накрая реших да е с ток. Скъпо е но няма как да протече няма как да се запушат тръби. Няма казанче. Нула поддръжка.
Зависи какво искаш ? Мисля че водното е по-ефективно.
Аз с електрическото съм си добре не ползвам доълнителни радятори. или да съм ползвал 2-3 дена на -22 -24.

Общи условия

Активация на акаунт