Привет. Малко разпространена манипулация в България, но все пак реших да пусна тема, целяща да обедини всички, които са претърпели или на които им предстои операция на челюстите поради различно естество.
Тук могат да се обсъждат проблеми, специалисти, подготовката, как е преминала операцията, защо се е наложило и как се е стигнало до това решение.

Ще започна със себе си - с малка долна челюст съм, която е изместена назад и с голям овърджет (не знам колко, но е доста). Провеждам ортодонтско лечение четвърта година и за това време доста неща се измениха в горната челюст, оправиха се скупчванията във фронталната област, оправих кръстосана захапка, като цяло има плюсове от лечението. Но генерално остава неразрешен проблемът с малката и назад разположена долна челюст, която "дърпаме" напред с ластици и принудително задържане на челюстта леко напред, но това е доста трудоемко и при дълбок сън челюстта се отпуска и пак си отива в задно положение, дори и с ластици.

Бях на преглед при доц. Янев и според него нещата могат да се решат в известна степен оперативно, но ме притеснява едно преразвитие на брадата, което се появява при преместването на челюстта напред и което вероятно трябва да се оправя с друга операция.
 По отношение на TMJ нещата са щракане, изместване, напрежение в лицевите мускули, отвреме на време необясними болки в главата.

Другото нещо, което ми обясни, че ще се наложи, е че ще трябва да се върнат зъбите в начална позиция - а те бяха много зле и това ме притеснява. При следващия преглед определено ще повдигна въпроса.
Та общо взето това.

Ако някой желае да сподели своя опит, може да го направи в тази тема.