Шестокласници 2025/2026

• 34 980
  • 769
  •   1
Отговори
# 765
Много ми е трудно с контрола. С каката ми беше лесно, тя слушаше и изпълняваше, отделно, че покрай ковида 2 години бях хоум офис и можех лесно да контролирам нещата. Сега не знам как ще се справя в 7. клас. Малката е скорпион, винаги има какво да каже и то с часове защо нещо не трябва да се прави. Умна е, бързо схваща, ама много я мързи и ако нещо не се изисква от нея, просто няма да го прави. Гледам да контролирам българския/литературата, математиката и английския поне веднъж седмично, първите две, за да видя да няма натрупани пропуски, последното, защото заради леката форма на дисклексия и́ е много трудно да запомня правописа на думите и ако не я контролирам, просто прескача да ги пише, а това веднага се отразява на контролните на думи. Разказвателните ги бях оставила изцяло на нея след като първоначално в 5. клас помогнах леко как да прави нещата основно по география, после сама се научи да вижда какво се очаква от нея от различните учители и как да покрие изискванията без да си дава прекалено много зор. Ще видим тази година с новите учители по физика и химия как ще и́ се получат нещата. По български се справя, граматиката не и́ е проблем и на български и на английски (на такива тестове под 6 няма), но литературата е мъка. Много добре разбира идеята на произведенията, ако и́ подам помощни въпроси, разсъжденията и́ също са много добри, но трябва да я подканяш/подпитваш кое как го разбира, иначе сама да седне да пише нещо - абсурд. Сама и не сяда и да чете, трябва все да я юркам. Сега през юни месец я бях хванала да напише няколко преразказа, за да видя как са нещата, ами няма търпение. Запомня детайлите, преразказва в правилното време, не изпуска моменти, но няма търпение да го напише цялото. С преразказ, даван на последните 2-3 НВОта се справя сравнително прилично, но преразказ по части от типа на Сърце, части от Автобиографията или други по-класически произведения, са по-зле. Накрая на преразказа се вижда как вече почеркът се променя и се появяват и тъпи грешки от разместени букви, незатворени букви а или недовършено у и след страница и половина/две прилично написан преразказ, последната половин/една страница става вече мазало. Не я карам да пише чернова и да преписва, защото съвсем няма да и́ стигне времето и търпението, което означава, че ще изгуби точките за оформление, отделно точките за правописа и пунктуацията заради последната част на преразказа и не знам как може да го отработи. Интересното е, че на задачата с търсене на грешки, открива 12-13 от 14 без проблем, обикновено ако има нещо неоткрито то е винаги в последното изречение. Не иска да ходи на допълнителни курсове/уроци и я разбирам, през годината си имат достатъчно домашни и проекти от училище, а в 7. клас се надпреварват всички учители да ги заливат с допълнително задачи, трябва да има и време за почивка. На смени са и курс/урок през седмицата ще изяжда цялото и́ време. Няма да спираме волейбола и актьорското майсторство за догодина, за да може да има време за разпускане, което означава, че през уикенда ще имаме доста работа, а двете хич не успяваме да мелим заедно, когато трябва да се прави нещо, свързано с учене Sad .  Не знам как ще успеем да се справим. Но и през ваканцията няма да седне да учи нещо, което ще го учат в 7. клас, достатъчно и́ били домашните, които имала за лятото.

# 766
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Имаме собствен бизнес и единия от нас винаги е свободен и може да се занимава с него.

# 767
Записах го на онлайн лятна школа за затвърждаване материала от 6. клас. Дават доста домашни след всеки раздел. Пращам домашните на email. Писах на учителката, че основните затруднения са свързани с мотивацията и концентрацията да напише самото домашно. Тя обаче ме успокои, че това е нормално и не спира да го хвали. Явно аз истерясвам (това е мой извод, не ми е писала такова нещо). Предпочита да ходи на школа, защото аз много се ядосвам и се караме. Записах го на школа по БЕЛ още юни месец, ще го запиша и на математика. Ще жертваме школата по английски тази година. Иначе, когато не съм хоум офис, през ваканцията го "заточвам" при баба му. Тя не може да помага с ученето, но му намира домашни задължения, които той изпълнява, ако не с радост, то поне без възражения.

# 768
Asita, чета и се замислям колко още неща има за "да изпилим" Confused Това краснопис, това оформление.. бързането и претупването.. умората от цялото това суетене покрай НВО, а 7 клас още не е започнал...

По диагонал следя седмокласната тема и май там споделят доста орязани точки за оформление, правопис, краснопис.. по математика се надявам на курса да "изчистят" оформлението на разписаните задачи, както и бланките, които се ползват (че и там имало "рамка", в която не се пише, че като се сканирали, да не остане отвън кадър Confused)

# 769
Ще ви следя, за да сверявам часовника, че без школи/уроци не съм убедена, че с това дете ще се справим както трябва. Въпреки че имам вече едно дете преминало през НВО и то без допълнителни уроци/школи и имам наблюдения за слабостите, които трябва да бъдат отработени, мога да помагам по математика основно и с проверка на писаниците по литература и граматиката, ако има нещо, двете са съвсем различни като темперамент, като мотивация и без външен коректор няма как да се получат нещата. Ето например по математика до сега проблеми никога не е имала, решава задачите, но понеже няма търпение тестовата задача и геометричната ще са ми под въпрос, защото в главата всичко се вижда, ясно е кое от къде идва, ама на листа не е записала например защо до времето 9/4 часа е написала 4/9 ч, трябва да се сетиш, че това означава, че това че щом времето е 9/4 за цялата работа, то 4/9 ще е часта, която ще се свърши за 1 час. Надолу всичко си върви както трябва, уравнението е съставено и решено правилно, ама тази неяснота ще изяде поне 1 т. По-лесно и́ било да решава текстовите задачи без таблици, ама с таблица няма да изпуснеш кое какво е, защото отгоре си го пише, а иначе ти трябва да го напишеш и като не го направиш, заминаха части или цели точки. По геометрия решава задачата, ама тук-там формулата остава на листа с черновата или пък половината от доказателството се подразбирало, защо трябвало да се разписва толкова подробно. И всичко това въпреки че тяхната госпожа по математика не признава отговор, ако задачата не е разписана на листа, който се предава заедно с контролната и реже за такива недомислици и пак след 2 години, в които им изисква да разписват нещата, пак не всичко е изчистено до автоматизиране.

Общи условия

Активация на акаунт