Моля ви за съвет.
По същество баща съм на 3,5 годишно детенце което очевидно изостава в развитието си още от бебе.
Да подчертая ,че се роди с двустранна пневмония. Беше на апаратно дишане и в ковиоз около 20 дни след раждането си, ако има това значение изобщо.
Седна на дупе около 9-ти месец ,не гукаше като бебе пролази на 11 месеца и проходи на 1,3г.
Не сочеше с пръст за говор и дума не ставаше до 3-тата си годинка.
Развитието доста се подобри с посещението си в детската градина.
Към момента повтаря всичко което чуе опитва се да говори но леко неразбираемо и не свързва думи а казва само по една обича да ходи на градинка ,но от там също видяха изоставането и ни посъветваха да минем през психолог психиатър и логопед за да видим в коя посока е изоставането и да могат да работят с него в градината.
Миналата седмица ходихме на психолог в МЦ Спектър Пловдив ,
Като психоложката му задаваше команди които да изпълнява от примерно 20 неща той не направи 5
И тя още на първата среща заключи диагнозата аутизъм ,как той нямал нужда от логопед ,как щял да има цял живот нужда да ходи на психолог ,как друг психолог особенно от детската градина нямало да му помогне..
Нещото което ме шокира е посещението на втора среща ,тъй като аз не присъствах психоложката казала след като напишем диагнозата таткото ще се откаже от детето, но това е друга тема.
Въпросът ми е имат ли право от въпросният център да поставят диагноза още на първа среща и кой точно и как се определя аутизъм?
Да знам аз лично виждам изоставане в развитието ,ни така с лека ръка да поставиш диагноза...
Това което също искам да вметна е , че майката също има някакви проблеми ако е от значение.
Моля ви дайте ми някакви насоки за изследване ,или за каквото и да било за да му помогна максимално.
Искам също да подчертая ,че постоянно стой на телефона и дори познава цветовете на английски и се опитва да пее на английски ,до колко е в + не знам но моля ви дайте ми съвет тъй като главно аз се грижа за детето си (с майка ми сме разделени и той си живее при мен)
Какво да направя от тук на татък???
Благодаря!