Аутизъм или???

• 1 895
  • 33
  •   1
Отговори
Здравейте, знам ,че има доста писано по темата, но се побърках от толкова четене и на всякъде все различно пише ,затова пускам нова тема ако решите че не е ок просто я изтрийте, ако ли не благодаря.

Моля ви за съвет.

По същество баща съм на 3,5 годишно детенце което очевидно изостава в развитието си още от бебе.
Да подчертая ,че се роди с двустранна пневмония. Беше на апаратно дишане и в ковиоз около 20 дни след раждането си, ако има това значение изобщо.

Седна на дупе около 9-ти месец ,не гукаше като бебе пролази на 11 месеца и проходи на 1,3г.
Не сочеше с пръст за говор и дума не ставаше до 3-тата  си годинка.
Развитието доста се подобри с посещението си в детската градина.
Към момента повтаря всичко което чуе опитва се да говори но леко неразбираемо и не свързва думи а казва само по една обича да ходи на градинка ,но от там също видяха изоставането и ни посъветваха да минем през психолог психиатър и логопед за да видим в коя посока е изоставането и да могат да работят с него в градината.
Миналата седмица ходихме на психолог в МЦ Спектър Пловдив ,
Като психоложката му задаваше команди които да изпълнява от примерно 20 неща той не направи 5
И тя още на първата среща заключи диагнозата аутизъм ,как той нямал нужда от логопед ,как щял да има цял живот нужда да ходи на психолог ,как друг психолог особенно от детската градина нямало да му помогне..
Нещото което ме шокира е посещението на втора среща ,тъй като аз не присъствах психоложката казала след като напишем диагнозата таткото ще се откаже от детето, но това е друга тема.
Въпросът ми е имат ли право от въпросният център да поставят диагноза още на първа среща и кой точно и как се определя аутизъм?
Да знам аз лично виждам изоставане в развитието ,ни така с лека ръка да поставиш диагноза...
Това което също искам да вметна е , че майката също има някакви проблеми ако е от значение.
Моля ви дайте ми някакви насоки за изследване ,или за каквото и да било за да му помогна максимално.
Искам също да подчертая ,че постоянно стой на телефона и дори познава цветовете на английски и се опитва да пее на английски ,до колко е в + не знам но моля ви дайте ми съвет тъй като главно аз се грижа за детето си (с майка ми сме разделени и той си живее при мен)
Какво да направя от тук на татък???
Благодаря!

# 1
  • София
Психолог не може да постави диагноза. Моят съвет - среща с още един специалист, психиатър ако трябва.

# 2
  • София
Трябва посещение при невролог. Психолог не може да поставя такива диагнози.

# 3
Диагноза със сигурност ще има, но дали ще е аутизъм или друго ще каже психиатър.
Не че психологът е некомпетентен, нищо ме ви се иска да не е така.
Майката е с проблеми? Психични?

# 4
  • SF
Вероятно не сте разбрали правилно или не го преразказвате добре.
Психолог не поставя диагнози, но от практиката си може да има опит и да е казала, че й прилича на аутизъм, показва някои качества на аутизъм и е възможен аутизъм. Посетете специалист, за да се успокоите. Възможно е и всичко да става по-късно при ваши син. Прохождането си е било навреме. Не е нещо фрапантно по-късно.

# 5
Вероятно не сте разбрали правилно или не го преразказвате добре.
Психолог не поставя диагнози, но от практиката си може да има опит и да е казала, че й прилича на аутизъм, показва някои качества на аутизъм и е възможен аутизъм. Посетете специалист, за да се успокоите. Възможно е и всичко да става по-късно при ваши син. Прохождането си е било навреме. Не е нещо фрапантно по-късно.

За съжаление разбрах точно това как тя имала 4 дипломи  въпреки ,че е на 28 как става това не знам  но явно заключи 100%/ аутизъм
Ясно е че ще има и други мнения въпросът ми към вас в какви?
Изследвания, психиатри невролози да изостава още от ранна възраст ,но след това наваксва ,не знам към кого да се обърна толкова много различни мнения изчетох че.....

# 6
Прохождането е в норма. Какви проблеми има майката?
Щом на 3 години познава цветовете и се опитва да говори, не мисля.че има изоставане.

# 7
Искам също да подчертая ,че постоянно стой на телефона и дори познава цветовете на английски и се опитва да пее на английски
А  нещо по този повод не ви ли казаха психолога ?

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 12:42 от _re_ge

# 8
Прохождането е в норма. Какви проблеми има майката?
Щом на 3 години познава цветовете и се опитва да говори, не мисля.че има изоставане.

Не мога да определя какво проблеми и а точно тъй като не съм лекар но те са очевидни  всеки имал очен контакт с нея го е забелязал , не е обвинявам , но е факт! Аз до колкото развитието има изоставане като гледам другите деца  колкото и да не искам да го повярвам изоставането си го има  въпросът е да намерим правилното и подходящо за него лечение а не да бъде заключва веднага диагноза да те гледат само в джоба и да се казва , че друг освен нея нямало да помогне един вид за мен това е бизнес извинете за рязкото изказване ноо...

# 9
  • София
Посетете невролог, освен това проверете и слуха.

П.П. На ваше място въобще не бих стъпила повече при тази психоложка. Държала се е изключително непрофесионално.

# 10
Посетете невролог, освен това проверете и слуха.

П.П. На ваше място въобще не бих стъпила повече при тази психоложка. Държала се е изключително непрофесионално.

И без да съм лекар слухът мисля, че е добре тъй като чува изпълнява и разбира всичко което му се каже, друг е въпросът че прави напук..
За психоложката и на мен ми е ясно въпросът е че в Пловдив само те на частно и още една държавна клиника(чака се с месеци)  издават тези документи, които са ни нужни за детската градина.А те като напишат етикета е   ясно какво следва..

# 11
Според мен детето пред чужд човек няма как да изпълни 20 задачи. Всяко дете е различно.

# 12
От всички дами, коментирали запитването много малко са ми познати от темите за трудното проговаряне и разстройство от аутистичния спектър. Не ги критикувам, но има специфики в поста ви, които само човек сблъскал се челно с двата проблема  може да забележи. С което не искам да кажа че детето ви е аутист а че е възможно да е в рисковата група по една или друга причина. Като една от причините е възможно дори да е начинът, по който детето се отглежда.

Каня ви в темата за трудното проговаряне
https://m.bg-mamma.com/?topic=1642155.90

# 13
Според мен детето пред чужд човек няма как да изпълни 20 задачи. Всяко дете е различно.
Ми напротив точно пред хората, които не познава е абсолютно различен и изпълнителен от градината доста го хвалят по повода просто така е свикнал като е с мен е като войник, но като е с баба му е прави луда калинка

# 14
  • София
Тази диагноза се слага от екип специалисти.
Причините за забавянето в говора може да са най-различни, така че трябва да се работи по въпроса със съответните специалисти. Горещо препоръчвам да не разчитате само на работа в ДГ, а да минете по каналния ред с невролог, психиатър, логопед, изследвания и на база на резултатите, да се насочите към хората, които ще работят с детето. При всички случаи, докато чакате да минете по гореописания път, не пречи да се започне с логопед. И си намерете по-читав психолог и му спрете всички електронни устройства.

Общи условия

Активация на акаунт