Предстои голям бебевалеж, СЕПТЕМВРИ носи ни мома или младеж! Тема 5

• 37 405
  • 776
  •   1
Отговори
# 60
Честито на родилите мами! ❤️ Здраве и леко майчинство пожелаваме! 🍀
Може ли да споделите как стоят нещата с педиатрите? Потърсих актуална информация тук в темите, но не достатъчна, а е и от години назад. А тук сме събрали септемврийчета и знам, че има много информирани мами. 🙂 Та въпросите са: Може ли да се вземе направление за педиатър още преди да се роди бебето? Трябва ли да се срещнем с него предварително (още бременни)? Тоест направлението важи 30 дни, но сме в девети месец и до 5 дни след раждане трябва да направим първи преглед на детето и ще се вместим в този срок. Просто да се спести двойното ходене по кабинети те първа с новородено. Възможно ли е това и дали ЛЛ би го направил? Моят личен лекар е педиатър и бях сигурна, че ще сме при него, но след като ме отряза по телефона с болки и снимка на изследванията ми в 33г.с. защото бил отпуска (АГ ми постъпи по същия начин преди да звънна първо на него), не знам дали бих могла да разчитам на ЛЛ и за детето си. Моля ви за препоръка за педиатър, който е и общопрактикуващ лекар (за мен) в  Пловдив (кв. Кършияка), но разбира се и на територията на града и да работи със ЗК?
Благодаря много за всяка информация и съвет!

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 16:59 от Kikatr

# 61
Няма двойно ходене, прави се един преглед в рамките на 5-7 дни след изписването и тогава може да се поиска направление. Ако нещо се случи, направления вече се издават онлайн, не е нужно да се взима от кабинет. Среща преди раждането мисля, че не е обичайно да се прави.
Аз лично не бих сменила ЛЛ със специалност педиатрия (нашата не е) и не мога да препоръчам такъв лекар, които ще откликне по всяко време.  Ако нещо е много спешно, ходи се на спешен кабинет (не дай си боже). За щастие в  Пловдив има не един и два спешни кабинета. Дискутира се наскоро тук тази тема. Личният лекар е доста водещ за детето, защото води имунизационният календар и дава направления за другите специалисти (в това число и педиатър).

# 62
Няма двойно ходене, прави се един преглед в рамките на 5-7 дни след изписването и тогава може да се поиска направление. Ако нещо се случи, направления вече се издават онлайн, не е нужно да се взима от кабинет. Среща преди раждането мисля, че не е обичайно да се прави.
Аз лично не бих сменила ЛЛ със специалност педиатрия (нашата не е) и не мога да препоръчам такъв лекар, които ще откликне по всяко време.  Ако нещо е много спешно, ходи се на спешен кабинет (не дай си боже). За щастие в  Пловдив има не един и два спешни кабинета. Дискутира се наскоро тук тази тема. Личният лекар е доста водещ за детето, защото води имунизационният календар и дава направления за другите специалисти (в това число и педиатър).

Здравейте! Благодаря за информацията. Изчетох темата за педиатър тук, но тя беше в друга посока и по-оскъдна. Относно спешния кабинет отидох, но преди това беше нормално да звънна на следящия АГ (на който никога не съм звъняла извън прегледите) за мнение, защото той можеше да прецени нивото на спешност, както и резултатите, които той ми назначи на предния ден. След като не успях да се консултирам с него звъннах (в адекватно време разбира се) на Личния лекар (който е и със специализация гинекология и мой лекар от 6 години). През тези 6 години никога не съм му звъняла за консултация, защото разбирам, че и те са хора и не са ни на повикване. Надявам се, че от поста не се разбира нуждата ми от внимание, а по-скоро от информация от подготвени мами.
Благодаря и извинете, ако под някаква линия се повтарям по темата педиатър.

# 63
Голямата подготовка е да си изберете нов ЛЛ, да се чуете предварително, за да ви каже дали изобщо ще ви приеме. После се попълва един формуляр по образец от нета. Няма как да го запишете преди издаването на акта за раждане, защото се попълва там имена и егн на детето. После има срок, в който лекаря трябва да си види пациента (даже май беше домашно посещение), чувала съм, че някои лекари го пропускат това. Така или иначе е важно да се чуете, за да ви даде и час за първите ваксини след родилното.

# 64
Танчитка благодаря! Забравих да спомена, че моят ЛЛ никога ама никога не издава нищо дистанционно, каквато и да е администрация пак държи на присъствие. Като се обоснова, че си иска таксата от 3, 10 или 30лв. (според услугата) в този случай 3лв. И го разбирам де. Но отдавна мисля да го сменям и затова малко по-сложно зададох въпроса. Притесних се, че първият педиатър който впише прегледа на бебето автоматично става негов педиатър. Спирам темата за да не спамя, но ако някоя съфорумка мисли, че може да ми помогне с още информация може да ми пише. Благодаря много!

# 65
Здравей Kikatr, тъй като и аз съм в търсене на педиатър, ето какво прочетох в страницата на НЗОК:

В Закона за здравното осигуряване ясно е разписано: „Правата на осигурените възникват - за новородените - от датата на раждането”.

Съгласно чл.6, ал.2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ: „В периода до издаване на ЕГН и получаване на здравноосигурителна книжка, в регистрационния формуляр за първоначален избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) се вписват: номерът на съобщението за раждането на детето, както и регистрационният номер на лечебното заведение, подало съобщението.“

В Наредба № 8 от 3 ноември 2016г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията е записано следното: “До 28-ия ден от раждането детето се посещава в дома от лекар. Извършват се два прегледа до навършване на едномесечна възраст с препоръчителен интервал от 7 до 14 дни. Първият преглед се извършва до 24 часа след изписване от лечебното заведение при осъществен избор от родителите на лекар на детето (общопрактикуващ лекар или специалист по педиатрия). При липса на избран лекар до 24-я час след изписването, първият преглед се извършва до 24 часа след избора“.

Съгласно чл. 130 (4) от Националния рамков договор за медицинските дейности (НРД 2020-2022): Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигуреното лице от датата, на която е осъществен изборът, като то се включва в пациентската му листа от тази дата.

Родителите могат да изберат общопрактикуващ лекар за детето си, който може да има специалност „Педиатрия“, но ако не е педиатър, а те желаят прегледите и изследванията, които ще се извършват впоследствие по програма „Детско здравеопазване“ (съобразно възрастта на детето), тогава общопрактикуващият (личният лекар) ще издаде направление за лекар със специалност „Педиатрия“.

Уточняваме, че имунизациите по Имунизационния календар на РБългария се извършват само от общопрактикуващия (личния) лекар на детето, независимо че по програма „Детско здравеопазване“ може да го наблюдава педиатър.

Ако желаете да смените педиатъра на детето, който сте избрали да го наблюдава по програма „Детско здравеопазване“, това може да стане по всяко време на годината, като за целта личният лекар на детето ще издаде направление за смяната.

И общопрактикуващият лекар, и педиатърът издават направления за консултация с лекар специалист, както и за медико-диагностични изследвания, в зависимост от здравословното състояние на детето. Личният лекар също може да издаде направление към педиатър

Първоначален онлайн избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) може да се извърши от лицето, когато то избира личен лекар за себе си. Когато родителят избира личен лекар за детето си за първи път, т.е. става дума за първоначален избор на ОПЛ, това може да стане само с формуляр на хартиен носител. Родителят може да извърши онлайн избор за детето си само в случаите на временен или постоянен избор на ОПЛ.

Формуляра за първоначален избор на ОПЛ може да изтеглите от електронната страница на НЗОК - www.nhif.bg - рубрика „За гражданите“ - линк „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ)“. С този формуляр посещавате избрания от Вас общопрактикуващ лекар, който нанася в него своите данни и тези на практиката си. Представяте му и здравноосигурителна книжка, която ще Ви издадат от РЗОК. При първоначално издаване на здравноосигурителна книжка здравноосигурените лица не заплащат.

Справка за общопрактикуващите лекари, сключили договор с НЗОК, може да направите на сайта на НЗОК - рубрика „За граждани“ - меню „Електронни услуги“ - „Търсене на договорни партньори и дейности“ - „Общопрактикуващи лекари“.

В Закона за здравното осигуряване, както и в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, не е установена правна възможност за общопрактикуващия (личния лекар) да откаже включването на здравноосигурени лица в пациентската си листа.

При евентуален отказ на личния лекар да Ви запише в пациентската си листа, може да се обърнете към РЗОК (координатите им са изписани в меню „Контакти“ на сайта на НЗОК), където оказват пълно съдействие на обърнали се към тях здравноосигурени лица при избора на нов лекар и им предоставят информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили договор с НЗОК в съответния здравен район (съгл. изм. и доп. на Националния рамков договор за медицинските дейности от 24 август 2022 г.)

Изборът на общопрактикуващ лекар е личен. Служебният избор се отнася само за определена категория лица: напр. за лица в процедура за придобиване на статут на бежанец; лица, настанени в домове за медико-социални услуги; и др.

# 66
Честито на MDA и EA97! Да растат здрави госпожиците и много да ви радват! ✨
Аз също забравих да проверя за нова тема и сега наваксах.
По темата за педиатър - даже не съм чувала че е необходимо направление. Харесах педиатър и си назначих час, за да се видим с нея, разберем как се процедира и дали може да поеме детенцето ни. Отидохме двамата с ММ и педиатърката беше много мила и отзивчива. Хареса ни подхода който описа и ще сме при нея, живот и здраве. Каза да й се обадим в деня на изписването и тя до три дни ще дойде вкъщи за първото посещение и записване на бебчето. Става дума за София, кв. Младост.

# 67
  • София
Честито на MDA и EA97! Да растат здрави госпожиците и много да ви радват! ✨
Аз също забравих да проверя за нова тема и сега наваксах.
По темата за педиатър - даже не съм чувала че е необходимо направление. Харесах педиатър и си назначих час, за да се видим с нея, разберем как се процедира и дали може да поеме детенцето ни. Отидохме двамата с ММ и педиатърката беше много мила и отзивчива. Хареса ни подхода който описа и ще сме при нея, живот и здраве. Каза да й се обадим в деня на изписването и тя до три дни ще дойде вкъщи за първото посещение и записване на бебчето. Става дума за София, кв. Младост.
Може ли името на педиатъра? Simple Smile

# 68
Цитат на: Ellstta
[/quote

Д-р Недялка Янкова в ДКЦ 25 Simple Smile

# 69
Цитат на: Ellstta
[/quote

Д-р Недялка Янкова в ДКЦ 25 Simple Smile
Цялото семейство сме при нея , изключителна🫶

# 70
Оп и аз съм изпуснала новата тема. Записвам се. Честито на родилите мами, да сте здрави и вие и бебенцата🍀🍀🍀

# 71
Момичета, да докладвам след днешното ми посещение в болницата. Официално съм 39та седмица, остава една седмица до термина ми по ПМЦ. Joy На тоновете госпожицата спа първите 30 минути и се наложи да стоя още толкова, за да се размърда и събуди. Шийката била мека и скъсена,за разкритие не са ме гледали. 
Да се оплача от една седмица съм  подложена на постоянни атаки от всички близки и приятели дали съм родила, нямало ли да раждам вече, което меко казано доста ме изнервя и напряга..Unamused Не знам защо всички покрай мен са си решили, че трябва да родя две седмици преди термин. Аз така или иначе се надявах  да е дева двойката, така че от мен има зелена светлина да излиза, ама явно не бърза за никъде. Sweat Smile

# 72
Аз съм 36та от днес и от десетина дни ме проверяват 😂😂😂 На всички съм казала, че датата ми е за 10ти септември, ама те хората си проверяват 😃

# 73
Здравейте момичета! Аз съм от темата с Юнските бебета ❤ но тъй като вашата тема ми излезе, а аз съм септемврийска Дева, ми стана някак сантиментално! 🤗
Влязох за да ви поздравя! Честито на родилите, бързо вътановяване и лесно опознаване с бебчетата! 🥰 а на очакващите леко раждане и успех! 🍀
Аз родих момиченце през Юни. Тя има двама батковци родени през Август и отново Юни. Казвам го за да звучи следващото изречение убедително - нямате представа какви късметлийки сте с летни бебета! Страхотни рожденни дни има за правене през лятото! 🥳

# 74
Китана, аз май ти казах веднъж, че ще си изчака девойката девата. Ще вземеш да преносиш накрая Grinning

Общи условия

Активация на акаунт