Тройно гражданство

• 2 255
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
Понеже всеки случай е индивидуален, бих препоръчала  при следващо посещение в България да се посети Заедно с детето НАП по местоживeeне(адрес на личната карта)- теглите номерче за изясняване на здравно-осигурителен статус. Там ще ви обяснят подробно ситуацията на младежа/девойката. Може да споменете, че предвиждате в някакъв момент в бъдеще сделка с недвижим имот и слушайте внимателно. В къщи тренирахме преди това трите имена на български писане на ръка. Заведох младежа и на посещение в Кадастъра и местни данъци и такси. Каза ми после, че му било много "едюкативно".

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 15:45 от Dimana12

# 16
Това ясно, но трябва ли да се попълва някаква документация ако вече не си студент и нямаш намерение да се здравно осигуряваш в България, за да не се води като задължение в бъдеще.
Няма подобни задължения. Здравното осигуряване е доброволно. Като не си плащаш вноската 3 месеца, просто ти спират здравните права. Никой не се интересува дали ще посещаваш лекар и ще му плащаш или няма да се лекуваш и ще умреш, дали живееш в друга държава или ходиш при шаман, държавата не я интересува. Не плащаш - не фигурираш в системата на Здравната каса. Единствено работодателите са задължени да плащат вноските за служителите си и подлежат на глоба, ако не го правят, а не служителите. Каква документация ви гони, откъде ги измисляте тия неща не знам. Вече ако след време човек реши да си възстанови здравните права, трябва да плати вноски за 5 години назад, ама това пак е при условие че човек иска да ползва услугата.

# 17
Ще си позволя да напиша, че здравното осигуряване не е доброволно. Има определни категории, които са задължително осигурени по закон. Сред тях има и възможности за освобождаване, включително и със задна дата. В НАП няма как да знаят ситуацията на всеки, без да са информирани изрично. Не Здравната каса, а НАП отговаря за здравните осигуровки. Това си е отделна тема, но все пак е свързана с двойното/тройното гражданство. Всеки има глава на раменeте си, да прецени и провери, какво се отнася за него.

https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane

# 18
От години не чета законодателството.
Преди всеки българин с ЕГН беше задължен по рождение към бг здравната каса.
Също преди години, живеейки от десетилетия в чужбина, ходих и подадох формуляр за отписване от здр. вноски в НАП. Признаха го, уважиха го.
Върнах се в България и поднових здр. вноски, но бях осигурявана в чужбина.
Та, като бг гражданин, интересувайте се дали по рождение не подлежи на здравноосигурителни вноски, въз основа на егн. С бг законодателство  може и да има изненади Wink

# 19
Ще си позволя да напиша, че здравното осигуряване не е доброволно. Има определни категории, които са задължително осигурени по закон. Сред тях има и възможности за освобождаване, включително и със задна дата. В НАП няма как да знаят ситуацията на всеки, без да са информирани изрично. Не Здравната каса, а НАП отговаря за здравните осигуровки. Това си е отделна тема, но все пак е свързана с двойното/тройното гражданство. Всеки има глава на раменeте си, да прецени и провери, какво се отнася за него.

https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane
Задължително е да се осигуряваш, ако си назначен на работа по трудов договор. Иначе се водиш самоосигуряващ се, точно както пише в този линк. И никой не може да те принуди да се осигуряваш. Това не е данък за апартамент, за да е винаги дължим. Майка ми, например, не е на трудов договор и не плаща здравни осигуровки. Никой никога не я е търсил и не й ги иска. Просто няма право на лекар по здравна каса. Това е.

# 20
О, я кажете за българските младежи и здравните осигуровки. Синът ми е с българско гражданство и току що завърши университет, но никога не е живял в България, какво трябва да се направи, за да не му текат осигуровките.

Нали никога не е живял и работил в БГ,как така ще му текат здравни осигуровки.Просто проверете по ЕГН.То и да си внасял вноски,ако за 3 месеца си спрял, те водят с прекъснати права.
Ако някога ще се връща за постоянно да живее и ползва здравната система в БГ трябва да представи един формуляр,че се е осигуряван там където е живял през това време и ще го включат без да плаща нищо.

Моят син взе 3-то гражданство-канадско,понеже живеят там сега семейно от няколко години.Не знам за какво му е,след като има британско след българското. Но се предполага,че е добре да имаш такова след като живееш дълго в една държава по административни причини.Все ще му е от полза в опр. моменти.

# 21
Здравните осигуровки се трупат като задължение, въпреки прекъснати права поради неплащане
Проверете по ЕГН на сайта на НАП
Ако се дължат вноски - на място или с препоръчано писмо с всички необходими документи се променя статус

# 22
Не е задължение. Трупат се просто като неплатен период. Никой никога няма да ти ги поиска да ги платиш. Дори да не си плащал 20 години, ако искаш да си възстановиш правата, плащаш само 5 години назад. Другите години не се броят.

# 23
Спорът е безмислен. Проблемът със здравните осигуровки възниква ако трябва например болнично лечение. Това засяга основно живеещите в България.
За живеещите постоянно в чужбина с второ, трето гражданство проблемът възниква при евентуалната сделка с имот в България. Затова съм писала всеки поне веднаж да консултира в  НАП. Всяка ситуация е различна. За освобождаване от здравни осигуровки за живеещи извън ЕС след влизане на България в Шенген в края на март 2024 има специфични особености и документи. Е, винаги може да платиш 5 години назад и да решиш проблема, но го намирам за неправилно
Не е задължение. Трупат се просто като неплатен период. Никой никога няма да ти ги поиска да ги платиш. Дори да не си плащал 20 години, ако искаш да си възстановиш правата, плащаш само 5 години назад. Другите години не се броят.

Последна редакция: ср, 25 дек 2024, 21:00 от Dimana12

# 24
Какво общо имат здравните осигуровки с имотите? Гледа се дали са платени данъците на съответния имот, сметки евентуално и други подобни тежести. Никой няма да те спре да купиш или продадеш имот, защото не си си плащал здравните...

# 25
# 26
За здравните осигуровки да споделя скорошен опит: преди Коледа си бяхме дошли в България със синовете ми, които имат двойно гражданство и никога не са живели в България. Тъй като са пълнолетни, реших, че е време да посетим НАП (в Пловдив) за да подадат декларация по съответния член и да не им се трупат здравни задължение. Понеже не говорят толкова добре български, че да се оправят сами по институциите, отидох с тях, носехме попълнени декларации. Беше ни обяснено, че нямало нужда да се подава декларация, имало споразумение между България и Великобритания (това им е първото гражданство) за медицинска взаимопомощ, ако им се наложело да се лекуват в България, нямало да има проблем. Отпрати ни служителката там и чак се зачуди за какво сме дошли. Това с медицинската помощ ми е ясно при спешни случаи, но ако не е спешен случая? Така и не успях да попитам, защото бях малко шокирана как така не искат декларация като в закона пише, че трябва такава. Имах и други проблеми на главата в този ден и просто набързо си тръгнахме и така и не изясних със служителката това.

Има ли някой, при който са процедирали сходно и служителите са отказали прием на декларация?

Общи условия

Активация на акаунт