Отрицателен белег за БЦЖ на дете на 1.3 години - за или против проба Манту?

• 1 391
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте, синът ми е на 1.3 години и сега забелязах, че личната е писала в имунизационния календар че няма белег за БЦЖ. Аз виждам нещо миниатюрно, но не съм убедена, че е белег. Въпросът е трябва ли да се натискам да правя проба Манту? Четох, че някои деца са имали проблеми и са се лекували месеци наред след това и че в други държави изобщо не се прави, при положение че има ваксина БЦЖ. Не съм антиваксър, големият ми син е с пълен имунизационен календар, а на малкия по остават 3 ваксини. Обаче сега с този отрицателен белег направо се чудя какво да правя, а и доколкото успях да се информирам не може много да се разчита на самата проба, защото много зависи кой я прави и как се разчита. И в случай, че пробата е интерпретирана грешно повторно ваксиниране за БЦЖ си е направо опасно. Моля, пишете как сте процедирали при липса на белег и какво мислите?

# 1
  • София
При сина ми беше така. В крайна сметка направихме втора БЦЖ ваксина, не е имало никакви проблеми. Е, освен че го болеше ръката, де.

П.П. Всичко стана в Белодробната на Сливница, не при педиатъра.

# 2
Процедурата при нас беше следната:
Липса на белег - манту - отрицателна проба - повторна ваксина
Не мисля че трябва самото манту да ви притеснява.
Педиатърката даже не ни пита директно ни изпрати с една бележка.

# 3
При сина ми беше така. В крайна сметка направихме втора БЦЖ ваксина, не е имало никакви проблеми. Е, освен че го болеше ръката, де.
Колко голям беше? Защото знам, че следващата проба се прави на 7 години?

# 4
  • София
Ами там някъде. Май бях закъсняла с няколко месеца и беше навършил 8 Thinking

Точно така стана, сега се сетих. Реваксинирахме през лятната ваканция, а той има рд през пролетта.

# 5
Ами там някъде. Май бях закъсняла с няколко месеца и беше навършил 8 Thinking

Точно така стана, сега се сетих. Реваксинирахме през лятната ваканция, а той има рд през пролетта.
Аз затова се чудя дали не е по-удачно да изчакам до 7 години или сега да ходя. Другото, което мисля е да направя кръвен тест вместо Манту, но трябва да го проуча. При всички случаи ми се струва по-надежден.

# 6
  • София
Защо сега? Не е ли на година и три месеца?
Според мен не трябва да се бърза (ако съм разбрала правилно възрастта).

# 7
Защо сега? Не е ли на година и три месеца?
Защото детето е второ и баткото носеше градински вируси и закъснявахме малко с ваксините. Когато казах на личната, че не виждам белег тя каза, че има време и така остана във времето. Днес гледах имунизационният календар, защото ни остават още 3 ваксини и видях, че е писала че белег няма. И сега се чудя какво да правя...

# 8
  • София
Ееее, до 7 години има време.
Никак не съм сигурна дали ще се съгласят да избързат толкова. И дали е безопасно за детето да се повтаря толкова рано.
С пет ръце съм "за" ваксините, но за разумната им "употреба".

# 9
Ееее, до 7 години има време.
Никак не съм сигурна дали ще се съгласят да избързат толкова. И дали е безопасно за детето да се повтаря толкова рано.
С пет ръце съм "за" ваксините, но за разумната им "употреба".
Мвн точно това ме притеснява, че тя е писала, че няма белег, а четох, че дори и да няма ваксината може да си действа. И понякога пробата Манту дава грешни резултати или грешно ги интерпреторат и реално ваксинацията става опасна, ако има действаща ваксина.

# 10
  • София
За пробата е така и предполагам затова педиатърът настоя да отидем в болницата, а не в кабинета му.
Но така или иначе, това не е решение, което не трябва да вземеш сега, а след няколко години.

# 11
За пробата е така и предполагам затова педиатърът настоя да отидем в болницата, а не в кабинета му.
Но така или иначе, това не е решение, което не трябва да вземеш сега, а след няколко години.
По имунизационен календар такава проба се прави 7 месец при липса на белег. Това е проблемът..и след това на 7 години.

# 12
  • София
Скрит текст:
По имунизационен календар такава проба се прави 7 месец при липса на белег. Това е проблемът..и след това на 7 години.
По принцип е от 7-и месец нагоре, без да се уточнява колко нагоре – https://plusmen.bg/bg/vaccines/bcg

# 13
Може да няма белег, но ваксината да е подействала, точно затова се прави манту. Но принципно не се чака до 7-та година, при бебета след 7 месечна възраст ако няма белег се прави манту и според резултата се преминава към реваксинация.
Честно казано не ви разбирам притесненията за самото манту. Няма грешни резултати, там се мери зачервяването и ако е под 5 мм (това го пиша по спомен) се реваксинира.
Ама това педиатърът е трябвало да ви обясни, а не сега да се чудите.
При моето бебе нямаше никаква реакция, нямаше дори червена точка, демек все едно никога не е слагана БЦЖ.

# 14
Преди време четох, четох и за нашето дете отказах всички мантута. Уточнявам, че с баща ѝ не сме против ваксините, има си сложени всички по календар + ковид.

Световната здравна организация не препоръчва повторно ваксиниране. Веднъж сложена е достатъчно.

"Studies show minimal or no evidence of any additional benefit of repeat BCG vaccination against TB or leprosy.
Therefore, revaccination is not recommended even if the TST reaction or result of an IGRA is negative. The
absence of a BCG scar after vaccination is not indicative of a lack of protection and is not an indication for
revaccination"

Накратко, липсата на белег и "отрицателен" тест не са показател за успешността на ваксината.

Източник: https://www.who.int/docs/default-source/immunization/position_pa … revaccination.pdf

Ето резултатите и от руско изследване, които показват не само, че не помага, а може и да навреди:

"Изводи:
      1. Реваксинацията с БЦЖ ваксината не предпазва юношите от заразяване с туберкулоза, особено при наличие на близък контакт с туберкулоза.
      2. При реваксинирани юноши се наблюдава като цяло по-остро протичане на туберкулозата поради по-висока честота на инфилтративните форми, придружени от разпад и ексудативен плеврит.
      3. При реваксинирани юноши значително по-често се наблюдава вторична туберкулоза. Възможно е реваксинацията с BCG да има ефект върху имунологичната система на организма, подобен на този при първична туберкулозна инфекция.
      4. Многократните имунизации не подобряват структурата и характера на клиничното протичане на туберкулозата при подрастващите."

Източник: http://www.airspb.ru/persp_48.shtml

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 21:38 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт