Нисък прогестерон

• 2 918
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Здравейте! Вчера пуснах кръвен тест в Кандиларов. Отрицателен е според мен, но много странни референтни стойности. Някой запознат ли е? Междудругото спрях лекарствата още пред 4 дни, след отрицателния тест на шуър чек.
Здравей!
Дай да видим резултатите.

# 16
# 17
  • София
ЧХГ е нисък, не показва да е имало имплантация.
Мислех, че става въпрос за прогестерона?!

# 18
Здравейте, дами

Силно се надявам тук да има жени с опит като моя.
В понеделник пуснах ЧХГ и беше 201, в сряда пуснах пак и беше 366, което е добре, защото расте.
Притеснява ме прогестерона, който е 22.000   nmol/l.
Вчера бях при АГ-то, но нищо не се видя и ми даде да пия "Утрогестан", но се притеснявам дали ще успея да задържа бременността, защото:
1. Болката и неразположението ми в гърдите отшумя.
2. Преди около година и половина имах кухо яйце и трябваше да направя медикаментозен аборт, което доведе до това да отключа СПКЯ и Хашимото.
Въпросът ми е- някоя ат вас има ли опит с нещо подобно и как се развиха нещата, защото чак другата седмица имам час за преглед.
Благодаря ви.

# 19
Здравейте, дами

В понеделник пуснах ЧХГ и беше 201, в сряда пуснах пак и беше 366, което е добре, защото расте.
Вчера бях при АГ-то, но нищо не се видя и ми даде да пия "Утрогестан", но се притеснявам дали ще успея да задържа бременността, защото:
2. Преди около година и половина имах кухо яйце и трябваше да направя медикаментозен аборт, което доведе до това да отключа СПКЯ и Хашимото.
Въпросът ми е- някоя ат вас има ли опит с нещо подобно и как се развиха нещата, защото чак другата седмица имам час за преглед.
Благодаря ви.
При мен първо ЧХГ - 127 Прогестерон - 46,96 nmol/L
След 48 часа ЧХГ - 399,60 Прогестерон 62,01 nmol/L
Нищо не се виждаше още, но заради прогестерона ми изписаха Утрогестан 2х1 от 100мг + 2х1 Но-шпа, за да няма контракции (мисля, че има гинеколози, които не изписват прогестерон преди да се види дали е закрепено маточно, но аз ако не бях почнала щеше да стане по-зле). Но-шпа не го приемах, защото нямах болки. Твоят прогестерон наистина е доста нисък и при нормално нарастване на ЧХГ, а сакчето се развива добре и е маточно, то със сигурност имаш нужда от по-високи дози прогестерон и почивка, за да се закрепи добре. По принцип ниският прогестерон води до отлепване на сака, както се случи при мен.
Дискомфортът в гърдите го получих седмица след закъснение.
Извика ме след две седмици (6г.с) и вече се виждаше на ехограф и сакче, и ембрион, имаше пулс, но симптоматиката в гърдите ми беше отслабнала -  на следващия ден получих кървене и 30% отлепване на околоплодния сак, което казаха, че се дължи на нисък прогестерон - наложи се да лежа в болница, увеличиха Утрогестана на 600мг дневно (3х2 от тези по 100 в началото, защото заради кървенето не трябваше да слагам вагинално, а после минах на 2х1 от вагиналните от 300)+ 3х2 Но шпа + Алеракт + почти месец трябваше да съм на легло, с уточнение, че дори трябва да ям легнала, ако искам да запазя бременността. АГ, при което се следях ми каза, че отлепването е станало заради ниския прогестерон и заради това, че не съм пила превантивно Но-шпа и съм започнала да имам контракции. На тази доза Утрогестан и Но-шпа останах до 17г.с, а после ми го намалиха на една от 300 до 22г.с. В момента в 28г.с. вече не приемам никакъв.
Та, от моя опит - бих приемала Утрогестана, евентуално и Но-шпа (болки нямах, но се оказа, че съм имала контракции, в последствие разбрах, че доста жени приемат Но-шпа превантивно без симптоматика, изписано им от АГ в ранните седмици за предотвратяване на подобна ситуация) и бих се пазила максимално, с повече лежане - поне до следващ преглед, за да се установи вече ехографски дали се развива всичко добре + повтаряне на изследванията тогава и ако всичко друго е наред, да се следи прогестерона.  Аз също съм с Хашимото, но при мен е наследствено. Пия Еутирокс вече 6-та година.

# 20
Здравейте, с 4 дни закъснение съм, съответно с положителен тест за бременност, днес пуснах ЧХГ, което е 277, като ще пусна пак и вдругиден, пуснах и прогестерон, тъй като приемах Утрогестан с дъщеря ми при първата ми бременност, излезе 17,2 ng/ml, като не съм сигурна дали това е добра стойност, някой с повече опит, ако може да каже, озадачиха ме резултатите от самите изследвания, тъй като пише, че референтните стойности за първи триместър са 22,5-95,3 , а навсякъде другаде пише, че са 10-44 ng/mol.
Имам час за преглед в понеделник, тъй като все още е рано, за да се види нещо на този етап и докторката каза, че първо трябва да се потвърди, че е вътрематочна бременност и след това евентуално да се назначава терапия с прогестерон.
Ще кача и снимка на изследванията.

# 21
  • София
Здравейте, с 4 дни закъснение съм, съответно с положителен тест за бременност, днес пуснах ЧХГ, което е 277, като
Скрит текст:
ще пусна пак и вдругиден, пуснах и прогестерон, тъй като приемах Утрогестан с дъщеря ми при първата ми бременност, излезе 17,2 ng/ml, като не съм сигурна дали това е добра стойност, някой с повече опит, ако може да каже, озадачиха ме резултатите от самите изследвания, тъй като пише, че референтните стойности за първи триместър са 22,5-95,3 , а навсякъде другаде пише, че са 10-44 ng/mol.
Имам час за преглед в понеделник, тъй като все още е рано, за да се види нещо на този етап и докторката каза, че първо трябва да се потвърди, че е вътрематочна бременност и след това евентуално да се назначава терапия с прогестерон.
Ще кача и снимка на изследванията.
Здравей!
Тихичко, Честито!
Прогестеронът е добре, но го следи заедно ЧХГ, защото е желателно да не пада.
Твоят е малко над посочената горна граница, а е най-правилно да се гледат посочените рефер. граници, нищо че се ползват едни и същи мерни единици.

# 22
Здравейте, дами

Благодаря ви.
При мен първо ЧХГ - 127 Прогестерон - 46,96 nmol/L
След 48 часа ЧХГ - 399,60 Прогестерон 62,01 nmol/L
Нищо не се виждаше още, но заради прогестерона ми изписаха Утрогестан 2х1 от 100мг + 2х1 Но-шпа, за да няма контракции (мисля, че има гинеколози, които не изписват прогестерон преди да се види дали е закрепено маточно, но аз ако не бях почнала щеше да стане по-зле). Но-шпа не го приемах, защото нямах болки. Твоят прогестерон наистина е доста нисък и при нормално нарастване на ЧХГ, а сакчето се развива добре и е маточно, то със сигурност имаш нужда от по-високи дози прогестерон и почивка, за да се закрепи добре. По принцип ниският прогестерон води до отлепване на сака, както се случи при мен.
Дискомфортът в гърдите го получих седмица след закъснение.
Извика ме след две седмици (6г.с) и вече се виждаше на ехограф и сакче, и ембрион, имаше пулс, но симптоматиката в гърдите ми беше отслабнала -  на следващия ден получих кървене и 30% отлепване на околоплодния сак, което казаха, че се дължи на нисък прогестерон - наложи се да лежа в болница, увеличиха Утрогестана на 600мг дневно (3х2 от тези по 100 в началото, защото заради кървенето не трябваше да слагам вагинално, а после минах на 2х1 от вагиналните от 300)+ 3х2 Но шпа + Алеракт + почти месец трябваше да съм на легло, с уточнение, че дори трябва да ям легнала, ако искам да запазя бременността. АГ, при което се следях ми каза, че отлепването е станало заради ниския прогестерон и заради това, че не съм пила превантивно Но-шпа и съм започнала да имам контракции. На тази доза Утрогестан и Но-шпа останах до 17г.с, а после ми го намалиха на една от 300 до 22г.с. В момента в 28г.с. вече не приемам никакъв.
Та, от моя опит - бих приемала Утрогестана, евентуално и Но-шпа (болки нямах, но се оказа, че съм имала контракции, в последствие разбрах, че доста жени приемат Но-шпа превантивно без симптоматика, изписано им от АГ в ранните седмици за предотвратяване на подобна ситуация) и бих се пазила максимално, с повече лежане - поне до следващ преглед, за да се установи вече ехографски дали се развива всичко добре + повтаряне на изследванията тогава и ако всичко друго е наред, да се следи прогестерона.  Аз също съм с Хашимото, но при мен е наследствено. Пия Еутирокс вече 6-та година.
Благодаря, със сигурност ще започна и но-шпа превантивно. Не задържах плода, но не се и отказваме с мъжът ми. Ще изчакаме още малко и продължаваме с опитите, пък когато стане.
Благодаря за изчерпателната информация.

# 23
Здравейте. Направих си изследване за прогестерон 3 дни след овулация,по препоръка на АГ. Навсякъде пише,че се прави 7 дни след овулация и трябва да е над 10,а моя е 16. АГ ми каза,че ми е нисък,а по това което чета си мисля,че е висок. Има ли някоя по-запозната мама да ми каже дали е висок или нисък 😁

# 24
  • София
Здравейте. Направих си изследване за прогестерон 3 дни след овулация,по препоръка на АГ. Навсякъде пише,че се
Скрит текст:
прави 7 дни след овулация и трябва да е над 10,а моя е 16. АГ ми каза,че ми е нисък,а по това което чета си мисля,че е висок. Има ли някоя по-запозната мама да ми каже дали е висок или нисък 😁
Здравей!
За 3-ти ден, след О. е много добре. На 7-ми ден, след О., е добре да е на горна граница.
Ако не ти е проблем, направи и на 7-ми за да видим какви са най-високите ти нива.
Ако има бременност, ще продължи да се повишава ( след 7-я ден), ако няма - ще започне да се понижава.

# 25
Здравейте. Направих си изследване за прогестерон 3 дни след овулация,по препоръка на АГ. Навсякъде пише,че се
Скрит текст:
прави 7 дни след овулация и трябва да е над 10,а моя е 16. АГ ми каза,че ми е нисък,а по това което чета си мисля,че е висок. Има ли някоя по-запозната мама да ми каже дали е висок или нисък 😁
Здравей!
За 3-ти ден, след О. е много добре. На 7-ми ден, след О., е добре да е на горна граница.
Ако не ти е проблем, направи и на 7-ми за да видим какви са най-високите ти нива.
Ако има бременност, ще продължи да се повишава ( след 7-я ден), ако няма - ще започне да се понижава.

Благодаря. Моята АГ каза да пия дуф@стон,защото бил нисък,аз ли нещо не разбирам 😅 Пише,че ако има бременност и се пие това лекарство може да доведе до много лошо нещо,а тя ми казва точно обратното...

# 26
  • София
Потърси второ мнение, ако искаш.
Дуфастонът е прогестин (прогестерон)и като такъв, е само от полза при бременност ( когато нивата на естествения са по-ниски).

# 27
Скрит текст:
Здравей!

Благодаря. Моята АГ каза да пия дуф@стон,защото бил нисък,аз ли нещо не разбирам 😅 Пише,че ако има бременност и се пие това лекарство може да доведе до много лошо нещо,а тя ми казва точно обратното...
Кой ти каза, че е много лошо, това е прогестерон, освен да е в помощ при бременност, няма друга роля.
Аз самата съм на допълнителен прогестерон, само че не приемам Дуфастон, а Утрогестан.

# 28
Прогестеронът по време на ранна бременност укрепва лигавицата на матката, която пък спомага задръжката на плода (нисък прогестерон->тънка лигавица->невъзможност за закрепване на плода и запазване на бременността) + след това спомага плътността на шийката и намалява риска от преждевременно раждане. Сигурно на всяка втора или трета бременна й изписват допълнителен прием на прогестерон. Още при установяване на бременност АГ ми изписа прогестерон (Утрогестан), защото на изследванията ми беше нисък и въпреки това получих голямо отлепване на сакчето и почти набравих аборт, защото се оказа, че такава доза прогестерон ми е малка и ми назначи максимална дозировка от 600мг, на която бях повече от половината ми бременност.

# 29
Здравейте ! Искам да попитам колко трябва да е прогестерона, за да ти дойде цикъла.Днес го пуснах ,след 5-6 дни закъснение на цикъла и е 0.73 nmol/L.Моля за вашето мнение и съвети.

Общи условия

Активация на акаунт