Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 87

• 41 859
  • 825
  •   1
Отговори
# 405
КПП, не очаквай от Коновалова някаква емоционална връзка, ако си представяш нещо такова. Аз затова я харесвам, защото е професионалист, директно по темата без излишни накъдряния и бла-бла. Но аз съм такъв човек и не харесвам захаросани лекари с въздишки и възклицания.

Когато съм имала проблем, не съм звъняла аз на Коновалова, въпреки че имах нейн телефон от рано-рано, а си ходх на спешен кабинет в Щерев. Вече там си се свързват с нея и уточняват какво и що. В повечето случаи състоянието дори неприятно е доста стандартно и банално, така че не е необходимо да се алармира АГ за всяко ах-ох и хората от дежурния кабинет са напълно адекватни.

Мен си ме хоспитализираха най-редовно в Щерев - лежала съм поне 4 пъти заради шийката. Обикновено все по нощите ходех и на другия ден по някое време Коновалова идва да ме види и така. Тя терапията не е нещо нечувано в тези случаи - закачат те на система, пускат кормагнезин и гинипрал, ако има нужда и така си стоиш няколко дни.

При 4 см шийка няма какво да следите извънредно. На стандартните прегледи с мери като част от останалите параметри. И вече ако се забележи някакво скъсяване, се преценява дали има нужда на по-кратък период да се гледа. Но стандартно е на 2 седмици, през това време почиваш, лежиш и т.н. според колко е дълга, има ли омекване, фунел и т.н.

# 406
С коремен не е коректно замерването. Трябва да е с вагинален. Шийката не боли. То за това е рисково, защото нямаме индикации дали намаля. Контракциите могат да я накарат да се смали. За това се изписва в повечето случаи магнезий, за да се намалят контракциите, ако има такива.

Разликата в измерването коремен и вагинален е минимална. Повярвай ми за един месец ми мериха над 20 пъти шийката . Разликата е минимална наистина

# 407
Безкрайно благодаря, Жаки! Контракции не съм имала. Само крампи по краката, които след няколко мазания с магнезиев гел минават. Вчера ми изписаха магнерот, ще го взема, макар преди да не ми е помагал магнезий за пиене.

# 408
Безкрайно благодаря, Жаки! Контракции не съм имала. Само крампи по краката, които след няколко мазания с магнезиев гел минават. Вчера ми изписаха магнерот, ще го взема, макар преди да не ми е помагал магнезий за пиене.

При мен шийката се скъси от инфекции. Редовно пускане на микробиология е моя съвет

# 409
С коремен не е коректно замерването. Трябва да е с вагинален. Шийката не боли. То за това е рисково, защото нямаме индикации дали намаля. Контракциите могат да я накарат да се смали. За това се изписва в повечето случаи магнезий, за да се намалят контракциите, ако има такива.

Разликата в измерването коремен и вагинален е минимална. Повярвай ми за един месец ми мериха над 20 пъти шийката . Разликата е минимална наистина

Ако беше минимална разликата, нямаше всеки път да ме мъчи с вагинален. Да, бебето се гледа в началото с вагинален, защото е малко, но моята следяща АГ до късни седмици ми следя шийката с вагинален, а бебето го гледаше с коремен. Иначе и при мен скъсяването беше от бактериална вагиноза.

# 410

Ако беше минимална разликата, нямаше всеки път да ме мъчи с вагинален. Да, бебето се гледа в началото с вагинален, защото е малко, но моята следяща АГ до късни седмици ми следя шийката с вагинален, а бебето го гледаше с коремен. Иначе и при мен скъсяването беше от бактериална вагиноза.

То и при мен от бактериална вагиноза- един месец доктор Дойчиновски на бактериалната вагиноза каза нормална флора. След две седмици като му писах отново дали не трябва да се лекува чак тогава ми взе повторна микробиология и после даде лечение и то  мина месец. Шийката вече беше тръгнала да се скъсява. След бактериалната вагиноза имах ешерихия коли, после клебсиела. Не можах да направя серклаж. Срещнах доктор Леков в Токуда страхотен и грижовен лекар, сега си следя при него. От 18 седмица съм с песар. Ще видим другата седмица на феталната как ще измерят шийката.
Някой лекари са да ги убиеш направо… ама така е като взимат повече пациенти отколкото могат така се получава

# 411
Скрит текст:
21ва седмица. Винаги е било с коремен ехо, включително и феталната морфология. Не съм имала никакви оплаквания до сега. Дали за това не са гледали? Или и на коремния се е виждало, че е ок? Всеки ден научавам за някакъв нов "риск"... Хем не е хубаво, хем се чудя как да ги избегна предварително...

На феталната би трябвало да са я измерили. Погледни си в листа. И с коремен я мерят
Аз още от началото не давах с вагинален, защото чух от много места, че е малко опасно. Но 2-3 месеца преди да забременея са ме гледали с такъв и предполагам щяха да видят, ако ми е къса шийката. Иначе на документа от феталната май няма за шийка...
Скрит текст:
От БХС е в картона, не направих копие, защото генетичката много категорично ми обясни, че всичко е перфектно и реших, че е достатъчно 1 копие за лекаря.

# 412
Скъсяването може да стане по най-различни причини. За предпочитане е вагинален ехограф при измерването. Контракции може и да имате, но да не ги усещате. Аз бях така - машината ги отчиташе много ясно, аз не ги чувствах изобщо. Тук-там някое стягане и това е.
Хубаво е човек да е наясно със ситуацията, но не трябва да се филмира излишно и да чете само това.
До 7ми месец бях много активна физически, после наложи да се поспра. Не ми беше приятно, но пък не съм се тръшнала, че е краят на света. Изкарах два онлайн курса, които не съм прекъсвала дори и като лежах в болница за задържане. Носех си лаптопа с мен, гледах филми, четях книги и така.

# 413
Скрит текст:
21ва седмица. Винаги е било с коремен ехо, включително и феталната морфология. Не съм имала никакви оплаквания до сега. Дали за това не са гледали? Или и на коремния се е виждало, че е ок? Всеки ден научавам за някакъв нов "риск"... Хем не е хубаво, хем се чудя как да ги избегна предварително...

На феталната би трябвало да са я измерили. Погледни си в листа. И с коремен я мерят
Аз още от началото не давах с вагинален, защото чух от много места, че е малко опасно. Но 2-3 месеца преди да забременея са ме гледали с такъв и предполагам щяха да видят, ако ми е къса шийката. Иначе на документа от феталната май няма за шийка...
Скрит текст:
От БХС е в картона, не направих копие, защото генетичката много категорично ми обясни, че всичко е перфектно и реших, че е достатъчно 1 копие за лекаря.

Шийката не се гледа в небременно състояние. Гледа се след 10 седмица. Аз вече съм в 20 седмица и знаеш ли колко пъти са ме гледали с вагинален дори и с пръст са ме бъркали за да слажат песара така че ако се прави внимателно няма какво да стане

# 414
Like_Smoke, ехографа ли ги засича, и коремния ли? Никога не са ми казвали, че имам такива, а понеже все не мога да изчакам редовния преглед и са ме гледали доста пъти и извънредно. Не съм имала стягания, следя се за всякакви усещания уж...

# 415
Like_Smoke, ехографа ли ги засича, и коремния ли? Никога не са ми казвали, че имам такива, а понеже все не мога да изчакам редовния преглед и са ме гледали доста пъти и извънредно. Не съм имала стягания, следя се за всякакви усещания уж...
АГ може да хване контракция при преглед, да. Но при мен ги следях на машината, която прави запис на тонове.
Понеже шийката ми се скъси след 7ми месец, почнах с тоновете 28г.с. Имах огромни контракции, които аз не усещах, но ясно ги виждах на монитора. Общо взето гледахме да не тръгва преждевременно раждане и да избутам поне до 34г.с.

Родилните контракции са друга бира, те са повече от отвратителни и тях нямаше как да не ги усетя.

# 416
Нямам голям опит, но подкрепям за Шийката, че се замерва след настъпила бременност. Моето аг ми каза след 14г.с. ще я следим и за момента имам само 1 преглед за замерване - слава богу е наред. Иначе 2 пъти я прегледа опипвайки я - да провери за консистенция и твърдост (може да не се изразявам правилно).
Знаете ли горе долу колко често се замерва? На всеки преглед ли или трябва аз да си искам да е така?

# 417
При мен я мери от началото, защото имам махан полип на шийката, та си беше и компрометирана. На всеки преглед, горе долу на 2 седмици, я мерише.
И да, шийка не се мери в небременно състояние. Аз също бях активна малко преди 45-дневния. АГ ми се караше все да почивам, но не можех да стоя мирно.

# 418
Разбира се, че не очаквам от АГ да идва заради мен в извънработно време, но очаквам поне да ме помни и тя да е активната страна в назначаване на терапии или когато има проблем (като в момента), да не ме оставя да се чудя - сега трябва ли или не трябва. Както и да знае какво ми е назначила (естествено от досието, не да помни) и да следи кога трябва да спирам/променям.
Сякаш от нещата, които казвате за д-р Коновалова, общо взето положението е същото, като в момента. Ок, сега има социални медии, форуми и т.н., но аз не обичам да ровя и чета и искам да имам доверие изцяло на АГ, че няма да изпуснем нещо, защото то не се интересува достатъчно, а аз не съм запозната какво точно трябва да следя.
В дилема съм сега дали и с д-р Коновалова няма да е по същия начин - да разчитам на себе си, а не на нея. Записах час за преглед на 01.10 и ще видя.
Д-р Вецев мисля, че е такъв тип проследяващ АГ, но при него пък не искам да раждам, защото той предизвиква изкуствено естествените раждания, за да му е удобно за графика и настоява за секцио. Нещо не мога да си открия моят лекар и това е...

Иначе д-р Славкова прави фетални морфологии, в профила и е посочено, като специалност, но води и ЖК. Само че, воденето на ЖК, ако бременността има проблеми и изисква повече внимание, не е ок. По-скоро е за напълно нормални и безпроблемни бременности. Добър фетален специалист е, прегледите са около 20-30 Мин, всичко гледа в детайл. Имам и и доверие като професионалист, за диагнозите, просто съм с усещане, че малко ме претупва и се притеснявам да не изпуснем нещо важно. При мен има специфики с отрицателен RH, TSH следя, че преди бременността беше 4, Натаспин пия, отделно имам алергия към атропин, което е важно за упойките, от началото съм съз зацапвания и болки, сега и контракциите, а тя мисля, че не е запозната с тези неща въпреки, че на всеки преглед споменавам, тя някак не се заслушва. Но може би просто имам нереални представи и очаквания и при повечето АГ е така.

Ще отида и при Коновалова, да видим как ще я почувствам нея, дали ще си изградя доверие, ако не - оставам си при Славкова, ще раждам в Надежда (там така или иначе няма избор на екип и е при който си на смяна).

Моята шийка Славкова досега я мереше при феталните с коремен ехограф. Последният път, като отидох с проблема, нейният колега ми я измери вагинално.

# 419
За Щерев съм чувала прекрасни отзиви за д-р Татяна Арабаджи. Нямам преки впечатления и отзиви, понеже се следя в Токуда при друг доктор, но може да се поинтересувате и за нея. Оставям линк с нейна визитка, може да Ви е полезна.

https://youtu.be/oo6mrMjC4YE?si=T7j03HxIO_WritQt

Тук прикачвам и визитка на д-р Коновалова:

https://youtu.be/ZPMO9VFaQCY?si=drNIlFJ47IjbAAY9

Иначе на фетална морфология ходя в Марковс при д-р Димитрова. Изключително мила и подробна е в 30мин преглед. Не спира да говори и обяснява, дори не ми остават въпроси за задаване. Grinning Препоръчвам я с две ръце!

Разбира се, че не очаквам от АГ да идва заради мен в извънработно време, но очаквам поне да ме помни и тя да е активната страна в назначаване на терапии или когато има проблем (като в момента), да не ме оставя да се чудя - сега трябва ли или не трябва. Както и да знае какво ми е назначила (естествено от досието, не да помни) и да следи кога трябва да спирам/променям.
Сякаш от нещата, които казвате за д-р Коновалова, общо взето положението е същото, като в момента. Ок, сега има социални медии, форуми и т.н., но аз не обичам да ровя и чета и искам да имам доверие изцяло на АГ, че няма да изпуснем нещо, защото то не се интересува достатъчно, а аз не съм запозната какво точно трябва да следя.
В дилема съм сега дали и с д-р Коновалова няма да е по същия начин - да разчитам на себе си, а не на нея. Записах час за преглед на 01.10 и ще видя.
Д-р Вецев мисля, че е такъв тип проследяващ АГ, но при него пък не искам да раждам, защото той предизвиква изкуствено естествените раждания, за да му е удобно за графика и настоява за секцио. Нещо не мога да си открия моят лекар и това е...

Иначе д-р Славкова прави фетални морфологии, в профила и е посочено, като специалност, но води и ЖК. Само че, воденето на ЖК, ако бременността има проблеми и изисква повече внимание, не е ок. По-скоро е за напълно нормални и безпроблемни бременности. Добър фетален специалист е, прегледите са около 20-30 Мин, всичко гледа в детайл. Имам и и доверие като професионалист, за диагнозите, просто съм с усещане, че малко ме претупва и се притеснявам да не изпуснем нещо важно. При мен има специфики с отрицателен RH, TSH следя, че преди бременността беше 4, Натаспин пия, отделно имам алергия към атропин, което е важно за упойките, от началото съм съз зацапвания и болки, сега и контракциите, а тя мисля, че не е запозната с тези неща въпреки, че на всеки преглед споменавам, тя някак не се заслушва. Но може би просто имам нереални представи и очаквания и при повечето АГ е така.

Ще отида и при Коновалова, да видим как ще я почувствам нея, дали ще си изградя доверие, ако не - оставам си при Славкова, ще раждам в Надежда (там така или иначе няма избор на екип и е при който си на смяна).

Моята шийка Славкова досега я мереше при феталните с коремен ехограф. Последният път, като отидох с проблема, нейният колега ми я измери вагинално.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 13:54 от Madness88

Общи условия

Активация на акаунт