Физически факултет СУ

• 1 115
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, бих искала мнение за физическия факултет на СУ - ниво, степен на трудност, малко ли са хората и тн. По-специално питам за Медицинска физика/Физика. Благодаря!

# 1
Няма никакви студенти почти.
Някои специалности са само с по един студент.
В първи курс повечето от лекциите са общи за всички специалности.
Не ви препоръчвам, тъй като за съжаление реализацията с физика в страната е почти нулева.

# 2
  • Пловдив
Дъщеря ми завърши физика в ПУ. Имаше приятели, които бяха в СУ със същата специалност. Споделяла ми е, че в СУ имали уж по-добри условия, ходили на повече семинари и др. от сорта.
Като ниво ..... физиката не е лесна специалност иска се доста учене.
Нейна приятелка от ПУ сега завършва магистратура в ПУ медицинска физика и работи в една болница в Пловдив.

# 3
Не ви препоръчвам, тъй като за съжаление реализацията с физика в страната е почти нулева.

Но извън страната реализацията е доста висока. За разлика от хуманитарни и артистични специалности където знаенето на чуждия език е много по-важно, при природните науки, ако имате сносен английски можете да се пласирате и в Европа и в Америка и в Австралия, а дори и в Азия - Япония, Хонг Конг,  Сингапур, Тайван, Корея.
Имам десетки такива познати.

# 4
Така е, но главно съм се ориентирала за специалност медицинска физика. Не знам как точно стоят нещата сега, но познавам една жена, която ми запали интереса - завършила е в ПУ обаче преди 10 год и сега казва как постоянно се търсят такива специалисти по болниците и заплатата не е ниска изобщо.
Но не знам това с малкото студенти до колко е ок…

# 5
Така е, но главно съм се ориентирала за специалност медицинска физика. Не знам как точно стоят нещата сега, но познавам една жена, която ми запали интереса - завършила е в ПУ обаче преди 10 год и сега казва как постоянно се търсят такива специалисти по болниците и заплатата не е ниска изобщо.
Но не знам това с малкото студенти до колко е ок…

Това с малкото студенти е добре единствено за студентите (защото ги коткат да не ги изтърват).  Не е добре за професорите, не е добре за държавата - науката не е на почит, на почит са златни ланци, синджири и бръснати глави. Всъщност и за студентите в стратегически аспект не е добре, защото от това коткане, излизат мързеливи, недоучили и некомпетентни. Не всички разбира се, но такава е тенденцията.

Не си избирайте какво да учите защото "заплатата не е ниска изобщо".  Избирайте какво ще ви е интересно да правите по цял ден.

# 6
Плюс това на повечето места искат ОКС магистър по мед.физика плюс удостоверение за правотоспособност за работа в йонизираща среда.
За удостоверение се ходи на курс, плаща се около 200 лв и се полага изпит.
Без такова удостоверение не може да се практикува професията.
В джобс има обяви може да разгледате.
Има и за 1060 лв чисто, има и обяви по 5000 бруто.
 Професията е натоварваща и вредна за здравето. Хубаво трябва да помислите дали това ви се работи.

# 7
  • sofia
Първо погледнете учебния план, вижте какво се учи и преценете дали би било трудно за вас.
Лесна професия няма, но като цяло е добре човек да поразпита и проучи и да прецени (до колкото може) дали е "неговото".

# 8
По БТВ имаше интересен репортаж за Физическия факултет.
В специалност “Физика и математика” се е записала само една студентка - на 54 години.
Репортажът е под мотото “Никога не е късно да учиш”.
Жената е била шокирана когато разбира, че е единственият студент в специалността и е очаквала да има конкуренция.
  Та както казах, физиката е много недолюбвана от учениците и това дава отражение. Факултетът е празен, отворените работни позиции след това и заплащането са ниски.

Общи условия

Активация на акаунт