Неапол и Амалфийското крайбрежие- Тема 1

• 33 197
  • 596
  •   1
Отговори
# 345
Също, да препоръчате добри места за хапване в Салерно?
Благодаря предварително.
Resilienza - пицария за местни хора, цените са под тези в София. Много вкусна храна.
Dal Pescatore, Al Dente - те са по-туристически и по-скъпи.

# 346
По препоръка на домакина ни бяхме в пицария Errico Porzio .
https://pizzerierricoporzio.it/
Не бяхме само за веднъж защото много си заслужава.

Голямо разнообразие, добри цени, обслужване и на хубаво място до морето.

# 347
  • Пловдив
Най-вкусната пица, която съм яла  Nonna Carolina  в https://maps.app.goo.gl/k5RzLLsFuQdTXPSU9
Това са цени от есента :

Ако се отиде в по-късен час, има опашка и трябва да се запишете при хостеса на входа, но не се чака много. До 19 -19,30 обикновено няма опашка.

# 348
Здравейте! Затвърждавам си мнението за Италия и градския транспорт - не можеш да разчиташ на него. Има ли вариант да отидем в Салерно и да не успеем да се качим на нито един автобус за Атрани? Става въпрос за утре, делничен ден. Днес чакахме над 30 минути автобус, за да видим поне Duomo di Napoli, така и не дойде - изписа в Google maps, че е минал преди 2 минути, като наистина мина един автобус, който вместо с номер, беше с надпис "lim" или нещо от рода, предполагам, че е бил такъв, който не изпълнява целия маршрут. От летището пък питах шофьора, точно на автобуса, който ни трябва, дали минава през адреса и той ме препрати на друг, който спираше по-далече. Така че, ако някой може да се включи с отговор - може ли да се разчита на тези автобуси Sita, конкретно ми трябва май 5120, ще съм благодарна!

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 22:16 от anmasu

# 349
Aз преди да отида за пръв път в Неапол, след като от повече от 20 години ходя постоянно в Италия, спорех.. че винаги  и навсякъде там може да се разчита на градски транспорт.
 И там се сблъсках с действителността.  Simple Smile  Въпреки предупрежденията на приятелка, която отдавна живее там , че Наполи е " друга бира" .
 Случвало ни се е да чакаме повече от 2 часа в Аджерола автобус за Неапол  ,който ту се появява, ту изчезва от разписанието на gps.
Случвало ни се е последният  ферибот от Позитано  да изчезне и той и от разписанието и от всичко..
 Случвало ни се е да затворят без обяснение гарата в Соренто и поради липса на такси или какъвто и да е друг превоз от там към Наполи, група американци да си изпуснат полета за Америка ..
 Все направо нереални неща.
 Така че  вече винаги имаме в нас пари в брой, колкото знам,че струва таксито от мястото ,където сме до  хотела в Неапол.
 И си имаме човек с трансфери, на когото винаги можем да разчитаме ( проверен вече многократно, за минути намира решение,ако не може той да дйде  изпраща колеги )  ... и така Simple Smile
 Така че няма как да се гарантира ще има ли, или няма да има автобус.
 Но всичките тези перипетии  не ми пречат да  харесвам истински тази част на Италия. Част са от цялостната картинка.  Simple Smile

# 350
Ооо, Mirella27, много благодаря!!! Надявам се да успеем. Добре че се включихте, за да имаме едно на ум и да гледаме до към 15 часа да се ориентираме към Неапол. Всъщност, доколкото разбирам, влаковете май спазват разписание. Направо се чудя дали да не си вземем неща за нощувка, ако вземе да се наложи, така и така airbnb-то в Неапол не е най-прекрасното😅 Чудя се вече колко по-рано да тръгнем за летището и дали да не си вземе такси, че да не се притеснявам за полета.

# 351
Ще успеете! Simple Smile  Особено,ако нищо не е на всяка цена и плановете търпят промени в движение.
О,идеята с нощувка някъде другаде не е никак лоша Simple Smile 
Така ще сте една идея по-спокойни.

# 352
Ние утре летим и съм купила билети само за Помпей, за всичко друго ще импровизираме. Ще имам едно на ум с градския транспорт, за да не останем някъде по Амалфийското крайбрежие.Дано не вали и да успеем спокойно да се разходим. С мъжа ми не обичаме да тичаме по обекти, бавно и лежерно ще се насладим на емоцията и храната на Наполи.

# 353
Имайте предвид, че: е добре да хващате автобусите от първите им спирки - в Салерно от жп гарата, а на връщане - от Амалфи. Днес, след около 2 часа чакане, няколко автобуса, които не искаха да ни качат и стабилен дъжд, успяхме да хванем един автобус от Атрани до Амалфи, иначе сигурно нямаше да можем да се приберем в Неапол. Има много свестни шофьори, но не всички - днес, в дъжда, един шофьор свали 2-ма - 3-ма човека и си мисля, че можеше да ни качи на тяхно място, а и пътя от Атрани до Амалфи е сигурно не повече от 10 мин., но не го направи. За сметка на това, автобусът, с който се прибирахме, беше пълен, включително и правостоящите бяха много, но човекът качваше и още хора. Някъде в темата срещнах, че няма правостоящи - имаше във всички автобуси по Амалфийско крайбрежие, които ползвахме и видяхме. Страхотни шофьори, пътят е предизвикателство, признах ги (някой беше писал назад в темата, че колкото и да им плащат, е малко, вярно е!). Пътят е и много красив, освен рисков 😬 За самия Неапол също внимавайте с придвижването - може някой автобус изобщо да не дойде, също така се пазете, защото изкачат моторчета отвсякъде. В интерес на истината, шофьорите (на всякакви превозни средства) не са много по спирането на пешеходни пътеки, но пък не са нервни и се съобразяват едни с други (постоянно си карат в насрещното, без да има проблем), а и с пешеходците, независимо, че изкачат отвсякъде и че не дават предимство на пешеходна пътека.
Ние утре летим и съм купила билети само за Помпей, за всичко друго ще импровизираме. Ще имам едно на ум с градския транспорт, за да не останем някъде по Амалфийското крайбрежие.Дано не вали и да успеем спокойно да се разходим. С мъжа ми не обичаме да тичаме по обекти, бавно и лежерно ще се насладим на емоцията и храната на Наполи.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 22:42 от anmasu

# 354
Хайде и аз да дам моите пет стотинки по темата - нашата визита е съвсем кратка в този луд, луд град Grinning не съм виждала такова чудо - някакъв абсолютно спокоен ХАОС 😅 хвърчат линейки и пожарни и никой не им прави път 😮 и всички са абсолютно спокойни и самите шофьори и пожарникари същото спокойствие....не идва автобуса - на жените чакащи на спирката въобще не им прави впечатление - питам да не би да.чакат друг автобус - нее, същия чакат...нооо това е Наполи 🙂 тук е така 🙂....и си е мръсно навсякъде, аз си мислех, че мрънкащи хора са снимали 1-2 претрупани контейнери, ама не 😅 навсякъде са боклуците и не видях жива жена с метла или пък някакви машини, които да чистят някъде - НЯМА и на никой не му пука...и доста бездомници и просяци....но стига - града трябва да се види...наред с всички боклуци има страхотни, запазени сгради, улични настилки, крепостни стени, замъци...много са КРАСИВИ....храната ми е любима...бях на режим, но тук го зарязах...страхотни пици, супер всякакви улични вкусотии.
Пристигнахме в четвъртък и си тръгваме утре - две нощувки и само и единствено Неапол....заслужаваше си 🙂

# 355
Ооо не съм никак съгласна за мръсотията.
 Ще снимам следващият път щом отида.
 Дори винаги се чудя как е възможно да се продължава да се твърди,че е пълно с боклуци. Или ходим по много различни места,не знам..
 По виа Толедо е мръсно само вечер, ужасно много нахвърляни  салфетки и хартии от пици и всевъзможни неща за ядене, но там  вечер е истинска лудница, особено уикенда. Всички хора от околностите на града се стичат да се разходят и да хапнат.
 И на следваща сутрин е супер чисто, все едно нищо не е било.
  Споменавала съм няколко пъти, че винаги спим в един и същ хотел , почти на пиацца Муничипио и понеже ставам много рано сутрин за да  се разсъня подобаващо и да си погледам изгрева ..всяка сутрин когато сме там, рано-рано виждам от прозореца хора с метли и с  машини ,които чистят,
 Всяка божа сутрин. Дори ми е правило впечатление колко старателно  чистят и си казвам,че , ако не е така , градът ще е затрупан.
 Около пиацца Муничипио и района на Киаиа гарантирам, че е винаги чисто.
 Както и Вомеро, Позилиппо..
Или съм имала някакъв невероятен късмет всичките десетки пъти, в които съм била там.

# 356
Възможно е, ние сме в района на пиаца Гарибалди, минавахме два дни през Порта Нуова и по булеварда който върви от жп гарата към Портата, боклуците са едни и същи и са мнооого, утре сутрин ще ги снимам ...

# 357
  • София
И ние бяхме на Толедо и непрекъснато се чистеше. Храната беше доста евтина по ресторантите, но не ми беше особено вкусна, в сравнение с другите места в Италия, на които съм била, а като изключим Сицилия, май във всички региони съм била. 😃

# 358
Ето,  много зависи от района.
През Гарибалди само минаваме транзит и пак ми неприятен като обстановка.
 Около Порта Нолана също не ми е приятно за разходка.
 Там  усещането е не за различен град, ами за различен свят направо.
 В Наполи има места ,където полицията не влиза .. какво остана за почистващи  служби.

# 359
Ние сме на 10-15 мин. пеша от Ботаническа градина и тук си е кочина в района. Дано да сме попаднали в непредставителна част на града, защото определено не ни харесва. Салерно изглежда много красиво, но сега, особено като виждам транспорта, добре че съм запазила в Неапол.

Общи условия

Активация на акаунт