Неапол и Амалфийското крайбрежие- Тема 1

• 24 454
  • 467
  •   1
Отговори
# 450
И на мен ми хареса Неапол. С удоволствие ще се върна след няколко години.
И да, шумен е, мръсен е, пренаселен е, носи едно усещане, че хем си в Европа, хем не.🙂
Но чарът му е в това.
Неприятен ми беше само района около гарата, на другите места, които обикаляхме не съм се чувсвала притеснена.

# 451
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ние се разхождахме много, веднъж завихме в грешната посока и попаднахме в арабски квартал. Joy
Беше сюрреалистично - на стените на къщите имаше изградени параклисчета със снимки на починалите обитатели, кръстове, свещи и цветя, а наоколо се поздравяваха със саляму алейкум Joy

Живеем в Египет Joy в Неапол НЕ е мръсно. Joy

# 452
  • Beyond the stars

Неприятен ми беше само района около гарата, на другите места, които обикаляхме не съм се чувсвала притеснена.

Да, около гарата и Porta Capuana, където имаше някакъв мисля метадонов център.

# 453
Много благодаря на всички. Усещам, че Неапол ще е от дълбоките преживявания, нямам търпение Simple Smile

# 454
Първият път в Неапол ни беше лек шок, макар че след Кайро, трудно ми е да се впечатля от мръсно.
Но всъщност градът доста ми допада. Да, има ярки контрасти, но има и своя дух. Харесвам хората в този регион, историята и т.н.

Лично на мен Позитано ми е скучен, определено предпочитам Капри. Освен Помпей, препоръчвам и Херкулан - по-малък, по-спокоен откъм туристически поток и по-добре съхранен.

Този път прекалихме с яденето на баба - местният сладкиш, който на пръв поглед не изглежда нищо особено, но вкусът - мммм.

# 455
Лично на мен Позитано ми е скучен, определено предпочитам Капри. Освен Помпей, препоръчвам и Херкулан - по-малък, по-спокоен откъм туристически поток и по-добре съхранен.
Капри ми е задължителен. За Херкулан разглеждах и аз, но не знам дали може в един ден да се съчетаят с Помпей, ние сме подробни в разглеждането и не обичаме да ни е натагъдък, да използвам тази прекрасна дума Simple Smile Всъщност още нещо се сетих: има ли смисъл изобщо да имаме настаняване в Соренто или да отседнем само в Неапол?

# 456
Ние ги съчетахме и съжалявам,  защото за Херкулан остана много малко време, а е супер интересен и даже по-запазане от Помпей, но не е разкрит целия, понеже новият град е отгоре. Другия път по 1 ден и за двете.

# 457
За мен Помпей и Херкулан задължително в отделни дни и с гид. И двата пъти бяхме с археолози, работили на обектите. В Помпей турът беше 3 часа, но нашият човек ни разхожда още 45 минути и отговаряше на всякакви въпроси. В Херкулан бяхме точно 5 човека група, от които двама се отказаха заради слънцето и направо си беше ВИП обиколка.

В Неапол има доста какво да се прави, поне според нашите интереси. Археологическият им музей е голям и реално в него са много от артефактите, музайките и фреските от Помпей и Херкулан. Там прекарахме следобедните часове, когато беше доста топло.
Минахме и през Катакомбите на Сан Дженаро и после пообиколихме в Рионе Санита. През Спаканаполи минахме няколко пъти. Отделно пообикаляхме в района на пристанището, Галерия Умберто, Кралския дворец и т.н. Имахме си няколко места за пица, където искахме да хапнем и т.н.
Та ние със сигурност пак ще ходим, може и още тази година, ще видим до къде другаде ще ни отвее вятърът.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 19:53 от Like_Smoke

# 458
През Соренто бих минал само транзит и дума не може да става да избирам между него и Неапол.

# 459
Чета последните коментари за това колко е чаровна мръсотия в Неапол - ами никак не ми е чаровна, явно хора всякакви вкусове също. Края на май бяхме за няколко нощувки в Соренто и една нощувка в Неапол преди полета ни. По-горе в коментарите някой питаше дали да пропусне Соренто вместо Неапол?! Аз лично бих пропуснала Неапол, музея ми хареса, но честно казано получих лек културен шок - всички бездомници и боклуците навсякъде ми дойдоха в повече.

# 460
В Неапол е мръсно, да. Има доста неприятни местенца. Но такъв е градът, какво да се прави. Лично аз не бих се релокирала в него, макар че обмислям подобна стъпка за Южна Италия, обаче за седмица и дори малко повече, бих се връщала. Просто го приемам с особеностите му - шум, боклук, доста бездомни хора и т.н.

# 461
  • София
Не е мръсно навсякъде. Ние бяхме отседнали на булевард Толедо. Нонстоп чистеха боклуците там.

# 462
  • На морето!
Гледам организирани екскурзии в Getyourguide, има доста интересни предложения за Капри например. Има ли смисъл да купувам предварително или на място ще открием достатъчно оферти за обиколки с лодки, каяци, корабчета?
За фериботите между островите предварително ли купувате билет онлайн или пак на място си има билети и опции на различни компании?

# 463
  • Beyond the stars
Не знам някой да е използвал точно думата "чаровно" с оглед боклука.
Самият град има чар. Както казват хората - или го намразваш, или се влюбваш - но не те оставя безразличен.

# 464
Здравейте, предстои ми пътуване месец юли до Неапол и Амалфи. Гледам камерите на живо от няколко дни в различни часове и не виждам тази навалица и задръствания, които ми излизат в интернет.
Също се чудя, ако отидем рано сутринта по-голям ли е шанса да не чакаме по големи опашки, да намерим място за паркиране?
За паркирането четох някъде, че може да си направиш резервация? Ще ми е полезна тази информация, благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт