Изкарване на книжка в България за хора живеещи в чужбина

• 411
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте! Живея във Великобритания от около 8 години. Тази година се прибрах за да карам шофьорски курс и днес вече си взех и практическият изпит. Утре ще ходя в КАТ да си подавам документите за книжката. Проблемът е че в началото моят инструктор ми каза че могат да се заядат с мен и да ми задържат книжката, защото аз реално не живея в България. Много съм притеснена. Той ми каза че има връдка да се смени адреса ми в друга община. Тойнискаше да каже че само тук при нас аз съм Разградска област правели проблеми. На курса имаше една жена от друга държава, която ми каза че просто е дала адреса по личната и карта и сине получила книжката. Друг познат пък който е в Германия бил подписал заявление на което декларира, че няма да се връща в Германия. Още след като си взел книжката заминал за Германия и в момента си шофира и никой не го е търсил за нищо.  Той ми каза, че излязал в системата, че си живее извън страната. Жената явно там няма настоящ адрес и успяла да мине между капките. Честно казано дори не мога да се зарадвам, че днес минах успешно изпита поради тази малоумна измислица. Страх ме е да не направя нещо и да ме разследват и евентуално ако ме хванат да ми вземат книжката. Дала съм една камара пари усилия и не искам да прецакам нещата. Някой от вас знае ли нещо по въпроса. Наистина ли ще изляза в системата, че не живея в България. Аз реално нямам двойно гражданство аз съм си с българско имам си лична карта и паспорт. Някой знае ли нещо повече по този въпрос наистина ми е много важно да видя други мнения и утре като отида да съм подготвена какво да кажа и направя. Благодаря на всички предварително.

# 1
  • София
Искат декларация, че обичайно не живееш в друга държава:
https://www.mvr.bg/opp/%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8 … D0%BC%D0%BF%D1%81

# 2
  • Пловдив
За Великобритания не знам как стоят нещата, защото са извън ЕУ, но в Германия нямаш право да изкараш книжка в България,  ако живееш повече от 6 месеца там. Твоят приятел може да си кара, но ако го спрат за проверка ще има неприятности, а ако стане злополука, още по-големи.

# 3
The Game, имаше някакви Ausnahmen за Германия, които позволяваха легално да се извади книжка в друга държава. Мисля че беше за студентите, ако човек е студент в друга държава в ЕС има право да си извади книжката в страната в която учи и пребивава поне 6 месеца. (Някаква такава "вратичка" имаше) Поне нещо такова бях мяркала из законите им, когато се рових по този въпрос. А и мисля че това май щеше да отпада, за задължителното вадене на книжка в Германия ако имаш повече от 6 месеца адресна регистрация. Щяха да гласуват ама гласуваха ли, отпадна ли, от кога ще е в сила не знам..  За Великобритания нямам идея как е.

# 4
  • Белгия
За да се избегнат застрахователни измами, от десетина години книжки се вадят/подновяват в държавата на постоянно пребиваване. Когато излезе в системата, че лицето живее в друга държава, отказват да издадат книжка. Говоря за реални ситуации в Пловдив и София от последните две години. Ако кажеш, че се връщаш в България, искат справка от другата държава.
Може в КАТ в някои градове да не са толкова стриктни.

Общи условия

Активация на акаунт