Голям корем след второ раждане

• 1 050
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, не съм сигурна дали мястото на темата ми е тук, но измежду всички възможни категории, тук прецених да го задам, извинявам се предварително, ако е имало и по-подходящо място, но съм съвсем нова в сайта Wink
Родих преди два месеца и половина, на 36 години съм. това ми е второ секцио и корема ми е доста голям. Вярно е че бебето ми този път беше по-големичко, 4.300кг, но сега като си гледам корема всъщност мисля, че няма да се прибере никога. Качих 17 кг, от които съм свалила само 8. Подозирам, че от останалите няма да сваля много още понеже не мога да стоя гладна, някак ми е невъзможно вече. Кърмих един месец, кърмата сама си спря постепенно. Та въпроса ми е, има ли мами, на които корема им се е поприбрал с времето въпреки, че не са пазили специално диета, а само с физическа активност и подходящите упражнения? Или си трябва гладуване и режим, за да се прибере и корема някога? Иначе се храня здравословно и разнообразно като много внимавам за боклуци и вредни храни, много рядко си позволявам по нещичко. Но да стоя гладна вече не мога( цял живот преди това съм пазила диети и така съм се задържала по-скоро слабичка), е сега какво ми стана, вече не мога..опитвам се по-скоро да приема, че това ще е новото ми тяло, но въпреки това корема все още леко ме плаши като го погледна, изглежда по-скоро неестествено подут на фона на останалото тяло. Провериха ме и за диастаза, нямам, както и матката се свива, както трябва според лекаря ми. Но на прегледа месец след раждането доктора каза, че по-голямата част от нея се е прибрала и каквото се прибира оттук насетне ще е съвсем минимално.
Благодаря на всички предварително.

# 1
Честито бебче! Да е спокойно, да спи добре и да хапва добре!

Първо според мен трябва да се успокоиш. В продължение на 9 месеца си качвала килограми, сега ще ти трябва някакво време, за да ги свалиш. Реалистично повече от кило на седмица трудно би сваляла, защото предполагам, че на този етап сънят ти не е оптимален, а той е доста важен. Недостатъчен сън води до повишаване на хормоните на стреса, оттам това влияе и на апетита и т.н.

Съжалявам, че ще те разочаровам, но само с упражнения няма да стане. Една наистина добра тренировка няма да изгори повече от 250-300 калории и това е, ако наистина инвестираш доста от себе си поне 50-60 мин.
Това обаче НЕ означава да си гладна. Отвори си приложението Май фитнес пал и в продължение на седмица записвай всичко, което ядеш. Така ще се ориентираш колко калории консумираш, от какво идват те и какво е количеството протеин, което консумираш. Ще се изненадаш колко калории идват от храни, които нито те държат сита, нито са ти особено важни освен за чисто емоционално хранене. След като събереш тази информация, направи калориен дефицит - опитай да намалиш приема на калории в разумни граници. Гледай протеинът да ти е достатъчно количество - на килограм телесно тегло поне 1.5грама - той ще те държи сита. Може да си го набавяш от яйца, месо, риба. Хапвай и големи салати, те създават обем и ще задействат усещането за ситост - избягвай повече от 1сл зехтин, дресинги и т.н, защото имат много скрити калории.
Пий и достатъчно вода - поне 1.5л на ден, без газирани, чайове и подсладени напитки.

Ако имаш силна мотивация, първите килограми ще паднат сравнително бързо - за около 3 седмици ще видиш раздвижване на кантара. После ще се забави процесът, но това не трябва да те отказва. Действай с малки стъпки към желаната цел.

Препоръчвам ти да прочетеш малко повече по темата, а може да изгледаш и някои подкасти - например Strong by science са готини и  имат полезна информация за базисните стъпки към по-добро физическо здраве и форма.

Успех!

# 2
Тези 9 кила, които ти остават да свалиш, са по тялото ти, в това число на корема и няма да се изпарят сами. Избери си диета, при която не гладуваш, знаеш, че има такива. Разбира се, двигателната активност помага и не само за теглото, но няма как да ти се получи без хранителен режим.

# 3
Здравей аз съм качила 30 килограма и за 4 години не съм свалила нито един килограм

# 4
Без калориен дефицит няма да свалиш. Всяко нещо има цена.

# 5
Изследвана ли си за инсулинова резистентност? Има разлика между калориен дефицит и гладуване. Ако скоро след хранене пак си гладна, може да имаш някакъв здравословен проблем, ИР е възможна опция.

# 6
Има разлика да родиш на 20 и да родиш на 30 години.
След 30 метаболизма се забавя,  загубва се еластичността на клетките.
Имай търпение, но все пак не се отпускай и дай време на тялото ти да се възстанови.

# 7
Метаболизмът не се забавя след 30 години, след 40 или след 50. Чак след 60 годишна възраст може да се наблюдава подобно нещо и то е свързано най-вече с процеса саркопения - загуба на мускулна тъкан.
Това са официални проучвания, има доста по темата в англоезични източници.

Относно ИР - също медицински проучвания посочват, че пътят обикновено е наднормено тегло и оттам отключване на на ИР. Обикновено след намаляване на килограмите, се подобрява и ситуацията с инсулина. Много от лекарите не четат съвременни проучвания и по-лесният им начин е да изпишт метформин.

Наднормено тегло от порядъка 15-20+ кг е сериозна заплаха за здравето в дългосрочен план - високо кръвно, сърдечни проблеми и т.н. Ако човек иска да ги свали, не е нужно да гладува, но е много нужно да се образова, да чете и да се консултира със специалисти, когато не може да се справи сам.

# 8
Не е задължително да си с наднормено тегло за ИР. Има го и при хора с нормално тегло.
Зависи и с какво се храниш, има храни, след които инсулинът е висок и те залъгва, че още си гладен - картофи, ориз, всякакви тестени продукти. Най-добре да се изключат щом целта е да се свалят килограми, и да не се усеща чувство на глад.

# 9
Да, има по-слаби хора с ИР, но при тези с много килограми често е резултат, а не причина. Както и да е - няма да споря, има достатъчно съвременна информация онлайн.

При доста наднормени килограми свалянето им няма как да стане с магическа пръчка. Иска си ангажираност и ясното разбиране, че ще има дискомфорт - най-вече от промяна на навиците. Количествата храна като се намаляват постепенно, някои храни като се заменят с други, пърженето да стане варене и печене и т.н., ще окаже влияние. Но няма как хем да си запазиш количествата и обичайните храни, хем да влезеш във форма.

# 10
Благодаря ви за отговорите и идеите, момичета. Истината е, че всичко, което Like_Smoke е предложила съм го правила, пробвала, чела през годините назад и всъщност знам, че то е най-правилния път към загубване на килограми, но от един момент нататък, мисля, че се случи след първото раждане преди около 5 години, дори да спазвам всички тези препоръки като че ли се усещам постоянно гладна и вероятно поглъщам повече калории отколкото трябва дори храната да е здравословна и по съответния режим, количествата сякаш никога не ми стигат, за това и казвам, че не успявам да стоя гладна. Така не виждам почти никакъв прогрес на каквито и усилия да полагам и много се демотивирам и разстройвам… С първото дете забременях 62 килограма (висока съм 170см), качих 18 килограма. До второто забременяване какво ли не направих, за да ги смъкна, ами така и не се смъкнаха до изходната позиция, а забременях за втори път на 70 кг., тоест с 8 кг отгоре. Подозирам ИР и съвсем скоро ще направя изследването. Правено ми е изследване след първата бременност за ИР , защото и тогава се усъмних защо не свалям килограмите и резултатите бяха някакви гранични, не категорични и едни лекари ми казваха, че нямам ИР, а други за всеки случай ми изписваха Глюкофаж, ей така понеже след бременност често се отключвала ИР. Не посмях да пия глюкофажа, а може би е трябвало… И двете ми деца са инвитро след години стерилитет, няколко стимулации, операции, трансфери и много хормони и вече толкова ме беше страх да взимам поредното лекарство изписано ми, сега може и да се наложи вече, ако се е отключила ИР, едва ли ще мога сама да я овладея..

Общи условия

Активация на акаунт