Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 035
  • 735
  •   1
Отговори
# 15
  • 🌊
Здравейте, понеже често се казва, че ИР и Хашимото вървят ръка за ръка, а на мен ми откриха и препотвърдиха наскоро ИР, реших да си пусна FT3&FT4.
Това са резултатите от днес:
Скрит текст:

Това са резултатите от лятото, но там няма FТ3 понеже тогавашната ми ендокриноложка не го назначи:
Скрит текст:

Хванах се да смятам и гледам, и от информацията на първа страница МАТ, ТАТ са що годе добре. FT4/FT3 e 3.05, което е до някаква степен ок, а самите те са близки до оптималното от таблицата. TSH е под <2.5, което е ок за забременяване.

Има ли нещо, което пропускам или не съм разбрала добре?

# 16
mibobo, сигурно за трети път купувам Липомезин, и то по няколко кутии за три месеца, пия го два-три дена и го спирам.
Първия път пиех много лекарства и не можех да го вмъкна. Втори път не си спомням защо не го пих, сигурно от мързел, а третия път миналия месец го започнах, пих го три дена съответно три нощи не спах, реших че има пръст в тази работа, и го спрях.
Абе някак си все едно отвътре нещо ме бута да не го пия.
Реших да потърся в нета дали има някаква връзка между него и кортизол например, и попаднах на тази интересна статия снощи. Не зная до колко са верни твърденията в нея, а и не съм я изчела до край, че нямам време тези дни, но аз се боря точно с висока захар и мозъчна мъгла.
А в една друга тема, съфорумка твърди, че екстрактът от червен ориз, действал като статин.
Та, статията предизвика разни размисли у мен, дали трябва да се опитвам да си сваля холестерола, а и при положение че триглицеридите са ми ниски 🤔
https://simonavateva.bg/upotrebata-na-statini/

# 17
По темата за вирусите. Тамън се бях закрепила що годе да се чувствам добре и хоп един вирус. Върна ме месеци назад, всичко, което бях постигнала, все едно и помен няма... Вече седмица по-късно, ами не се чувствам ок.
Преди няколко месеца пак същото се случи. Не ми се мисли, че идва зима...
Казват, че при хипо функция имунитета става понижен. А преди имах силна имунна система.

# 18
Стеличка, това със занижения имунитет (най-вероятно заради хипофункцията) го изпитах на свой гръб тази зима. Аз, която години наред не боледувах, на два пъти се тръшнах от разни вируси и се влачих болна по 3 седмици. През октомври чак и ушите започнаха да ме болят, пих Изопринозин. През април от нищото вдигнах 39 градуса, отново не можах да оздравея дълго време. Да не говорим, че миналият май стигнах до пулмолог заради кашлица, която не мина повече от месец и от която накрая ме боляха мускулите като кашлях. Та, да, хипото ми разказа играта. Дано сега с оптималните хормони, нещата са по-добре.

# 19
  • София
Хипо и Изопринозин не са ли несъвместими?

# 20
  • На брега на реката
Хипо и Изопринозин са съвместими, стига в картинката да няма Хашимото.

# 21
Аз нямам Хашимото, а и по това време не знаех, че съм в хипофункция.

# 22
Леми, аз поне няколко пъти съм писала, че приемането на статини води до повишен риск от деменция и диабет, особено при жените. Това от моя ендокринолог го знам, а и съм го чела също.

# 23
Мерси Леми, да май има роля на статин, но е фитостатин... не съм сигурна де, на това което ми препоръча пише фитостероли, растителни мазнини, които намаляват ЛДЛ. Аз сега ще проверя моя липиден как е, че преди беше доста зле, но тогава бях задълбала хипото. Но при мен триглицеридите се качиха над 1, ох и с храната трябва да се стегна няма как. 
Иначе на мен лекарката ми препоръча това Linoprixol+, давала го и на мъжа си и били много доволни, тя самата също е против статините защото ми вика - В никакъв случай на тези ви години и при тези резултати няма да изпиша статини.

# 24
Мерси Леми, да май има роля на статин, но е фитостатин... не съм сигурна де, на това което ми препоръча пише фитостероли, растителни мазнини, които намаляват ЛДЛ. Аз сега ще проверя моя липиден как е, че преди беше доста зле, но тогава бях задълбала хипото.
Лекарката не ти ли пусна сега липиден профил, и въз основа на него да ти е препоръчала фитостатините? Тогава въз основа на какво ти ги изписа, на стари изследвания ли? 🤔
Стела, за статините ясно, то за тях още едно време пишеха Шоки и Кам във високомазнинната тема колко са вредни.
Мисълта ми е че в другата тема, за пременото, съфорумката Натка мисля че беше, упорито твърди, че и действието на червения ориз бил като на статините, и е все едно дали ще пиеш червен ориз или статини.
Та идеята ми е, пиейки Липомезина, дали няма да си докарам същите проблеми, които бих си докарала и с пиенето на статини, и да си усложня положението със захарта и мозъчната мъгла 🤔
На мен пък вчера личната ми пусна изследвания, два месеца след като започнах режима с ниски въглехидрати, и ми е странно, защото лошият холестерол и триглицеридите са се вдигнали, холестерола е скочил с една единица, а триглицеридите миналия път ми бяха под 1. Отслабнала съм 6 кг за два месеца, и мисля че би трябвало да се подобрят и тези стойности. 🤔

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 10:26 от Lemy

# 25
В началото на подобен режим като твоя винаги има покачване в холестеролния панел, още повече ако е съпроводено и със сваляне на килограми. След време нещата се нормализират.

# 26
Леми пусна ми сега да, но е с идеята да видя от къде тръгвам преди да почна добавката. Аз имам стари изследвания от месец Май и тя затова смята в предвид, че не съм правила нищо от тогава, че и сега ще са подобни.
Абе вероятно и аз няма да я почна тази добавка, ще гледам да оправя храненето.

Иначе за твоите изследвания и Стела е права, но и след като си намалила въглехидратите, вероятно си засилила протеините или аз поне така правя започвам да ям повече кашкавал, сирене, яйца а те си вдигат холестерола.
МСV ти е над норма, как ти е В12 обикновено при дефицит се вдига?

# 27
Да, благодаря ви, вярно че го имаше този момент отслабването и изследванията.
mibobo, да, засилила съм месото и яйцата, и тази пикочна киселина малко ме притеснява че е височка.
Б12 съм изследвала преди години, но тогава шест месеца преди това бях пила уримил и милгама n, и ми беше доста над нормата.
Може би трябва да го проверя отново.
А трябва ли да пусна железен панел според вас, или нещо, друго във връзка с този повишен МСV?
mibobo, казваш че някъде май месец си била задълбала в хипо, хормона не ти е бил достатъчен ли?
Може да си писала, но съм пропуснала или забравила.

# 28
Да, бях си намалила леко дозата защото ТСХ падна до 0,4 и хем си знам, че не трябва да го гледам него ама...

А ти желязо може да си пуснеш информативно, иначе при ниско желязо MCV и MCH са ниски, а при дефицит на В се повишават.

# 29
Ох, аз пак с темата за червата и храносмилането влизам.Пеочетох книгата на Уенц Първопричината и съм на сто процента сигурна, че проблемите ми с хипото идват от червата.От три години не ям млечни и глутен, имах свръх батерии миналата година по това време/разпознах го, като започнах да имам симптоми на алергични реакции към неща които и преди това съм консумирала без проблем/.Уж оправих бактерии и гъби по червата, обаче с храносмилането си имам проблеми - от всяка храна подуване, тежест и сънливост.Взех си ензими от няколко дни - да кажем с относителен ефект, но ще пробвам и други.
Честно казано се чувствам отчаяна.От това което прочетох в книгата, оздравяването на червата е доста сложен процес.Не ми е проблема режима, а това, че нямам нужните познания за да се самолекувам - в кой момент е нужен режим, какъв режим, кога детоксикация,кога и какви добавки...
При вас как е с храносмилането?Кое ви помага/ помогнало на симптомите?

Общи условия

Активация на акаунт