Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 093
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
Момичета, ако реша да изследвам кортизол, необходимо ли е да спра някои добавки и кои? И към кое изследване на кортизол да се насоча - кръв, слюнка...?

Аз знам, че в кръв е по-добре. Много примери съм гледала по групите, че в слюнка не е верен. За спиране на добавки не се сещам, но стой седнала поне 20-30мин преди това.

Angel 2010 скоро на плаж/море да си била? При синът ми така стана, аз бях давала добавка заради дефицит, но я бях спряла от преди близо 2 месеца, но бяхме на море 11 дни с редовен плаж и доста тен Simple Smile . И изследването беше буквално 2-3 след като се върнахме и при него излезе 130, детската ендо каза, че е вероятно от скорошния плаж. Иначе си в хипофункция, трябва ти по-висока доза хормон, В12 е в дефицит както и цинка. Но за цинка е било хубаво да пуснеш и мед, те се изследват заедно. Защото ако почнеш прием на цинк, като се понатрупа може да свали медта и сега като не знаеш каква е...

# 46
acid_burn страшно ти благодаря за изчерпателния отговор. Ще си взема витамин Б12 и ще пусна изследванията след месец. Имаш ли препоръки за конкретна марка Витамин Б12? Витамин Д ми е 22 - там Вигантол добре ли е като вариант? 2-3 капки?

# 47
vanchet0, аз взимам Solgar и съм доволна, но всеки подезичен ще ти свърши работа. Важното е да е метилкобаламин или хидроксокобаламин (той се намира по-рядко, като цяло май е по-скъп и като че ли не е пръв избор). Колкото до Вигнатола - по-добре си вземи някоя добавка с поне 3-4000 IU и обезателно с К2. Тук препоръките са да се вземе липозомна форма, но аз предпочитам таблетките да ги вземам наобяд, за да е приемът с нещо мазно.

# 48
Момичета, извинявам се, че отговарям със закъснение, но ми беше много натоварено през серията от почивни дни. Благодаря на всички за споделения опит, във връзка с първоначалното ми питане! Simple Smile

Гърне, няма да мога да ти помогна с разчитането, но понеже виждам много непознати за мен изследвания - например Apolipoprotein и др. искам да те попитам, как се ориентираш какво да си пуснеш, или това са някакви пакети в лабораторията?
Ами, аз принципно веднъж годишно си пускам много разширени изследвания - даже миналата година бях тествала и витамини, които се работят само в Германия (това е практиката на "Бодимед"). Като цяло, показателите, които и за мен бяха по-неразбираеми, бяха 3-4 на брой, та просто реших да ги изследвам с останалите. Те са от раздел "Клинична химия".

Ти и друг път си писала, но пак да попитам -  как се храниш, защото на фона на моя холестерол, твоя е супер.Пък и толкова ниски триглицериди 🤔
Да не те подвеждам - със сигурност не е от хранителния режим. На мен Липидният профил винаги ми е бил с чудесни стойности. Дори като бях много по-пълна и с неовладяни Хашимото + ИР. Не знам на какво се дължи, честно казано. Вече си мисля, че ако с даден аспект на организма ти всичко е наред, много трудно можеш да го влошиш, дори зорлем да опитваш, чрез нездравословни методи. Simple Smile От друга страна, ако нещо ти е "слабо място", колкото и да се стремиш да го подобриш, резултатите може да са неудовлетворителни. Simple Smile Аз съм така с толкова много оплаквания, че вече малко съм се отчаяла. Ама продължавам да опитвам, де.
Иначе, относно режима, споменавала съм, че в момента ям основно зеленчуци, плодове и протеини, под формата на месо (пилешко, пуешко, телешко); обичам и морски дарове. Приемам и Протеин на прах + Колаген.
Режимът ми е съобразен и с факта, че все още съм в период на отслабване. Когато стигна желаните килограми, ще направя някакви корекции сигурно.
Млечни гледам да не консумирам никакви, че съм с лактозна непоносимост.
Зърнени / тестени - също.
Сокове и газирано не обичам по принцип. На сладкото също не съм фен, с което май съм извадила късмет. Simple Smile
Естествено, нарушавам режима си от време на време, особено като съм на почивка или пътувам.

Гърненце от какво ти е така висок В6? Вземала ли си добавка?
Ами, да, и аз, като видях резултатите си, доста се учудих и се беше оказало, че съм вземала неволно. Simple Smile В този Магнезий, който пиех доскоро, е имало, но не съм се заглеждала.

Иначе има вероятност от В6 и от засилената доза Магнезий да си поспалива и без енергия. Приятелка направи някаква криза с аритмия и т.н. после кардиолози, изследвания и й изписаха освен други неща и Магне В6 и то сериозна доза, буквално след седмица се оплака, че се чувства като парцал вика все едно са ми кашкавалени краката и все ми се спи. Споделила с лекарката и й го спряла и казала, че вероятно е от това дошло й е много и настина се оправи после.
Ха, интересна информация, благодаря! Simple Smile Аз си мислих, че всички витамини от Група B енергизират. Може и наистина, заради повишените му нива да се чувствам така, но е възможно и да се дължи на комбинация от фактори. Както и да е, вече спрях добавката, та ще видим.

Отслабнала съм 6 кг за два месеца, и мисля че би трябвало да се подобрят и тези стойности. 🤔
Ами, аз отслабнах с много повече кг., в рамките на няколко години, но към днешна дата кръвната ми захар все се върти около 5.5, а в миналото, когато метаболитните ми проблеми бяха много по-дълбоки, винаги беше 4 и нещо. Ходи разбери. Confused

Има и други мнения, които бих искала да адресирам, ама ще продължа утре, на свежа кратунка. Simple Smile

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 22:38 от Гърне без похлупак

# 49
Ако кортизола е нисък - по добре да се взема магнезиев таурат или лизин- глицинат магнезий .
Може ли пример за лизин глицинат?

това е само пример :https://organiclife.bg/helatiran-magnesium-doctor-s-best-240.html   аз съм на таурат - да, вярно от скоро, ама засега не усещам кой знае каква разлика

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 22:50 от tky

# 50
Благодаря много, Acid_burn

# 51
Започнах да чета книгата на Уенц с протоколите.Някой има ли опит с тях?

# 52
Ох, аз пак с темата за червата и храносмилането влизам. Пеочетох книгата на Уенц Първопричината и съм на сто процента сигурна, че проблемите ми с хипото идват от червата. От три години не ям млечни и глутен, имах свръх батерии миналата година по това време/разпознах го, като започнах да имам симптоми на алергични реакции към неща които и преди това съм консумирала без проблем/. Уж оправих бактерии и гъби по червата, обаче с храносмилането си имам проблеми - от всяка храна подуване, тежест и сънливост. Взех си ензими от няколко дни - да кажем с относителен ефект, но ще пробвам и други.
Честно казано се чувствам отчаяна. От това което прочетох в книгата, оздравяването на червата е доста сложен процес. Не ми е проблема режима, а това, че нямам нужните познания за да се самолекувам - в кой момент е нужен режим, какъв режим, кога детоксикация,кога и какви добавки...
При вас как е с храносмилането? Кое ви помага/ помогнало на симптомите?
Много съм зле с перисталтиката и, въобще, с цялата стомашно-чревна система. Нямам обяснение защо, тъй като - поне на хартия - всички показатели са ми наред. Аз винаги съм си имала проблеми в тази насока, но последните 5-6 г. положението стана по-тежко. Не знам, може и ЕГН-то вече да си казва думата (над 35 съм). Храня се доста изчистено (като дори ползвам доста био продукти), но не съм забелязала това да е облекчило симптомите ми, които основно се състоят в подуване, тежест, излишни газове, къркорене, спорадично присвиване в областта на корема / червата и някаква форма на запек, макар и не тежка. Честно казано, никаквa логика не мога да хвана. Понякога от дадена храна нямам никакви проблеми, друг път - получавам дискомфорт. А ми се струва, че не е само и от храната, определено са налице и други фактори. Възможно е да имам СРДЧ... Наистина не знам. Без изследвания, няма как да разбера какво ми е. Обмислям колоно- + гастроскопия. Може би ще си пусна и Чревен микробиом в "Genica" или "Bodimed".
А ти как разбра за гъбичките и бактериите в червата? Някакъв тест ли си правила?

Противно на всички тези на мен най-много ми помага диета на плодове и зеленчуци.
А защо да е "противно на всички тези"? Simple Smile Има си такива изпитани диети, които залагат предимно на плодовете и зеленчуците, при това - в сурова форма. На мен ми звучи супер, ако се добави и някакво количество изчистен протеин дневно, без наличие на прекалено много мазнини, че те са трудни за обработка от организма.
Единственият проблем с плодовете и зеленчуците е наличието на отрови, което в днешния свят не знам как може да се избегне напълно.

Mibobo - да, хелатираната форма на магнезиев глицинат е най-усвояемата , но ....сваля кортизола . Така че преди да купите магнезий - първо тествате кортизола и желязото. Ако кортизола е нисък - по добре да се взема магнезиев таурат или лизин- глицинат магнезий . Ако имате проблеми с желязото - бягайте от цитрата (това е най разпространения ) пречи на усвояването на желязото
Изключително полезна информация! Simple Smile Много ти благодаря! Даже си я запазих на лаптопа.
И при мен Кортизолът не е особено висок - може би затова често се чувствам изморена. Ще избягвам тази форма на магнезия занапред. Аз по принцип се бях ориентирала към Малат или Оротат - какво мислиш за тези варианти, с оглед влиянието им върху кортизола?

Витамин Д ми е 22 - там Вигантол добре ли е като вариант? 2-3 капки?
Много е възможно дори с 5000 IU да не успееш да наваксаш дефицита си, какво остава с 2-3 капки "Вигантол" дневно. Simple Smile Това е нищожна доза.

# 53
Не се бях замисляла за това...
Напоследък ходя на солариум 2-3 пъти седмично за по 5 мин. - навярно това е довело до повишени нива на вит. Д, защото се разминах с морето тази година...
За ниския цинк и витамин Д моят ендокринолог ми изписа Natural Factors Vitamin B12 Цианокобаламин 1000 мкг и Допелхерц - Цинк 15 мг. + L - хистидин 100мг. и вит. С 300 мг. А заради ниския феритин ми даде Малтофер 100 мг.
Да пия трите за месец и после сме щели да видим... За изследване на мед изобщо не е ставало дума...
Нито за повишаване на дозата на Еутирокса - щом ТСХ е 2.2 - значи съм супер!
Май ще търся нов лекар - такъв, който поглежда и FT4

# 54
Здравейте, мили момичета! 🙂💐

Ще започна с малко предистория и след това ще ви помоля за помощ относно корекция на дозата Л-тироксин.

Всичко започна с увеличени ТАТ антитела през далечната 2018та, но с нормални щитовидни хормони. В началото на 2019та ми поставиха дизагнозата Хашимото въз основа на ехография + увеличените антитела, както и вече ТСХ се беше покачило. Опитах да го коригирам чрез алтернативни методи, защото ме беше страх да започна хормон (ужас, как съм могла да съм толкова заблудена 😀), но нямаше ефект и август 2019та започнах Л-тироксин за да свалим ТСХ (беше около 4 тогава) с цел опити за бебе. Забременях през октомври същата година, всичко беше наред, приемах Л-тироксин с промени в дозата спрямо бременността, кърменето след това и т.н.
През 2021ва си сложих две дози Модерна, като доказано чрез кръвните ми резултати, влезнах в много остра и категорична хиперфукция (ТСХ беше на 0, всички антитела в небесата, включително и ТРАК). Проф. Каменов (при него се следях още от преди бременността) ми постави диагноза Базед, но след стартиране на лечение с Пропицил (той искаше да приемам голяма доза, но детето ми все още беше на кърма и нямаше как да стане така бързо да я отбия, съответно пиех само по 1 хапче на ден), се повлиях много бързо и за няколко месеца вече беше овладяна ситуацията. Тогава се и разбра, че не е Базед, а реакция към ваксината, защото имаше големи разлики в ехографските находки, както и бързото повлияване от малката доза лекарство. След това не се налагаше да започвам отново Л-тироксин, защото ТСХ ми беше около 2, а колко съм била глупава, че не съм си чела и аз за да видя, че сам по себе си ТСХ не е толкова важен колкото са Т3 и Т4. От прочетеното в тази група разбрах, че при Хашимото не трябва да се спира хормона, а само да се намалява.

Бях на ендокринолог преди малко повече от месец и щитовидната жлеза е в много добро състояние, но планираме да правим опити за бебе и ми предписаха 25мг. Л-тироксин заради завишеното ТСХ, но вместо да се повлияе, то е скочило още повече и от тук идва моят въпрос с колко да увелича дозата според вас - от 25 направо на 50 или да редувам една седмица двете дози преди да мина на 50, или да пия по 37,5 една седмица преди да започна 50?
Пояснявам, че сама съм си коригирала дозите в миналото, така че не съм изцяло нова в това, но не помня с колко точно беше добре да се увеличава.
Прилагам и изследванията ми от месец август, както и новите:

Благодаря ви предварително за помощта! ❤️

# 55
Конверсията ти е добра. Щитовидните също са почти оптимални. Вдигни на 37,5 мкгр и изчакай 45 дни поне преди следващото изследване. За момента не си за 50 мкгр. Има шанс да предозираш. Нека се понатрупа дозата. Тсх е тромав хормон. Като цяло,  изследванията ти са много добри.

# 56
Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор, bongobongo! ❤️
Така ще направя, ще си купя Л-тироксин от 75 и ще го чупя, че тази сутрин нямах и направо взех 2 х 25 мг 🫢
Тези изследвания уж са добри, но нещо имам разни изменения в хуморален имунитет като се надявам да се изчистят при достигане на оптимални нива на щитовидните хормони.

# 57
Ommm, съжалявам, но няма как от ваксината да получиш такива усложнения. Ще ти го каже всеки свестен имунолог. В плен си на логическата грешка "post hoc, ergo - propter hoc" (след нещо, следователно - поради нещо).

# 58
Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор, bongobongo! ❤️
Така ще направя, ще си купя Л-тироксин от 75 и ще го чупя, че тази сутрин нямах и направо взех 2 х 25 мг 🫢
Тези изследвания уж са добри, но нещо имам разни изменения в хуморален имунитет като се надявам да се изчистят при достигане на оптимални нива на щитовидните хормони.
25 + 1/2 х 25 = 37,5 =1/2 х 75
Можеш и с наличните хапчета да го докараш лесно до 37,5

# 59
Ommm, съжалявам, но няма как от ваксината да получиш такива усложнения. Ще ти го каже всеки свестен имунолог. В плен си на логическата грешка "post hoc, ergo - propter hoc" (след нещо, следователно - поради нещо).

Acid_burn, посещавам доц. Михайлова от Александровска болница и нейното мнение съвпада с това на професор Каменов, че това през което преминах е било изцяло реакция към ваксината. И друг ендокринолог се съгласи, потвърждавайки за подобни случаи извън България. С написаното не искам да звуча като антиваксър, напротив, сложила съм всички ваксини на детето си, съпругът ми също си поставя дори противогрипна ваксина, но на мен категорично доц. Михайлова ми забрани ваксини, както и всякакви филъри, силикои и т.н., не че бих си сложила някога и да не беше такава ситуацията, нали 😀

peneva, да, мога да я напасна дозата, но тези миниатюрни хапченца от 25 мг не мога да ги чупя, а и "предписах" на ММ да приема по 25, така че той ще ги изразходи 😊

Общи условия

Активация на акаунт