Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 102
  • 735
  •   1
Отговори
# 30
Аз нямам проблем.Няколкомесечните оплаквания от нищото, които отдавах на проблем с храносмилателния тракт, свързани с възрастта, защото ви. бях чела тук, все пак са от хеликобактер, както казах и понякога жлъчката.
иначе съм правила лечение на червата, но тествах алергии тип Б, спрях някои храни за 1г. и пиех нещо, но вече
не помня какво.
Проблемът е, че това може да се появи във всеки един момент- прием на лекарства, дисбактериоза, непоносимост към храни( те може постоянно да се сменят).

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 15:00 от ДХ3

# 31
Противно на всички тези на мен най-много ми помага диета на плодове и зеленчуци.

# 32
Здравейте, ще пускам изследвания и се чудя какви да са, освен пълни, тъй като имам сериозен косопад (само да я докосна и всеки път падат около 10 косъма), пък като я реша е страшно. Мислех да си купя вит. Б12 или омега 3. Сега пия вит Д от няколко седмици и уримил форте. То е за периферната нервна система, но в състава си има съставки и то с добри формули.

# 33
Щом пиеш витамини тях няма смисъл да изследваш, няма да е реален резултата. Така, че освен щитовидни и желязо да пуснеш, аз лично не се сещам друго какво. Иначе в Уримила всички В-та са кофти форми и колко се усвояват не се знае.

# 34
А какво ще кажете за Б12 като цианокобаламин. Мислех само него да взема отделно и си мислех че е една от най-усвоимите формули. В уримила има и магнезиев цитрат. Другите не ги помня, но мислех, че е добър продукт като се има в предвид и цената му.

# 35
Цианкобаламинът е най-НЕусвоимата форма. Добре се усвоява метилкобаламинът като подезични таблетки, хидроксокобаламин като капки и инжекциите с хидроксокобаламин (те са за тежък дефицит).

# 36
Mimimimis както са казали преди мен, цианкобаламин е най-лошата форма на В12, още повече пък форма минаваща през стомах. Та като продължим със състава на Уримила...фолиевата киселина също не се усвоява от всеки, затова бременните ги карат да пият фолат (активната форма), В6 също подходящата активна форма е пиридоксал-5-фосфат, а не тази която е...Да не говорим, че ако си с ниско В12 и очакваш да го вдигнеш с тези 10 mcg, няма как да стане, дори и да имаш здрав стомах и да се усвои при условие, че опаковките с чист В12 са от поне 1000 mcg.
Магнезият цитрат, принципно не е лош, но аз лично предпочитам глицинат.
В интернет има много за формите на магнезия, това е последното от д-р Недялкова
Скрит текст:

# 37
Здравейте,
Преди време се включих с моите изследвания (февруари) и получих ценни съвети и препоръки какво да пусна следващия път. Онзи ден Докторът ми назначи само ТСХ и ФТ4. По кое желание пуснах Тат, Мат, ФТ3, желязо, витамин Д и Б12. На ехограф каза, че жлезата няма проблем - февруари имах гуша и жлезата не бе с нормална структура. Бях тогава с ТСХ 6.8  
Това излезе за момента като резултат. От февруари съм на 50мг Л тироксин. Може ли да споделите някакви коментари на база изследванията, чета и се образовам по темата, но все още вашите препоръки и съвети са ми много ценно.
Благодаря

Витамин Д сега ми е 22 - в недостиг спрямо границите.

Това са резултатите от февруари

И тук остава в мен съмнението - акп бях пуснала само ТСХ и ФТ4 както каза докторът, а те изглеждат в норма и не бях пуснала останалите неща, той същото лечение и диагноза ли щеше да изпише или не? Предполагам не. Защо тогава не пускат всички изследвания? Дори да не са по каса - аз казах, че ще си ги платя.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 15:25 от vanchet0-

# 38
vanchet0, не пускат останалите неща, защото се водят по стари протоколи. 
Конкретно за изследванията ти, с уточнението, че останалите дами знаят много повече от мен за оптималните стойности на хормоните на ЩЖ - мисля, че би могла да видгнеш още малко FT4, оптималната стойност е над 18, а ти си на 18,1. FT3 предпочитам да не го коментирам, TSH изобщо не си заслужава вниманието. Тук обаче идва тънкият момент, дали ще слушаш ендокринолога си и каква точно информация ще му даваш, защото е много възможно да ти каже, че си добре, че даже и да тръгне да намалява дозата на левотироксина, заради TSH, който се е приближил до долна граница. Пропуснах - февруари определено си била в хипофункция, сега имаш чувствително подобрение.

ПКК изглежда добре. Не виждам вит. Д, но вит Б ти е в сериозен дефицит. Стойностите му трябва да са поне над 600, най-добре да са около 800. Проблемът с референтните стойности е същият като при FT3 и FT4 - силно занижени референтни стойности на лабораториите. Съветвам те да си вземеш поедизични таблетки и да взимаш поне по една. Длъжна съм да те предупредя, че ако вдигнеш и левотироксина и започнеш с вит Б е възможно ако се появи сърцебиене да не знаеш от какво е. Затова започни с 1000 мкгр вит Б и го пий поне 6 месеца, а най-добре го пий доживот, защото явно не го усвояваш както трябва. Можеш да видиш и стойностите на фолата, защото обикновено при дефицит на Б12, има дефицит и на фолиева киселина.  Последно - при започване на Б12, има първоначално спадане на желязото, така че един месец след започването на Б12 е добре да пуснеш ПКК, желязо+ТЖСК+свободен ЖСК и феритин, за да се види дали нямаш дефицит. Ако имаш, а най-вероятно ще имаш, се започва със суплементиране на желязо за около месец.

# 39
Дами някой от вас ползвал ли е това :
 Thyroid adrenal reset complex  на dr.Westin childs ? Въобще някой ползвал ли е добавки на https://www.restartmed.com .
Наясно съм, че има и екстракт от надбъбречна телешка жлеза , което е добре,  защото при хипофункция се разбъркват и хормоните на надбъбречните жлези.. има отзиви, но пряк отзив би било най- добре.
Mibobo - да, хелатираната форма на магнезиев глицинат е най-усвояемата , но ....сваля кортизола . Така че преди да купите магнезий - първо тествате кортизола и желязото. Ако кортизола е нисък - по добре да се взема магнезиев таурат или лизин- глицинат магнезий . Ако имате проблеми с желязото - бягайте от цитрата (това е най разпространения ) пречи на усвояването на желязото

# 40
Хм, не съм знаела, че сваля кортизола, мерси. Моя не е много нисък, но не е и оптимален за сутрешен...

# 41
Ако кортизола е нисък - по добре да се взема магнезиев таурат или лизин- глицинат магнезий .
Може ли пример за лизин глицинат?

# 42
Момичета, ако реша да изследвам кортизол, необходимо ли е да спра някои добавки и кои? И към кое изследване на кортизол да се насоча - кръв, слюнка...?

# 43
Момичета, моля за съвет!
Това са последните ми изследвания /в лаборатория Цибалаб/, пия Еутирокс 50 и Тиромел 12,5. Пиех и Селен, но веднага го спрях. Но завишен вит. Д без да пия добавка? Възможно ли е да е грешка?

Гликиран Хемоглобин ( HbA1c )   5.80   % (NGSP)   4.0 - 6.0 (6.0 - 6.5 повишен риск за диабет)
Желязо (Fe)      25.56   µmol/l   6.60 - 34.00
FT 3 ( свободен Т3 )      4.41   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      12.20   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.200   mIU/l   0.300 - 4.200
anti Tg ( TAT )   ↑   265.00   IU/ml   До 115.00
anti TPO ( MAT )   ↑   >600.00   IU/ml   До 34.00
Insulin ( Серумен Инсулин )      4.52   mU/l   2.60 - 25.00
Цинк ( Zn ; Zinc )   ↓   11.70   µmol/l   12.00 - 24.00
Селен ( Se, Selenium )   ↑   1.751   µmol/l   0.500 - 1.500
Феритин ( Ferritin )      27.80   µg/L   13.00 - 150.00
Витамин В12 ( Vit. B12 )      186.00   pmol/l   140.00 - 570.00
Витамин D total (25-OH Vitamin D)   ↑   157.00   nmol/l   50.00 - 120.00

# 44
При мен пък Б12 е постоянно в някакви невъзможни динамики.От 1200 на 450 след един месец.Моето обяснение или лабораторна грешка или не добро усвояване/преработване/метилиране...

Общи условия

Активация на акаунт