Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 175
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
Супер е това, че слуша и се стряска, дано нямат проблеми.

# 661
Здравейте! А някой от вас търсил ли е алтернативен начин, за да вкара показателите в норма и да се чувства по-добре? Начин без прием на хапчета?

# 662
Аз- повлиях се, но след време пак нещата се влошиха и ескалираха, Ковид помогна.Така че
пия хормон и съм щастлива.
Бях на диета и пиех добавки- цинк, селен, калций…не помня още какво, лекар нутриционист ми ги беше предписал.Регулирахме и захар тогава, пиех малинови кетони, иглотерапия и още не знам какво.

# 663
Здравейте! А някой от вас търсил ли е алтернативен начин, за да вкара показателите в норма и да се чувства по-добре? Начин без прием на хапчета?

Показателите не е нужно само да са в норма, а да са с добри стойности. Такива има при добре работеща жлеза, т.е. ако се прави нещо е в посока подобряване на работата на жлезата. Причините за да не работи тя добре са десетки и при всеки са различни - от дефицити на витамини и минерали, през завишени антитела (автоимунитет), възпаления в организма, други здравословни проблеми (най-вече в ендокринната система) и т.н. Така, че алтернативата за всеки е различна, при някои и често невъзможна.

Казвала съм и друг път, при сина ми първо попълнихме множество дефицити,  мина на хранителен режим без глутен и млечни (заради непоносимости) и за известно време нещата се подобриха, жлезата заработи по-добре за около година-година и половина. След това въпреки тези мерки, хормоните се влошиха и се стигна до нуждата от хормон.

# 664

Показателите не е нужно само да са в норма, а да са с добри стойности.

Какво и кой определя добрите стойности? Защото лекарите не коментират показатели, които са в норма.

# 665

Всички прибягваме и до алтернативни терапии (хранителен режим, спортни активности, попълване на дефицити, масажи / мануални методики и т.н.), но това не отменя нуждата от хормон (когато такава обективно е наложителна).

# 666
По въпроса за алтернативни методи за повлияване на ЩХ - пробвах всичко и нищо не помогна, както Т4.Да не кажа, че и в рамките на година и половина симптомите ми се влошиха след кратковременно подобрение

По повод моето ошишкавяване и въпросите ми около него, доста четох и попаднах информация, че стоенето дълго време на ниска доза Т4, всъщност поддържа хипофункцията вкл. е възможно да влоши симптомите.Мисля, че при мен се случи точно това.Вдигнах дозата от десетина дни и сякаш се подобряват нещата с теглото и оточността ми.

# 667

На този въпрос вече е отговаряно и то точно на теб, мисля. Разбирам страха "Ама аз сега цял живот ли ще съм на хапчета", но в случая хапчетата дават на организма нещо, което той не смогва да си даде сам. Дългото стоене в хипофункция е по-лошо, отколкото пиенето на хормон.

Имам познати, които пробваха със суровоядство, с добавки, други, които пробваха и просто да си игнорират показателите. При тези с железните режими подобрението беше само временно, при другите се отключиха немалко други гадости.

Аз самата от непиене на хормон (щото едно светило ми нареди да го спра след раждането и аз, щастлива, че няма да пия хапчета цял живот, го послушах) за малко щях да си загубя лактацията. Познавам много жени, които съвсем я изгубиха от "Ама не може ли без хапчета" и от слушане на специалисти, които гледат само ТСХ.

# 668
Не си спомням да съм питала такъв въпрос, преди да отида на ендокринолог и аз мислех, че ще пия хапчета, но на този етап при мен не се налага, нямам и изменения на ЩЖ, хормоните са ок. Единствено препоръки за хранене. Търся в момента начин да си намаля антителата просто, затова попитах. Почти съм на правилния път, но реших да попитам и тук. Благодаря за отговорите!

# 669
Не си спомням да съм питала такъв въпрос, преди да отида на ендокринолог и аз мислех, че ще пия хапчета, но на този етап при мен не се налага, нямам и изменения на ЩЖ, хормоните са ок. Единствено препоръки за хранене. Търся в момента начин да си намаля антителата просто, затова попитах. Почти съм на правилния път, но реших да попитам и тук. Благодаря за отговорите!
Бях на преглед при професор и ми каза, че антителата не можеш да понижиш. Веднъж се увеличиха и така остават или почват да увреждат жлезата. Странно е.

# 670
Съжалявам, може да съм крайна, но не му вярвам на професора, както и на последната ми докторка. Обяснявам си го така...защо да ги намаляме, а те да губят пациенти. Съжалявам, но отказвам да повярвам, че в някои случаи няма начин.

# 671
Е, по принцип, наистина е възможно да няма начин да ги намалиш, не е болка за умиране. Затова на заболяването (Хашимото) му се вика "хронично", демек - неизлечимо. Няма какво да се тръшкаме по този въпрос.

# 672

Показателите не е нужно само да са в норма, а да са с добри стойности.

Какво и кой определя добрите стойности? Защото лекарите не коментират показатели, които са в норма.

Не всички лекари са такива, има вече доста които реагират и на хормони в норма които не са добри.
Иначе има достатъчно информация в интернет по темата както и в книги и т.н., че опитмалните/добри стойности за да работи добре жлезата са щитовидните хормони да са над средата на границата, а ТСХ до 2 максимум 2,5. На първа страница има писано има и таблица с оптимални хормони.

belle___ попита за алтернативен начин да не пиеш хапче...сега разбирам, че говориш за антителата. Двете състояния са различни, въпреки че от едното рано или късно следва другото. Хапче се пие за хипофункция, не за антитела (Хашимото)...относно антителата пише на първа страница насоки за намаляването им, отделно във всяка тема поне 2-3 пъти се споменава за тях и кой как, успял, не успял да намали ....аз лично поне 10 пъти вече съм разказвала личните случаи с мен, сина ми и майка ми.

# 673
  • Варна
Разбира се, че има начин да се намалят антителата. Толкова истории на хора с Хашимото в ремисия (намалени антитела), преди да е разрушило жлезата. Нищо, че е професор (с най-голямо уважение към това), но също не смятам, че е коректно да се говори на пациентите, че антителата и Хашимото-то не могат да се повлияят и просто чакаш да се разруши жлезата и да си пиеш хормона.... да не говорим ако им споменеш нещо за глутен.. ще се изсмеят просто.

# 674
Разбира се, че има начин да се намалят антителата. Толкова истории на хора с Хашимото в ремисия (намалени антитела), преди да е разрушило жлезата. Нищо, че е професор (с най-голямо уважение към това), но също не смятам, че е коректно да се говори на пациентите, че антителата и Хашимото-то не могат да се повлияят и просто чакаш да се разруши жлезата и да си пиеш хормона.... да не говорим ако им споменеш нещо за глутен.. ще се изсмеят просто.
Не, той е казал, че не могат да се намалят като показател, като стойност. Ремисия може и да има (не знам) , но с тези същите показатели.

Общи условия

Активация на акаунт