Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 306
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
Това с леда е много интересно.
Нападала съм стръвнишки шоколадовия слон когато бях в най-тежко хипо именно поради липсата на енергия.От почти три месеца взимам Л - тироксин и се чувствам доста по-добре, обаче пълнея с бясна скорост.Правила съм обременяване с глюкоза преди година и всичко беше наред.Много ме тревожи това пълнеене, защото хранителен режим не съм променяла, спортувам както преди и нямам обяснение / контрол над случващото се.

# 526
Как са стойностите на T3 и T4?

# 527
А половите хормони как са?

# 528
Полови хормони съм изследвала последно преди две години по повод косопад и всичко беше наред, но скорошни нямам.Т4 е 15,1  при реф стойности /12.0 - 22.01/, а Т3 е 4,5  /3,1-6,8/ от изследване на 23 септември.В начало на октомври се разболях от Ковид и мисля да изчакам края на ноември/ декември да направя отново.Този месец вдигнах дозата на Т4 без изследвания и сега съм на 37,5.Кои от половите хормони свързани с напълняването да пусна? Вероятно бързо приближавам менопауза въпреки, че нямам изменение на цикъла, но пък съм на 46г.

# 529
  • Sofia
Здравейте момичета, моля за помощ и съвет.

Днес пуснах изследвания (профилактични) и резултатите ме притесниха Sad

Имам диагностицирано Хашимото от юни 2023. Започнах с 25мг еутирокс, повлия се добре. Карах така известно време, но след Това минах на Акутирокс (първоначално в еквивалентната доза - 1,3мл), постепенно увеличавах до 2 мл и стигам до трите последни изследвания, които ще приложа тук.

В началото на април месец 2024 усетих, че дозата ми е недостатъчна, направих изследването и я увеличих на 2,5 мл. Това е изследването преди увеличението:

След 40 дни си записах час за лекар и пак пуснах изследвания, ето ги, от края на юни 2024:

Лекарката каза, ок, са, продължавай така и идваме до днес, със следните показатели:

Ясно ми е, че пак съм със сериозна хипофункция, малко ми се е влошил и холестерола, не е драматично, но не се е подобрил.
Чудя се сега с колко и как да вдигна? Някакви съвети?

Ще запиша час за лекар, то е ясно, но нямам никакво доверие на съветите им, никой не говори за оптимални хормони, гледат TSH-то и по него отсъждат, всеки път ми се чудят за какво ги пускам тия другите два показателя, нямало нужда..... Смених дотук 3ма лекари, все едно и също. Знам, че е писано по темата, но, моля, препоръчайте лекар, на когото може да се вярва, че е с актуална визия за това състояние, дори да трябва да се чака много за час.

Благодаря, че ме изчетохте и предварително благодаря за всеки съвет!

# 530
  • Пловдив
Това с леда е много интересно.
Нападала съм стръвнишки шоколадовия слон когато бях в най-тежко хипо именно поради липсата на енергия.От почти три месеца взимам Л - тироксин и се чувствам доста по-добре, обаче пълнея с бясна скорост.Правила съм обременяване с глюкоза преди година и всичко беше наред.Много ме тревожи това пълнеене, защото хранителен режим не съм променяла, спортувам както преди и нямам обяснение / контрол над случващото се.

Е, ти ме разби с напълняването след започване на хормона...
Аз още не съм го почнала, смятам след 2 седмици да си направя изследвания и ако нищо не се е подобрило вече да започвам предписания хормон - стават 3 месеца без кортикостероиди - ако досега не са се възстановили хормоните, вероятно съм си в постоянна хипофункция.
Поне спрях да качвам кг., но не мога да сваля нито грам, въпреки тренировките по 4 пъти седмично, ограничаването на сладко, въглехидрати и количествата храна.

И като заговорихте за анемии - желязото 100% много ми е паднало, заради много, чак ненормално обилния цикъл последните месеци - съвсем съм като парцал. Пия лекарства, но тъкмо леко живна, идва следващият цикъл и пак отначало...

# 531
cutesmallcat аз бих вдигнала постепенно първо на 3мл, после на 3,5 което е 70мкг, ти сега си на 50мкг. Иначе за дефицити проверявала ли си се? Ако има може да влошат нещата, но и застудяването на някои хора им влияе така с повишаване на доза.

# 532
Змейковоца, не бих набедила хормона.При мен напълняването започна преди хормона, но пък не спира след хормона, а продължава.

# 533
  • Sofia
mibobo, благодаря за включването, така ще направя.
Относно дефицитите - не съм пускала сега витД и Б12, но от месеци пия по 10-15 000 iU на ден вит D + K2 и се надявам да не съм чак в дефицит. B12 ми беше в средата миналата година, сега не знам, не пия добавки за него.

В последния месец доста ми падаше косата (доста, в сравнение с по принцип, не са били чак шепи) и си пуснах и желязо и ТЖСК, тъответно стойностите са: желязо 9 µmol/l  (6.6 - 29.5) и ТЖСК 56.30 µmol/l   (41 - 77).
Харесала съм си този сироп Floradix Билкова кръв с желязо https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030009703. Някой ползвал ли го е? Има ли нещо притеснително в състава? Има кафяво водорасло, но не знам в какво количество...

# 534
  • Пловдив
Аз пия Floradix  на хапчета, много по-добре ми понася от чистите железни препарати, пооправя ми нивата, но принципно моето желязо често е и под долна граница

# 535
На мен ми хареса този железен препарат. Но ми се струва 1 таблетка малко.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030023571

Пила съм подобен препарат на Thorne, там желязото е на капсули и е двойна дневна доза. Но, нещо изчезна от пазара. Има само с желязо, без добавките като фолиева киселина и витамини.

# 536
На мен хематоложката последно ми беше изписала Сидерал Форте за попълване на депата. При ниско желязо директно ми изписва Сорбифер.

# 537
Сега чета книгата на Уенц за надбъбречните жлези.
Тя казва, че ако човек е с оптимални хормони на щитовидната, но продължава да има симптоми на хипофункция (или пак са се явили) много е вероятно да се дължи на надбъбречните. Напромер умора, безсъние, раздразнителност, мозъчна мъгла и др.

# 538
Момичета,
Чета, чета, но все пак да попитам какво мислите за тези резултати? От МАТ е ясно, че имам Хашимото.
При това fT4 на долна граница препоръчително ли е започване на хормон? Благодаря на всеки, който се отзове!

# 539
  • На брега на реката
Имаш сериозна хипофункция и не е препоръчително, а бих казала задължително, да започнеш хормон.
Хубаво е да се видят и вит.Д и вит.В12 и ако има липси да се допълнят.

Общи условия

Активация на акаунт