Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 40 523
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
  • Melmak
В Италия и Испания вече навсякъде искат лични данни, за да те регистрират. Ако настаняването е без да се срещате с хоста, искат данните предварително.

# 691
Не само лични данни искат, а копия на документи направо, включително и предварително - не е от сега, а поне от 2016-2017 г. - това за изпращането на копия, поне тогава съм имала сблъсък с такова изискване, но хората започнаха повече да пътуват последните години и затова прави впечатление. При последното ми посещение в Рим - през януари, искаха да им пратя документи чак когато се настаних в стаята - пак беше безконтактно настаняване. В хотел в Болоня искаха предварително да попълня един формуляр с всички лични данни, за да стане по-лесно, когато пристигна на рецепция - така стана - само си показах личната карта за сверяване. А иначе ми бяха писали, че ако желая, мога да им изпратя и копие на документа, ако не - на място.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 13:23 от Rosita

# 692
  • Melmak
Да, така е. Искат. Разбирам го, и на мен не ми е приятно да си размятам паспорта насам-натам с копия, ама това е положението. Просто хората мислят, че хазяйте си го измислят, а не е така.

# 693
В Италия и Испания вече навсякъде искат лични данни, за да те регистрират. Ако настаняването е без да се срещате с хоста, искат данните предварително.
За Италия това е и моят опит, но в Испания не е съвсем така. В момента съм в хотел в Испания и нищо не ни искаха предварително, а когато пристигнахме, свалиха данните от личната карта само на мен, титуляра на резервацията (иначе сме цяло семейство).

# 694
  • Melmak
В хотел няма особена логика да искат предварително. Там сте длъжни да минете през рецепция така или иначе. Но ако сте в частен дом ще ви искат.
В някои хотели в Испания могат да искат предварително сами да си попълните данните на сайта, за да бъде по-бърз чекина. Те после проверяват просто, а не попълват.

# 695
Здравейте,
Планираме посещение, за съжеление кратко, но надявам се романтично, понеже сме без детето,  в района на Пулия .. Споделете препоръки или пък с какво да се съобразя .. Кацаме в Бари към 14.00. От летището директно с автобус може би ( това ли е най удачния и бърз траспорт?) към Матера , нощувка там (приемам препоръки за хотелче), закуска и малко разходка и обратно към Бари Централе, от там средобедна разходка в Алберобело (не знам дали трулите са по красиви по залез , в колко е последния автобус за Бари, и дали ще имаме време да посетим е друго градче).. Освен това полета ни е в неделя рано сутринта. Да запазваме ли нощувка в Бари или има приятни заведения и след това директно към летището ?

# 696
Върнахме се от кратка тридневна екскурзия ( реално пълни два дни)  до Бари и околността. Целта на посещението ни беше Зоосафарито. Много приятно ме изненада област Пулия. Хванахме  полуслънчево и слънчево време, валя ни само като пристигнахме. Честно казано, от Бари не очаквах нищо, но се оказа много приятен и приветлив град. Нищо общо с хаоса и мръсотията в Неапол. Дори движението ми се стори абсолютно нормално, дори и аз бих карала там - то всички улици са еднопосочни. Правя сравнение между двата, защото това ми е опитът от Южна Италия засега.
Искам да благодаря на съфорумката, която ми даде телефона на таксито във Фазано. Лесна и ефективна комуникация. Закараха ни за минути, навръщане му писах в WhatsApp докато бяхме в сувенирния магазин на Зооландия и докато излезем,  дойде.
За самото сафари - напълно осъществимо е без кола. Има две бусчета, с капацитет около 12 човека и още при закупуването на билетите ни записаха като бройка и си ни дадоха билетче за първото бусче в 11 ч. Имаше 30-тина минути и ни казаха, че можем да влезем и да разгледаме ако искаме, другите части, но 10 минути преди часа да сме пред входа, до бусчетата. Ние пихме по едно кафе докато дойде време, за да не бързаме.  Мацката, която караше буса, беше много пекана, знаеше къде да спре, как да заходи към животните, а и те явно си я познават и веднага идваха. Децата така възторжено крещяха, голяма емоция за тях, но и за нас. После оттам влязохме пешеходно през входа на Зооландия и отидохме до езерото с нещо като вагонетка и после продължихме към маймуните, където ни вкараха в едно като влакче, дърпано от трактор и направихме обиколка при маймунит, които скачаха по мрежите, децата пускаха фъстъци през едни специални улейчета и така, в смях и викове, мина и тази част. Хапнахме на заведението, което е вътре, че малката, но и големите, бяхме гладни и изморени. Храната е тип fast food - not too good, not too bad. После минахме през залата с рептилите и накрая пантерите и другите животни в клетки. Та в заключение, тъй като събирах информация оттук-оттам и честно казано не си го представях как се случва цялото събитие, да кажа обобщено как се стига до Сафарито - от Бари Чентрале с влак до Фазано. Уговорка с такси. Ние бяхме 5 човека, взе ни по 25 евро на посока за всички, взе ни с бусче, на което имаше табела Zoosafari (няма отличителен знак за такси, не ни чукна и бележка, ама не сме му и искали, де), предварително му бях казала колко човека ще сме.
После зоосафарито с техния бус, цената на човек е 4 евро, плаща се със закупуването на билетите. С други думи напълно постижимо и пълно преживяване си е и без кола (което ми беше най-голямото притеснение). Билет за възрастен е 34, дете - 26, по 4 евро и за малки,  и за големи ако сте с техения бус.
Иначе успяхме да разгледаме стария град на Бари, да видим мощите на Св. Николай Мерликийски Чудотворец,  да си купим орикиете от една баба в една глуха уличка на стария град. Ядохме едни пържени с полента, не помня как се казваха, но на мен ми бяха безвкусни. Бяхме в Монополи и Полиняно А Маре. Толкова за краткото време, с малко дете, което геройски издържа и ходене, и превозни средства всякакви.
Хората са много любезни, повече ми харесаха от неаполитанците. Очарова ме отношението към децата. А това говори много за един народ.
Ще се върнем в област Пулия, определено! Heart

П. П. Интересно, че въпреки, че са южняци, никой не се опита на ни измами в сметки или нещо подобно, както ни се е случвало в Рим и Милано.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 17:59 от Stella Gemella

# 697
П. П. Интересно, че въпреки, че са южняци, никой не се опита на ни измами в сметки или нещо подобно, както ни се е случвало в Рим и Милано.

Или не сте се усетили, или наистина сте били късметлии. Тъкмо от Пулия имам най-лоши спомени.
Когато си очевАдно турист, трябва да се пазиш навсякъде.

# 698
  • Mostly in my mind
Благодаря за разказаното, Стела.
Може ли телефона на таксито?  И колко местно е? Ние сме 7 човека. Ще се хванем ли? Колко часа прекарахте там? Съчетахте ли с друг град същия ден?
Мен цялата хамалогия с тия таксита и бусчета ме отказа от Зоосафарито, ама сега като те чета, пак ми се връща желанието. А и със сигурност ще е страхотно за децата.

# 699
Надявам се да не е против правилата, ако прецени модератор, да го изтрие. Това е номерът на таксито.
+39 339 8276771
Беше си бус, мерцедес, може би с 6-7 места, а може и повече, така че ще се съберете. Само му кажете предварително бройката, защото е много вероятно да имат повече от едно МПС и според случая да ползват едното или другото. На снимката на WhatsApp е един възрастен, пък дойде един млад. Някой му се обади по едно време и той вика "Да, взех ги, всичко е точно". Та може да си има хора да не е само той или да е семеен бизнес и това да му е бил син. Беше ми неудобно да питам.
Иначе  пристигнахме пред парка към 10:20-10:30 ч. Искахме да хванем влака в 09:02,  но имаше голямо закъснение, от около.15 минути, така че пристигнахме след 10 ч. на гарата във Фазано, пътят от там до Зоосафарито да е максимум 10 минути. И бусчето за самото сафари тръгна в 11:00. Гледам, че съм му писала в 15:35 ч. да ни вземе.  После отидохме в  Полиняно. Влакове има достатъчно, но не всички спират там, така че е хубаво да се видят в апликацията Trenit.

Или не сте се усетили, или наистина сте били късметлии. Тъкмо от Пулия имам най-лоши спомени.
Когато си очевАдно турист, трябва да се пазиш навсякъде.
Може и късмет да сме изкарали или това, че плащахме всички почти постоянно с карта да е било също вид застраховка.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 21:03 от Stella Gemella

# 700
За Италия това е и моят опит, но в Испания не е съвсем така. В момента съм в хотел в Испания и нищо не ни искаха предварително, а когато пристигнахме, свалиха данните от личната карта само на мен, титуляра на резервацията (иначе сме цяло семейство).
Моят опит пък е различен. Аз предпочитам хотели. Но в Неапол, Катания,Сиракуза и Пулия съм резервирала в апартаменти с настаняване с код и никъде не съм изпращала копие на лична карта. Може би защото винаги избирам опция плащане на място и собственикът просто се обажда и появява за да му се плати.Искат понякога предварително,но не пращам. На място няма как да откажа,въпреки че ме дразни снимането на ЛК. Обикновено настоявам да препишат и въведат данните .В Испания отсядам в хотели,не се чекирам предварително онлайн и няма проблем.Не ми е спокойно да ми се размятат личните данни къде ли не.

# 701
  • Melmak
Идеята е, че изискват лични данни без значение частен дом или хотел.
Когато хостът е на място, то няма нужда от снимка на лична карта, може да ви регистрира като се видите.
Предимно избирам апартаменти от airbnb с настаняване без срещи.
Тогава ясно, че искат снимка.

А хотелите няма какво да ги коментираме, настанява ли се човек в хотел, то е ясно, че на рецепция си дава документите.

# 702
Здравейте, ще пътувам за Бари с детето ми на 6г през май месец за една нощувка. Къде е подходящо да отседнем като район? Около гарата, където спира шатъла ли?
В самия ден смятам да си вземем транспорт до Алберобело, друго дали можем да посетим за един ден?

# 703
  • Melmak
Зоната около Bari Centrale, Murat. Много приятна част от града е.

# 704
А като пристигнем на летището дали ще има възможност да си хванем автобус или влак до Алберобело и от там следибяда да минем да разгледаме и зоосафарито? После да се приберем в Бари. Амбициозно пътуване ли е?

Общи условия

Активация на акаунт