Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

  • 12 847
  • 289
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 12 477
Лимончето е страхотно. Дори само като дръвче е хубаво, но сигурно и плодовете стават.
Аз днес след работа успях да обера пипера както си мислех, че почти не е останал, така се наложи една комшийка да ми помогне да го качим в багажника на колата. Исках и да го оскубя, но и така се наложи да се прибирам по тъмно с колата.
Мъжът ми донесе патладжаните и ги почнах.
Ще пробвам този патладжан бюрек, не съм правила досега.
Благодаря за отзивите за хола Simple Smile

Последни чушки и (поредното ново селско коте) . Сетиха се и те кога да растат, а имаше ужасно много сега нахвърляли или цъфтящи, но малко са объркали сезона Simple Smile
 
Скрит текст:






# 136
  • София
  • Мнения: 1 686
duhi, чудесно дворче, показвай го по-често!
Aila, чуден се оформя и холът, и всичко, което сте направили! Heart Eyes
За мулчиращото фолио - аз съм сложила само на ягодите. Въпреки вкараната оборска тор миналата есен, не успях да завъдя много плевели. Може да си поръчвате и от тук, цените даже са по-добри. Примерно https://semenata.shop/%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D1%80 … D0%BE%D0%B4%D0%B8

# 137
  • Мнения: 7 058
Мулчиращо платно, което е влагопропускливо, съм сложила на всички трайни насаждения - ягоди, къпини, малини, боровинки, грозде, френско грозде, касис, цариградско грозде, кивита. Тук продават различни дебелини, най-тънкото старее най-бързо и макар да е УВ-устойчиво, трябва да се подмени след 3 години максимум. Играчка е с малко кроене и нагласяне, забивам му едни метални п-образни скоби за устойчивост и отгоре насипвам дървесен мулч, но си заслужа зора. Плевелите намаляват много, ама много. Нямаме капково.

# 138
  • Мнения: 242
Аз пък се отказах от мулчиращото фолио след една година, в която бях покрила всички редове. Беше ми много приятно да се разхождам между редовете по чорапи и да мета с метла след като насадих растенията в дупките, но това ми беше годината с най-ниско плодородие. Не мога да твърдя, че точно фолиото е било причината, но реших да не рискувам повече. Сега мулчирам само с окосена трева, макар че не ми е напълно достатъчна...

# 139
  • Мнения: 1 105
Айла, честито и от мен! Става страхотно, браво на вас!

Не съм разчистила всичко в градината, но планирам за тази събота и неделя да е.
Иначе съм обрала всичко дето става за нещо, освен малко люти чушлета.  Домати зреят вътре, а другите по-дребни станаха на туршия.
В момента в нас е хаос, защото правим нова кухня. Доживях и това да стане! Обаче всичко е по кашони и в моето ателие е нещо като полева кухня! Дано всичко да е наред и другата седмица да монтират новата.

# 140
  • София
  • Мнения: 5 264
Айла, честито и от мен! Голяма радост ни доставяш с такъв хол!

Аз сипвам вряла вода в корените на домати с нематода Sad

# 141
  • Мнения: 4 313
Мацки, някой от вас замразява ли пържен/печен на фурна патладжан? имам една тенджера изпържен във фраера, чудя се дали да се занимавам с 2-3 буркана или направо в пликове и във фризера

# 142
  • Русе
  • Мнения: 822
Аз замразявам печен на филийки патладжан и ни харесва.

# 143
  • Мнения: 2 342
Замразявала съм печен и обелен патладжан, както и пържен.Пържен подреждам в кутии, след размразяване си е като пресен.

# 144
  • Мнения: 685
И аз замразих патладжани , печени, белени и в пликчета. Дано са хубави, когато ги размразя. Аз за първа година слагам така.
Много хубава разядка си правим с патладжаните, нарязани на ситно с магданоз и чесън, сол и малко олио.
В оранжерията и на открито съм изчистила всичкия пипер и малко домати.
Поникнаха спанака и лука за зелено.
Засадих двайсетина марулки.
Тази сутрин при нас беше минус един.

# 145
  • Перник
  • Мнения: 4 943
При нас беше 0 тази сутрин. Вчера си набрах пълна купа рукола, извадих и репички за мъжа ми (той много обича). Толкова едри репички досега не съм успявала да отгледам. Тези ги сях в края на август, началото на септември и въпреки жегите са супер Simple Smile И спанак за бране имам вече.

# 146
  • Мнения: 1 105
Рукола имам поникнала доста. Сама се е разсяла, защото оставих пролетната да направи семе. И две марули прилично големи откъснах, но леко нагарчаха. Вчера хапнахме последните домати, които доузряха в къщи. Светла, може ли да споделиш какви са репичките?

# 147
  • Мнения: 242
Тази неделя обрах по-едрите домати. По-малко са отколкото миналата година, но времето беше по-неблагоприятно. Равносметката ми е, че най-рано засадените домати издържаха най-дълго. Колтуците от тях също се оказаха най-здрави. Обрах и няколко краставици, 2 тиквички, а зеления боб го оставих да "зрее" (доколкото е възможно) за семе. Сега се захващам с други градинарски дейности, които съм предвидила за есента  - трева, цветя, преформатиране на пространства. Зеленчуците - сеене, зелено торене - от февруари нататък. Ще сея фацелия за зелена тор в началото на февруари. Не съм я сяла досега.

# 148
  • Мнения: 459
Животът ме принуди най-накрая да се занимавам със зимнина - сложих за първи път бидон смесена туршия, защото имахме голямо количество камби. Тази година бях сяла калифорнийските червени и жълти камби, и по-късно ни подариха шабленски разсад. Последният даде плодове с много по-дебели и плътни стени и определено ще залагам на него в бъдеще. Взех си мерака от цветните източници на интерес в салатката/храната. Даже научих за новото за мен нещо - калиев сорбат. Дотук е добър вкусът на зеленчуците в бидона, да видим кога ще добавим сорбата и как ще стане после.

# 149
  • София
  • Мнения: 1 686
plutonian, защо ползвате калиев сорбат? Това е откровена химия.
Сложете си 35-40 г сол на 1 л вода, бидонът на хладно и трушийка ще имате до февруари.

Общи условия

Активация на акаунт