Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 31 282
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
Тити, може ли да се класирам и аз с искане. Simple Smile
Дъщеря ми имат няколко ягодки, но не пускат ластуни, някакъв  друг сорт са и е трудно да ги размножат. Иска ми се да ги снабдя с различни сортове.

# 166
Diorela, този тор  е ОК
https://torove.bg/organichen-tor-poultra-pileshki-tor-25kg, малко по-евтин може да се намери и български, но в българския по описание съм засичала и костно брашно и суха кръв.

За оранжерията съм взимала от скъпия в кутииите  https://www.sortovisemena.bg/pileshki-bio-tor-granuli-4-kg-granulated-fermented-chicken-manure-bio-sk
той е с ниска норма 50г/10м2, т.е една кутия е за 800 м2. Стига ми да наторя моята зеленчукова и цветна градина 2 пъти. От тази тор гарантирано не поникват непознати или нови плевели.

# 167
Благодаря!

# 168
Diorela, този тор  е ОК
https://torove.bg/organichen-tor-poultra-pileshki-tor-25kg, малко по-евтин може да се намери и български, но в българския по описание съм засичала и костно брашно и суха кръв.

За оранжерията съм взимала от скъпия в кутииите  https://www.sortovisemena.bg/pileshki-bio-tor-granuli-4-kg-granulated-fermented-chicken-manure-bio-sk
той е с ниска норма 50г/10м2, т.е една кутия е за 800 м2. Стига ми да наторя моята зеленчукова и цветна градина 2 пъти. От тази тор гарантирано не поникват непознати или нови плевели.

Аз мисля, че "Поултра" си е български тор, независимо че надписите са на латиница. 32 лв. е добра цена, по едно време бяха качили до 40. Ползвала съм го и го намирам за добър, и се каня да си го купя за следващата година, ако си запази тази цена. Най-евтин е един гръцки пилешки тор, който може да се намери и за 20 лв. за 25 кг , но при него си пише изрично, че не е 100% органичен. Вторият не ми е познат, ще го разгледам.

ПП. Струва ми се от снимката, че на кутията пише 4 кг за 80 кв. м., което прави по 50 гр. но за 1 кв.м., а не както пише в текста им за 10 кв.м. ......

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 16:37 от Кити Кет

# 169
Мддаа, като бързата кучка малко съм я направила

https://www.agroterbg.com/bg-product-details-103.html
исках да покажа тази, която е с бавна ферментация.  25 кг са за 400м2 и това е най-ниската дозировка, но аз пък винаги торя с минималната доза, все ме е страх да не преторя и да ядем нитрати.

4КГ кофа, която ВЯРНО показах в предния пост,  е с ферментация също, Това уж гарантира, че няма остатъци от препарати и антибиотици
С тези драта ми е опита Simple Smile

А Poultra e български да, но  миналата година цената му беше доста висока поне по складовете във Варна и взех тази в кутията.

Oт мен ПП: 50гр/м2 е максимално допустимата доза,  показаха ми скала за различните култури и доста по-ниско е. Taзи е най-концентриранта на фирмата. Вярвам на агрономката, която ме консултира. Не ми се мисли какви домати и чушки щях да бера ако бях сложила макса Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 19:04 от скаридка

# 170
Току що приключих с по-голямата част от градината. В къщи всеки обича да хапва, обаче по-работата хич ги няма.
Добре че е малко дворче, а и се раздвижвам така Grinning

Мислите ли че е късно вече за ягодите? Искаше ми се да ги извадя, за да обърна малко почвата и да ги разредя. Те пък цъфтят и правят плод, а не са целогодишни. Шантава работа.
При нас все още е меко, няма студове.

# 171
И ние ползваме гранулиран птичи, някакъв гръцки е.
Сега имам проект да правя оранжерия за домати в двора на работа, та на пролет ще се занимавам явно 😊😁

# 172
  • София
Айла, спаси ли онези патладжани, в багажника?
Бриз, пиши за карбамида за пръскане на лозе. Аз днес ще купувам за пръв път за пръскане на овошки. Довечера не я знаех тази дума Simple Smile

# 173
В Софияокъде на място купувате такива торове?

# 174
Заслон, няма да пръскаме лозето докато не чуя няколко мнения и решим. Мисля, че Ваня пръскаше, но не се е появявала скоро тук. За овошките 700гр на 10л вода. Облива се хубаво и земята под тях.

# 175
А защо се пръскат овошките есенно време с карбамид?

# 176
  • София
Да отговоря за есенното третиране с карбамид и бордолезов.

Ух, не мога да кача линка през тел-а!
Скрит текст:

Дъждец, в агроаптеките има малки разфасовки на торове - 0.5 кг, 1, 5. Също и птичи тор гранули насипно. Аз пазарувам от тази в Горубляне най-често, също и на Червено знаме. На Младост пазара също има.
В Елин Пелин на пазара - на един мой колега от института, много добре заредена винаги, Станислав се казва Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 20:06 от sofyia

# 177
Малки разфасовки съм купувала веднъж, но те излизат скъпо и свършват бързо. Мислех, че такъв чувал може да се купи отнякъде.

# 178
sofyia, много благодаря!!!

# 179
  • София
Да успях да ги употребя патладжаните. Последните две тави изпекох вчера, чакаха ме на терасата да се върна от почивката, нищо им нямаше.
Аз ползвах малко кокоша тор от съседката тази година, но за поливане, досега не съм слагала никаква тор на село, но е крайно време да направя нещо по въпроса.
Сериозно се замислям за сидерати да метна сега след като фрезовахме, но нямам никакъв опит и не знам с какво ще е най-лесно да се почне.

Все още всяка вечер се яде салата с домати, патладжан, печен пипер и сирене, макар половинката да споделя, че доматите не са като лятото...
Оказа се че неизвадените глави лук в оранжерията вече са зелен лук, от което съм доволна всъщност. Има и малко люти жълти рибки все още.
Днес най-накрая успяхме да махнем последните домати, да извадим малкото останали моркови и да фрезоваме.
Ужасно много черита изпопадаха по земята, но не ми се занимаваше, догодина сигурно само ще скубя самонасяли се домати, но това е положението.
Останаха поникналите салати и спанак посредата на двора и малко цвекло в другият край.
Набрах две малки кофички още домати, вкъщи има няколко касетки набрани зелени или полуузрели домати, които утре трябва да прегледам, със сигурност някои са се развалили, ако съдя по опита си от минали години.
Оранжерията също не е оправена, но май ще е другата седмица, до нея три реда ягоди също трябва да се оправят и до тях е единият ред аспержи, които догодина и тях ще разсаждам.
Утре мисля да разсадя салатата и следващите дни да насадя и малко лук за зелено. Може би и отново спанак, тъй като не ми харесва колко е поникнал дотук.
Между другото руколата нещо си я похапва, а до нея салатките, спанака и вечният лук, не ги закача.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт