Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 31 641
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Ехаа, sofyia , чудесна цветна градина се е получило! Браво! Помня, че ти беше показала мястото, което си отделила за цветя и беше споделила, за своя проект. Прекрасно е!

Аз похвалих патладжан "Тсаконики" и той още не е поникнал. Другият сорт (Класик F1) поникна.

Репички ще погледна кои похвалих и ще пиша.

# 646
Mößbauer-Effekt, благодаря! Два пъти сме ходили, разкошен регион. Последно бяхме във Staufen im Breisgau, както и в Bad Krozingen. Като цяло ние много често щъкаме из Германия.
Патладжани и аз точно Tsakoniki съм сяла + едни тънки тъмно лилави (семена аз бях събрала, така че не разчитам много). При мен Tsakoniki  все пак поникнаха няколко. В краен случай ще си купя готов разсад от България през април Blush

Иначе миналата година бях сяла два вида патладжани от семена купени от тук. Изникнаха, бавно растяха, станаха едни дребосъци които цъфтяха и им падаше цвета. Никога повече няма да се занимавам.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 17:39 от ~Биб~

# 647
С разсада ще го давам кротко тази година - домат, люти чушки и местния сорт чушки.. Всичко друго ще си взема от момче, което произвежда разсад. Тиквичките ще са директно в контейнери, защото като местя разсада от кофичките в земята ми дърпа много назад, толкова че миналата година разсад и директно поста семки родиха по едно и също време

# 648
скаридка, какви контейнери мислиш да ползваш за тиквичките? Миналата година правих разсад в кофичка от кисело мляко (по две семки), защото бях закъсняла и като го преместих навън изобщо не страда.
Тази година мисля да ги сея в една леха, освободена от ягодите, която е по-сенчеста и дано им хареса там.

Аз лепнах нещо от децата. Две седмици бяха болни, първо малката, после голямата. Вчера сутринта не можех да се вдигна от леглото и есичко ме болеше, нямах грам сила. Днес температурите най-после скочиха тук, след продължителни отрицателни днес се очаква да е 16 градуса! Следващите две седмици ще бъде 9, 10, 12, чудно.
Аз се размърдах като че ли и ще боря вируса с работа в градината на слънце следобед. А сега да свърша нещо и по задачите Smile

# 649
50л саксии, аз тях признавам Simple Smile

# 650
Биб , бързо възстановяване!.

Обещах да пиша за репичките . Сея "Сакса 2", семена от Лидл.

Днес гледам, че започва да се показва патладжан "Тсаконики", сят на 11.02

# 651
Моят патладжан е единственото нещо, което въобще не тръгна.
Ще пробвам пак.

# 652
  • София
computer_79, патладжанът иска много топрина и влага. Завий с найлон съда и го сложи на светло и топло, ще излезе.
Ако решиш да пробваш с втора доза, сложи семената между два пласта домакинска хартия, намокри хубаво, завий в найлонов плик и пак на топло. Така два дни и сееш. Покълват бързо.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 15:41 от sofyia

# 653
Обещах да пиша за репичките . Сея "Сакса 2", семена от Лидл.

Мерси Fortuna, ще потърся от тях.🌞

# 654
Моите доматчета поникнаха точно на 8-ми ден от засаждането . Сортове ръгби розов, хасковскш розов, някакво чери,  финал. Засега ми изглеждат леко жълти , дали е нормално?

# 655
Дриада, предполагам, че са били с фолио и на доста топло. Затова така са избуяли и жълтеят.
Сложи ги на добре осветено и слънчево място за да се възстановят.

# 656
Дриада, предполагам, че са били с фолио и на доста топло. Затова така са избуяли и жълтеят.
Сложи ги на добре осветено и слънчево място за да се възстановят.
Благодаря , появиха се буквално за един ден .  И ме изненадаха . Наистина бяха на топло и не толкова осветено място , но изведнъж поникнаха на 8-ден от поставянето им

# 657
  • София
driada как са новопоникналите растения?
Успя ли да ги преместиш на по-светло и не толкова топло?

Днес навръщане от Велинград помолих да минем през село. Добре, че го направих. В сряда пикирах Ръгбито, но както си спомняте само  в торф по обясними причини. Само че заради студовете, бях оставила климатика в стаята, където са растенията на 21 градуса, за да не замръзнат тръбите в къщата.
Половинката писа, че в петък е минал вечерта и ги е напръскал, но явно буквално леко ги е пръснал с пулверизатор.
Днес заварих изцяло сух торф и напълно леки чаши. Слава богу самите рестения без едно бяха напълно ок и ги полях стабилно. Намалих и климатика. Като се разтопи снега, ще ги прехвърля в големи кофички от кисело мляко като ще добавя и от пръста отвън, за да не пресъхва толкова бързо.
Надявам се скоро да се размрази навън и да затворим оранжерията, тъй като махнахме найлона тази зима, за да може хубаво да се проветри и замръзне земята. Но вече ми е нужна затворена оранжерия, където да си гледам разсада с отопление и под втора по-малка оранжерия.
Патладжаните вече масово са поникнали и другите сортове, а първите поникнали са дръпнали. Те са в големи кофи, като отдолу е нормална пръст и там макар да е пресъхнала отгоре почвата, надолу си е влажно и не е толкова зле положението.
Направих проверка, предната година първите ми пикирани домати са били чак на 10-ти март, тази година ги пикирах на 19-ти февруари, макар и по-малки. Но все пак считам, че съм напред с две седмици, тъй като са се хванали явно и очаквам бързо да дръпнат следващите дни и седмици.
Миналата година обаче вече съм била насяла всички домати, тази мисля другата седмица да почна и тези навън. А с пипера ще изчакам още.
Надявам се и уикенда да става за садене на грах навън, тоест да се е стопил снега и земята да се е размразила.
Много ми се иска и репички, моркови и магданоз да нахвърлям.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 20:36 от Aila

# 658
Аз пък в петък като ми просветна след предния ден в който едва мърдах (не знам какъв е този вирус) реших да си оправя градината. Имахме направо приказен ден, цели 17 градуса със слънце Heart Eyes и аз като един малък багер обърнах с правата лопата 3 зеленчукови лехи + 2 с ягоди. Ягодите ги прегледах, оставих читавите.
Насипах с компост и засадих само най-хубавите. Така ми се освободи една леха за тиквички! Разхвърлях гранулирана тор (пилешка + кравешка) на всички лехи.
В едната зеленчукова сях 3 вида репички. В другите две утре мисля да сложа спанак като първа култура, преди краставиците и доматите.
3 часа плътни ги изкарах без да спра, но накрая бях супер доволна. Много ме зарежда градината, просто обожавам!

Днес прехвърлих лимона в по-голяма саксия, че вече е голямо дръвче. Едно иглолистно дръвче също.
Да видим ще го бъде ли (мисля че да, въпреки че повечето живи дръвчета в саксии явно им режат корени), както и едната маслина. Тя е отрупана с плод, който съм оставила за мистър кос. Каца и ги яде от дървото, как не му горчат се питам!

Взехме и сложихме нови соларни лампи в градината и сега ми е хубаво, като гледам двора.

# 659
Темата се съживява, Биб много живописно описа градината си.Yum

Общи условия

Активация на акаунт