2АЕГ "Томас Джеферсън" - Тема 4

• 48 272
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
Ако си знаете, от седми клас какви са интересите, можете да прецените.
Добре е, че има предвидимост, макар и при ограничен избор на комбинации.

# 511
  • София
Ако си знаете, от седми клас какви са интересите, можете да прецените.
Добре е, че има предвидимост, макар и при ограничен избор на комбинации.

Струва ми се, че интересите доста често се променят при децата от седми клас, докато станат 10 клас. Та ние не си ги знаем за съжаление или за радост.

# 512
  • София
Разбирам те. Но не разбирам какво пречи на някой избрал четвърти профил Биология да учи този профил с останалите деца в профила, но за трети да е избрал напр. БЕЛ, а не химия. Деца в биологията така или иначе има достатъчно. Ясно е, че зависи от ръководството. Но това все пак е една от най-добрите и най-желаните гимназии в София.
Нищо не пречи, но тогава, за да са гарантирани профилите, предлаганите предмети ще са по-малко, както е в Испанската. Или ще са повече, но без да са гарантирани,. Аз лично предпочитам предвидимост пред безкрайно много, но несигурни възможности. На мен лично най ми харесва варианта на Испанската, но на хуманитарно насочените деца не им харесва чак толкова. Joy Хуманитарен профил там няма. Във 2АЕГ е един от най-добрите от наличните на пазара варианти за профили - предлагат се всички основни предмети и в достатъчно и логични комбинации. Пак повтарям - практически неизпълнимо е да се предложат всички предмети за изцяло свободен избор и същевременно те да са гарантирани. И в АК профилите се предлагат в комбинации, но там също са доста разумно формирани.

# 513
  • София
Аз само да кажа, че ако господин министърът се задържи и се юрне да прилага не съвсем ясните си идеи, най-малкият проблем ще са профилите където и да е. Много неща, касаещи гимназиалния етап на образование биха се оказали тотално непредвидими към настоящия момент. 😁

# 514
  • София
Големият ми син завършва тази година японската паралелка на 18 СУ. В 10 клас имаха възможност да избират от 16 броя комбинации, но при близък негов приятел дори и с толкова комбинации, неговата я нямаше и избра компромисен втори предмет. Синът ми избра математика и физика. Група по физика се формира на косъм, а за наборите преди и след него не  успяха да съберат минимума от 10 желаещи и профил физика няма. Доколкото разбирам и бъдещите 11 клас също не са събрали достатъчно желаещи и отново няма да има група, нищо че профилът се предлага.

# 515
  • София
Ако се изпълнят всичките неясни идени на министъра, за детето на Magenta може изобщо да няма профили. Joy Problem solved!

# 516
Надявам се, че училището ще изключи отговорите в чата. Тотален спам.

# 517
  • София
Ако се изпълнят всичките неясни идени на министъра, за детето на Magenta може изобщо да няма профили. Joy Problem solved!

А дано. Ще има други изненади😂

# 518
  • София
Надявам се, че училището ще изключи отговорите в чата. Тотален спам.
Сигурно трябва да им кажем. 😁
Интересно - при предишната директорка нямаше такъв тип употреба на Школо.

# 519
Веднага след получаване на съобщение, влизам и изключвам известията.

# 520
А дано наистина да я махнат тази глупост с профилите. Но надали, защото в ЕС било така...

# 521
  • София
Колкото и тъпо и ограничаващо да звучат профилите отдалеч, тези от вас с по-малки деца да си знаете, че си имат и положителна страна, особено когато децата са попораснали, поориентирали са се и в крайна сметка 2 години могат да се занимават с нещо, което им е интересно и/или важно, без да се разпиляват със странични неща. Особено пък в 12ти клас.

# 522
  • София
Има си плюсове, факт. Концепцията в последните две години, когато децата вече са с осъзнати интереси, да учат основно това което им е интересно, е много добра. Няма да забравя колко облекчена беше дъщеря ми в края на 10-ти клас, че повече никога няма да учи история, география и физика /е, физика й се наложи да поучи в университета, ама това е друга тема/. Ако аз можех да уча в последните си две години само бел и история и аз щях да съм много щастлива. Пактическото изпълнение на тази концепция обаче е доста сбъркано по скромното ми мнение. Идеята би трябвало да бъде общообразователния етап до 10-ти клас да бъде наистина общообразователен, без прекомерно задълбаване в детайли по всички предмети, а вече в профилите да се задълбава според интересите.  Вместо това обаче сега просто целият материал, който преди това се взимаше за 4 /5/ години, сега се взима 2 /3/, а в профилите е свален университетски материал, който, с изключение на математиката, е безсмислен на ниво училищно образование. Голямата част от този материал никога няма да им трябва и ще го забравят, дори и да продължат в същата област, а тази част, която им трябва, така или иначе ще я учат пак в университета. Това, че са го учили в профил, нито им дава кредити в университета, нито ги освобождава от съответния курс/изпит. Просто няма никаква приемственост между училищното и университетското образование у нас. И профилите просто стоят като една самоцелна кръпка.

# 523
  • София
Напълно съгласна съм, че профилите и учебният материал към тях не са измислени както трябва. Но на практика най-често се получава така, че на децата им е много по-добре да са се отървали от нелюбимите си предмети и нямат проблем дори и да учат нещо излишно в сфера, която им е интересна.
Споделям наблюдения.

# 524
  • София
Аз ли не публикувах или ми изчезна поста, беше си по обсъжданите теми...

Общи условия

Активация на акаунт