Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 631
  • 780
  •   1
Отговори
# 315
Jedinait, и какъв е наема ако не е тайна?

1500лв общо за двата. Гарсониера преустроена на двустаен и двустаен преустроен на 3стаен.

# 316
Въпроса ми е какво мислите за тези райони и цена на зелено от 1300€ в Надежда 2 и Връбница 2 добре ли ви се вижда.
Ако намериш нещо готово на тази цена, изглежда изгодна на фона на останалите квартали.
Обаче ето какви цени за Надежда обсъждат в другата тема (за конктретни обяви) - 2300 и то за панелка:
https://bg-mam.ma/p/1661090/48556765
Че и се чудят да го вземат ли - явно тази цена се счита за нормална.
Така че това зелено зависи колко зелено е... ако е първа копка, кой го знае кога ще стане. Много строители не довършват до Акт 16 докато не продадат всичко. Ако не потръгнат продажбите му заради слабо търсене в района, или заради задаваща се рецесия, или заради нещо друго, може така да си отвисиш с години - даваш пари пък жилище нямаш.

# 317
  • Бургас
Jedinait, и какъв е наема ако не е тайна?

1500лв общо за двата. Гарсониера преустроена на двустаен и двустаен преустроен на 3стаен.

Не е ли време да актуализираш наема? Нисък ми се струва, особено за тристаен...

По темата: капарирах два апартамента с две паркоместа в квартал на Бургас, на пет минути пеша от плажа. Сградата е малка, още не е започната, т.е. купувам на тъмнозелено. Смятам да финансирам половината с продажбата на последния апартамент, който купих през май и сега чака акт 16.
Целта е чисто инвестиционна, макар че не се знае какъв акъл ще ми дойде след време. Двата апартамента могат да се обединят и да стане чудесен четиристаен, т.е. жилище с поне три спални.

# 318
познаваш ли строителя?

# 319
  • Бургас
Да. Бургас е малък град, тук всички се познаваме Simple Smile

# 320
Ако има още свободни и ако не е конфиденциално, може ли да ми дадеш информация на лс? Ще съм благодарна.

# 321
Tintina, на каква цена на кв, ако е удобно да споделиш? Идеята за обединяването е повече от чудесна. И не само с цел инвестиция.

На 5мин от плажа останаха ли места за строежи там 😒

# 322
  • Бургас
1000 евро на квадрат, но ще ги боря за отстъпка Simple Smile

# 323
  • Бургас
Тинтина, много ниска цена, браво бе!
Аз пролетта бях на косъм да капарирам също на тъмно зелено, но цената беше 2200. До Турското консулство, малка сграда с 6 апартамента.

# 324
Тинтина, добра е цената, браво!

До Консулството има много кокетни сгради, но улиците са потрес. Няма ли планове да ги ремонтират?

# 325
  • Бургас
Асен Златаров ще я правят със сигурност. Мисля, че сега есента предстои старт на ремонтите.
Оборище също.

# 326
  • Бургас
Тинтина, много ниска цена, браво бе!
Аз пролетта бях на косъм да капарирам също на тъмно зелено, но цената беше 2200. До Турското консулство, малка сграда с 6 апартамента.

До Турското консулство толкоз е цената Simple Smile Както и на новата сграда в Зорница, ама тя е огромна.
Предлагат ми също на 1650 до пазар Краснодар, но не ми харесва там районът.

# 327
Крайно време беше! И очакваме цените в района да се вдигнат още след това облагородяване 😁

# 328
Във връзка с новите правила от БНБ.  С вноска от над 50% от дохада са били 23-24% от ипотечните кредити през 2023г
https://money.bg/credits/zashto-novite-pravila-za-ipotekite-shte … niski-dohodi.html

# 329
"Бoчeв oтбeлязa, чe пpeз 2023 г. oĸoлo 23-24% oт ипoтeчнитe ĸpeдити ca c внocĸa нaд 50% oт дoxoдa нa ĸpeдитoпoлyчaтeля. Cпopeд eĸcпepтa нямa дa ce cтигнe дo "aвтoмaтичнo oтxвъpлянe" нa тeзи ceмeйcтвa, нo тe биxa мoгли дa "пpeнacтpoят инвecтициoннитe cи нaмepeния зa пoĸyпĸa нa имoт в мaлĸo пo-eвтин ĸвapтaл или ĸyпят пo-мaлĸo жилищe или тaĸoвa, ĸoeтo ce нyждae oт дoвъpшвaнe или peмoнт".
А за ремонта потребителски кредит може би?
Така и не разбрах тези 50% дали са:
- само за ипотеката
- за ипотеката плюс задължителни разходи по нея: застраховка на имота, застраховка живот, такса банков пакет, и еди-какво си още - тоест с лихвения процент ли ще го изчисляват, или с ГПР-то?
- за ипотеката при евентуално вдигане на лихвата с 1%, с 2%, с 3% както правят в някои държави (като мини стрес-тест)
- за ипотеката плюс всички други кредити: за кола, кредитна карта, потребителски, за ай-фон и т.н.

Според мен би трябвало да е последното, г-жа Томева също така каза, но официално разпоредбата на БНБ не съм чел.

Общи условия

Активация на акаунт