Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 626
  • 780
  •   1
Отговори
# 330
Без да съм чел статията, а не може ли хората надхвърлили 50% да са такива с високи заплати. Примерно взима 10к, дава 6к за скъпо жилище?

# 331
  • София, Bulgaria
6 К бая ще е скъп този имот...
50% задлъжнялост се казва и включва всички, налични кредити, лизинги , стокови кредити т.н.
Критично става, за хора който имат един официален доход и друг недоказуем. Реално човекът разполага с повече пари,  но не му ги смятат. Например взема наем от имот, но той е собственост на родителите. Или доказва доходи, като собственик на фирма. Раздавал си е дивиденти, колкото му трябват към момента, не че няма. Има, но не е било необходимо, само че Банката гледа текуща и минала година. Ето пак един кредитоискател, който е на 50% , че и отгоре.
Според мен хората, които наистина това са им доходите и са финасово на ръба, в цитираните проценти са по-малко. Причината е, че те още преди 2г. излязоха от пазара, особено с настъпилата инфлация.

# 332
Банката няма да отреже кредитоискателите с високи доход. Не го е правила преди, няма да го направи и сега.

За криенето на доход - при 10% данък е глупаво.

Вчера ФЕД свали лихвата с 0.5%
Ясен сигнал за икономиката - да се произвежда, инвестира, строи, консумира.

# 333

При стандартна стъпка на сваляне с 0,25%, да свали двойно е по - скоро ясен сигнал, че икономиката вече е сгънала и стагнирала и следват не чак толкова добри времена.

ЦЪК

# 334
Ще видим.
Тези процеси не са бързи, пренареждат се нещата - много хора там остават без работа, затова са и тези мерки. Но си иска време. Очаквам да има още понижения.

едит: за "цък" благодаря, следим ги тия неща, видях го още вчера

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 08:22 от Al Georgieva

# 335
Обикн. войни се водят, когато има да се оправят големи проблеми и няма друг начин. Поне доколкото помня от историята.

# 336
Аз отидох на сайта на БНБ да видя какво точно пише "от извора":
https://www.bnb.bg/AboutUs/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20240911_1_BG
2. Съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане (DSTI-O) следва да е в размер не по-висок от 50%. Съотношението се изчислява съгласно утвърдения от УС на БНБ минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане на кредити, обезпечени с ЖНИ;
Мъгляво формулирано ми звучи. "Обслужването на дълга" - ама само тоя дълг, или всички други дългове на кредитополучателя? Можеше да го кажат по-ясно. DSTI-O по принцип е термин, който се отнася за общи плащания по всички дългове.
Също не е ясно може ли след като са ти отпуснали ипотека при 50% от дохода, след това да ти отпуснат потребителски за още 10-20% от дохода? Преди това не може, но ако ще го правят след това, каква е файдата?

Без да съм чел статията, а не може ли хората надхвърлили 50% да са такива с високи заплати. Примерно взима 10к, дава 6к за скъпо жилище?
Не може, защото често човек с такъв доход почва да се изхвърля и на скъпи покупки - ще си купи БМВ с вноска 2к на месец, ще иде на Малдивите с гаджето и ще го сложи на кредитната карта да ги връща всеки месец, и в един момент ако го съкратят при евентуална рецесия, няма кой да плаща 6-те бона ипотека.

Ми Байдън викаше, че била тип-топ икономиката, какво има да й дават сигнали тогава?
Ама нещо не се консумира колкото преди.
Не ми се влиза в дебат на политически теми, но по-скоро е друга причината. Инфлацията е все още 3%, а мандатът на Фед е да я държи до 2%, така че свалят заради натиск от трежърито, което не може да си плаща вече лихвите по дълга. Дългът на САЩ е вече 120% от БВП (то затова и се държи икономиката и се консумира).

# 337
Банките имат по-специални отношения с клиентите с високи доходи. Няма да ги отрежат. Отговара на въпроса на Гого1979 е да, може.

Кой казваш казал нещо за икономиката? Байдън? Хах...
Големите компании почнаха да съкращават работни места и това притесни тия дето мислят. Байдън не мисли.
(това към Крис78)

# 338
1000 евро на квадрат, но ще ги боря за отстъпка Simple Smile
Това е супер цена! Не си сгрешила!

# 339
И от мен едно ЦЪК.
Споделям малко информация относно икономиката в столицата.

# 340
Какво има да гледаме? Ето ти историческа статистика. Или си мислиш, че този път ще е различно?
Ако не можеш да разчетеш графиката, да ти поясня - след всяко сваляне на лихви следва рецесия.

Тази средна заплата за София 2800, бруто ли е?

# 341
Нищо не съм казала, че мисля. Chill.
Просто споделям, както вие постоянно поствате всякакви неща. Като няма какво да гледаш - подминавай.
Не знам за лихвите. Уж като се вдигаха щяло да има криза, рецесия и не знам какво, не стана.
Сега при обратното се твърди същото. Ще видим.
Освен ако не сме замесени пряко в някаква война не мисля, че ще има някаква голяма криза.
Заплатата предполагам, че е бруто. Принципно бруто ги обявяват. Ако е така - на мен не ми изглежда много.
Но все пак сивия сектор изобщо не го включваме тук.

# 342
Тя за столицата уж беше надхвърлила 3000, поне по данни на НСИ. Може и нето да е.

# 343
Не знам за лихвите. Уж като се вдигаха щяло да има криза, рецесия и не знам какво, не стана.
Сега при обратното се твърди същото. Ще видим.
Освен ако не сме замесени пряко в някаква война не мисля, че ще има някаква голяма криза.
То рецесия имаше 2020, когато хората спряха да ходят по хотели и ресторанти и въобще да излизат.
За да борят рецесията, напечатаха трилиони пари и ги раздадоха, затова после имаше инфлация.
Затова вдигнаха лихвите да я борят.
Без да я преборят напълно, сега ги свалят защото пък безработицата се засили, продажбите и консумацията спадат.
Както виждаш, фед-ът следва циклите в икономиката, а не ги предизвиква.
Ако е дошло време за рецесия, няма как фед да я спре.
Тя се предизвиква от съвсем други неща - не от войни. Ей ти графиката от Гого горе - 1990, 2000, 2008 какви войни имаше?

# 344
Края на Студената и Кувейт, Югославия, Ирак , Арабски пролети няколко, Майдана, Либия, Сирия и сегашните .

Общи условия

Активация на акаунт