Високо ЦРП от месеци

• 303
  • 8
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!

От месеци имам високо ЦРП. Била съм на нвколко лекаря и никой не е обърнал внимание. В края на януари то е 13, на май - 12,5, а днес стойностите му са 22,45. Чак сега, по случайност лекар вижда какво се случва и ми назначава ново изследване. Имам седмица до следващия преглед, чета в google и разбира се, ще се побъркам.
На някой случвало ли му се е да има такива стойности на ЦРП-то и на какво се е дължало това? Съответно какво е било лечението?

# 1
  • Terra incognita
По какъв повод са ти пуснали изследване на ЦРП? Имаш ли някакви симптоми на инфекция?
Иначе може да е всякаква тлееща инфекция в организма, от зъби до уроинфекции. Лечението зависи от това каква е инфекцията, над определени стойности на црп се изписва антибиотик, с тази стойност от 22 може и да ти го изпишат.

# 2
Някакви оплаквания, гранулом на зъб, бъбречно възпаление.
Другите показатели наред ли са - ПКК, левкоцитите как са?
Също чернодробните АСАТ, Алат, GGT. За бъбречна инфекция - урея и креатенин има ли изследвани?
Панорамна снимка на зъбите, евентуално гранулом.
 Идете на специалист вътрешни болести, за да пусне всички възможни изследвания.

# 3
Може да е всичко, не се побърквайте. Не са и толкова завишени, до около 10 единици над нормата могат да се дължат и на стрес, хронична умора, наднормено тегло или тютюнопушене. При мен при норма до 5 абсолютно винаги излиза 7-8 вероятно заради алергия (дори когато нямам симптоми от нея). Идете наистина при специалист вътрешни болести и с една панорамна снимка при добър стоматолог, но не се побърквайте междувременно. Такива стойности са сигнал за леко възпаление, може и да е нещо хронично, за което не подозирате. Баща ми е лекар (точно интернист) и ми е разказвал как при пневмония на пациент е виждал ЦРП от 150 (когато и аз се бях стресирала, че все излиза завишено). Двайсет ми звучи като повод да си обърнете внимание, не като повод да мислите най-лошото.

# 4
  • Terra incognita
Синът ми е имал црп 150 с гърлена бактерия.

# 5
  • София/Севлиево
При мен беше много високо по време на бременност после просто не съм го изследвала отново,но имам алергия и вероятно ако го пусна пак ще е завишено.

# 6
  • София
Здравейте!

Благодаря ви за отговорите. Blue Heart Успокоихте ме много. Реално притеснението ми бе, че нещо тлее в мен с месеци и никой не е обърнал внимание.

Профилактично ми е пускано изследване на ЦРП. Първият път (края на януари) от гинеколог заради обилно кървене, вторият (в края на май) - рутинни изследвания при премахване на мъдрец в болница, след неустановена ужасна болка във всички околни зъби. Тогава ми направиха панорамна снимка и от нея не се виждаше никакъв проблем. След операцията всичко премина, та го отдадоха на мъдреца.

В последните месеци имам подуване на очите и крайниците и личната лекарка ме прати на нефролог. Реално тя забеляза това високо ЦРП от изследванията ми от май и ми пусна ново изследване, което показва двойно завишение. При прегледа проблем с бъбреците и урината не се установи. От ПКК излезе единствено леко повишени левкоцити със стойност 10,51 при норма 3,5-10,5, нисък хемоглобин и това завишено ЦРП. Предстои преглед, но междувременно исках да знам на какъв лекар се ходи и каква евентуално може да е причината.

# 7
Отидете на гастроентеролог. И на интернист (специалист вътрешни болести).

# 8
По принцип може да е от много неща, както са ти писали, добавям и нещо автоимунно. Ревматолог също трябва да те види, ако не се открият други причини.
Но преди това - да се изключат всякакви видове инфекции, т.е. и инфекционист не е лошо да се посети.

Общи условия

Активация на акаунт