На море в Гърция 2024 - V

• 54 499
  • 767
  •   1
Отговори
# 735
  • В средата на времето
Да се впиша в темата с резервирана почивка в Скиатос през юни. Успях вчера да купя самолетните билети и съм доволна.Simple Smile
Petia, ние също ще бъдем без кола и съм резервирала  спането ето тук: https://www.villa-karina.eu/. Не исках да бъдем в града Скиатос, защото не ми се видя да има пясъчни плажове (каквито си търся). Островът все пак не е голям и ще пътуваме с островния транспорт, и до плажове, и до града.Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 20:57 от Izida

# 736
  • София
Изида, локацията на вилата, която си избрала, е чудна.

Когато избирах хотел на Скиатос, забелязах, че на картата много от вилите и хотелите изглеждат на един хвърлей от морето, обаче на практика са качени на едни баири, дето биха озорили доста туристи и малки деца. Така че, моята препоръка към пешеходците като нас - ние също разчитахме на обществения транспорт и само за 2 дни наехме кола - е да обърнете внимание на този детайл. Освен ако, разбира се, не ви е проблем да се катерите по склоновете на път за хотела си. Аз, като по-ленива, избрах място на равното. Simple Smile

Общественият транспорт на Скиатос се оказа много по-добър и редовен, отколкото бях очаквала. Ние бяхме на няма и 100 метра от спирка и въобще не сме го мислили как ще се придвиждаме от/до летището, до плажовете и до града.

# 737
Да, това с баирите е важно особено като е съчетано с жега. А е възможно , когато си настанен извън града,  вечер да се разходиш в града и  да се прибереш с автобусния транспорт нали?

# 738
  • София
Тук - https://skiathostransports.gr/en/routes/ - се вижда разписанието на автобусите, има и карта с маршрутите. Сега е качено зимното. Доколкото си спомням, през лятото автобусите пътуваха до по-късно.
В крайна сметка - има и таксита, ако останете до по-късен час. Разстоянията на острова не са кой знае какво и цената не е унищожително висока.

# 739
Някой попадал ли е информация за увеличени цени за градската такса в Гърция. Днес преглеждайки оферти за следващата година ми излезе най-долу в офертата, че от 2025-та таксите стават за 5* хотел 15 евро на вечер:
https://dieltours.eu/pochivka-v-h-l-village-mare-4-sitonia-halki … ki-all-inclusive/

Това дали е така наистина или е някаква грешка?

Таксите за хотели от 01.01.2025 г /съгласно закон приет през декември 2024 г./
от април до октомври  2 * хотел 2 евро на стая на нощувка
                                           3* хотел 5 евро на стая на нощувка
                                           4* хотел 10 евро на стая на нощувка
                                           5* хотел 15 евро на стая на нощувка
от ноември до март     2 * хотел 0.5 евро на стая на нощувка
                                           3* хотел  1.50 евро на стая на нощувка
                                           4* хотел  3 евро на стая на нощувка
                                           5* хотел  4 евро на стая на нощувка

стаи под наем   2 евро на нощувка/зимен сезон/ и 8 евро/летен сезон/
самостоятелна вила   10 - 15 евро на нощ
            круизна такса    от 5 до 20 евро в зависимост от дестинацията

П.П. Пиша това тъй като от предишните публикации не става ясно какви точно са промените.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 21:49 от lana26

# 740
Здравейте,

Ние сме влюбени в Гърция и от много години прекарваме летните си ваканции на гръцките плажове. Обаче до сега посетихме само места, свързани с полети от София (Крит, Кипър, Скиатос, Родос, Корфу..) и тези, които са лесно достъпни с кола (цялата северна ривиера и Халкидики). Тази година бихме искали да посетим остров, може би с комбинация кола+ферибот, и търсим нещо, което да не е пренаселено към края на май: харесваме естествени плажове и диви пейзажи, а за вечерта малка таверна с истинска, домашно приготвена храна. Обръщам се към вас, които сте експерти: имате ли съвет, който да задоволи нуждите ни?

Благодаря ви много предварително за всякакви идеи, които можете да ми дадете!

# 741
  • София
На първо четене ми хрумва Сифнос Simple Smile
Вати или Фарос

# 742
Към края на май почти никъде не е пренаселено, може би с изключение на Санторини.

Тъй като не сте били досега на Цикладите, бих препоръчала да се насочите натам Simple Smile През истинското лято те са вече много скъпи и натоварени, а си остават най-красивата и класическа част на Егейска Гърция и ще е жалко да не се видят от един ценител на страната и нейното море.

Моят любим е Сифнос, харесвам още Аморгос, Иос, Сирос, Кимолос и т.н.... Разбира се, има и по-комерсиални, които са подходящи, като Наксос - с много хубави пясъчни плажове.
Водата на всички тях ще бъде студена за плуване, но вие вече знаете това, ако сте пътували по това време на годината. (По-студена от тази на Халкидики, Крит, югозападен Корфу по същото време.)

Пелопонес също е добра дестинация за този период от годината, голям е и предлага доста възможности.

# 743
Тодоричка и Параход, благодаря много за идеите! Студената вода не е проблем за нас, мразим морето в юли и август, усещането е все едно се къпем в бульон Simple Smile

От логистична гледна точка, кои са най-удобните и бързи методи да стигнем до Цикладите?

# 744
Ферибот от Атина, други начини няма. Дотам можете с кола или самолет.

Има, разбира се, и острови с летища - Парос, Наксос, Милос, Миконос и др., но това обикновено са по-туристическите, ако искате по-тих, пак ще трябва да се прехвърлите с ферибот до него. На Миконос и Санторини летищата са международни, а другите изпъляват вътрешни полети от Атина.

Фериботите са доста скъпи, особено ако качвате кола. Все пак зависи и от разстоянието. Питайте, ако нещо не е ясно - има различни видове, по-бързи, по-бавни, на различни компании. Информация и линкове по въпроса има и на 1-ва стр.

Някои острови като Кеа и Андрос са супер близо до сушата, на около 1.5 часа плаване, дотам е и по-евтино.

# 745
Здравейте,
Търся съвет за място за настаняване на Крит. Доста четох назад, но информацията е много.

Исками се да е на спокойно място с приличен плаж, в близост (до 30 км примерно) оживено място, за вечерна разходка. Пътуваме с две малки деца и лудницата по големите плажове за мен е ад.
2024 бяхме на Кипър и благодарение на вас, имахме може би най-страхотната почивка изобщо. Настанихме се в Pernera  и плажувахме основно там. Изключително спокойно, чисто, евтино и плитко заливче. Вечер се разхождахме в Протарас най-вече, видяхме и Агия Напа, но изобщо не ни хареса. Там си струва само луна парка за децата.

# 746
Вижте плажа Грамено. Има къмпинг, няколко семейни хотела/къщи за гости, два ресторанта и това е всичко. И много оранжерии (Крит е зеленчуковата градина на Европа.)
Намира се на 5 км от Палеохора, оживено туристическо градче с развита инфраструктура, самото то също с огромен и хубав пясъчен плаж.
На около 1.5 ч. от град и летище Ханя.

Това е в югозападната част на Крит.

# 747
  • София
И от мен един глас за Палеохора.

# 748
  • Велико Търново
Здравейте! Бихте ли ми дали идеи за маршрут за семейно пътуване(със 17-годишна тийнеджърка) из Гърция с кола. Разполагаме със 7,8 дни през юни. Ходили сме на Ситония, Крит, Тасос, около Кавала и Кипър. Върти ми се нещо с няколко спирки.  Моля за някакви насоки относно маршрута - красиви места, които трябва да се видят, хубави плажове(държим на синята вода😁) , вкусна храна. Мислех като крайна точка да ни е района около Волос или пък Евия, но търпи промени.

# 749
Като междинни спирки, ако искате да видите по-интересни места - гробницата във Вергина, гр. Янина и планинските села на Загори.
Крайна цел - Парга и околните плажове с дневна екскурзия до Паксос и Антипаксос, тръгват всяка сутрин от пристанището.
По-синя вода, отколкото на Йонийско море, в Гърция няма.

Общи условия

Активация на акаунт