На море в Гърция 2024 - V

• 54 713
  • 767
  •   1
Отговори
# 180
Много благодаря за изчерпателната информация. На мен тъкмо Евия ми е на ум за догодина Simple Smile
А има ли читави спа хотели близо до България за един уикенд примерно? Минерални води виждам, че има близо до Кавала, но не намирам места за настаняване.

# 181
В близост до Кавала е Кренидас с минерална вода и калолечение. Ние на връщане от Лимнос бяхме решили да останем два-три дни. Намерихме си хотелче в с. Лидия. Обаче се оказа, че комплексът с водата е затворен, доколкото разбрах за зимата, така че останахме само една нощ.
Поне аз доколкото имам опит с минералните води в Гърция била съм и в Лутра Пожарско до Воден (Едееса) там няма спа хотели. Просто намираш място за нощувка и ходиш на съответното място с водата.

# 182
  • някъде ... тук ...
salex_n2, браво на теб!
На мен не ми се получава писането.
Само да добавя - за Хиляду пътят от Халкида, минаващ покрай връх Дирфи, си е изцяло асфалт. Вярно, че е доста завоест и стръмен, но нормален път.
Нали след дървеният мост се включихте към асфалт до плажа? Не знам дали там е имало наводнения?
За Муртери:
така го видяхме ние през август 2022-ра от към югоизточния му край:
Скрит текст:

спокоен дълъг плаж. Хареса ни.

# 183
salex_n2, браво на теб!
На мен не ми се получава писането.
Само да добавя - за Хиляду пътят от Халкида, минаващ покрай връх Дирфи, си е изцяло асфалт. Вярно, че е доста завоест и стръмен, но нормален път.
Нали след дървеният мост се включихте към асфалт до плажа? Не знам дали там е имало наводнения?
За Муртери:
така го видяхме ние през август 2022-ра от към югоизточния му край:
Скрит текст:

спокоен дълъг плаж. Хареса ни.
Да, асфалт е до някъде, но след Metochio навигацията ни прекара през една отбивка с черен път около 6км (не, че беше лош) точно до мостчето, където отново се включваш в асфалтов път. Алтернативата но даваше с час по-дълго, през Stropones и Lamari.

# 184
  • София
salex_n2, и аз благодаря за супер изчерпателната и систематизирана информация! Ще бъде изключително полезна точно за такива като мен, които не са стъпвали на Евия, но планират почивка там.

Deviant Art, благодаря и на теб за споделените впечатления! Отново си избрала дестинации, към които и аз имам интерес. Възхищавам ти се най-вече как успяваш да включиш толкова много места с планове в последната минута и то с деца. При мен рядко се получава успешно. Дори избор на настаняване от телефона и без достатъчно време ме натоварва - все имам чувство, че нещо не съм прочела и пропускам. Тази година ми се случи на Карпатос и всъщност избрах много хубаво място (то не че имаше голям избор), но не бях видяла, че няма телевизор, а беше по време на футболното първенство и мъжът ми беше малко разочарован, но го преживя. Добре, че бяхме само за 2 нощи.

# 185
Миленка,
и ние сме футболни фенове, но нямаме навика да гледаме телевизия в стаята (и вкъщи също) - обикновено ходим на таверна/бар с голям екран, когато сме в Гърция. Затова и не ми прави впечатление, когато наемем настаняване без телевизор, напоследък се е случвало няколко пъти (единствено в Папинго, Загори никой не се интересуваше от Европейското, не го излъчваше в заведенията и там трябваше да гледаме на лаптоп).

И аз да благодаря на Салекс за изчерпателния и полезен разказ, ето някоя снимка на Муртери и от мен, снимана през уикенда в пик сезон (сега може и да не е чак така, съдейки по разказите на очевидци).
Скрит текст:

А съседният Агиос Меркуриос, който може да стигне пеша или по черен път, е напълно див, имаше само няколко вили (не знам доколко легални). Ние първо се загубихме, слязохме от грешното място в колата и бях "wtf, къде сме попаднали".

# 186
Миленка, дестинациите обикновено съм ги разглеждала предварително и си имам някакъв списък с основните места, на които да ходим, та затова вървим по-стегнато. Но и при нас има понякога разочарования с настаняването, защото в Гърция рядко запазваме нещо много преди пътуването. Винаги има някаква причина - неизвестност с отпуските, променливо време, разболявания на децата, и затова изчакваме. Предишни години не беше такъв проблем, но сега забелязвам, че опциите за "в последния момент" стават все по-малко и трябва с нещо да се направи компромис. Е, и големи попадения сме имали с такъв тип пътуване, но си е на късмет и явно ще трябва оттук нататък да се ориентирам по-рано с хотелите. За Китнос не очаквах изборът ни да се сведе до 4 места за настаняване на целия остров, особено през семптември. На Кеа беше същата работа до първия уикенд на месеца, после се появиха много места и на супер цени.

С децата засега нямаме проблеми, защото от малки ги влачим навсякъде с нас (нямаме помагащи баби). Свикнали са и приемат пътуванията и разходките като приключения, не мрънкат и дори да има къде да ги оставим, сигурно ще са жестоко обидени, ако не ги вземем. Малката е по-капризна и злояда, но тя и вкъщи си е такава и няма значение дали тук или там. Но като ви чета, сигурно и при нас ще дойде скоро момента, в който ще бойкотират забутаните села и острови Simple Smile Баткото е почти на 12 и въпреки че още не протестира, вече започна да разпитва преди да тръгнем дали ще има интересни неща за правене там, голямо ли е, малко ли е, в хотела дали ще има wi-fi...

# 187
Предишни години не беше такъв проблем, но сега забелязвам, че опциите за "в последния момент" стават все по-малко и трябва с нещо да се направи компромис. Е, и големи попадения сме имали с такъв тип пътуване, но си е на късмет и явно ще трябва оттук нататък да се ориентирам по-рано с хотелите. За Китнос не очаквах изборът ни да се сведе до 4 места за настаняване на целия остров, особено през септември.
Това е основната причина все да пропускаме този остров досега - оскъдно/скъпо/неподходящо настаняване, аман! И така години наред се отказвам.
Не съм виждала друго подобно място, а още преди резервационните системи си бях взела книжка на острова при пътуване из околни, в която имаше разни настанявания по крайбрежието...

# 188
Поздрави от Балос

Измъкването от там по това време е истинско предизвикателство!

Тръгнахме към Фаласарна, има ли значение в коя част на плажа да се целим? За шнорхелиг примерно ? И трябва да хапнем по пътя някъде.

# 189
  • София
Параход, то аз не гледам мачове, освен поради липса на избор, и затова понякога забравям да обърна внимание има ли телевизор. Иначе моят съпруг обича да си гледа мача вътре, защото изпива бая бири Simple Smile (разходите за бира са ни голямо перо по време на почивките, особено в Италия, че там е по-скъпо; но и аз си пийвам лятото, когато е жега; оказва се, че често даваме за бира колкото за ядене Grinning)
По темата за Евия: от вчера се каня да те питам в района на Муртери има ли изобщо някакви магазинчета и пекарни. Таверни виждам, че има, но ние не ядем навън всяка вечер, особено ако имаме хубава тераса. Изглежда ми доста диво и ми харесва като вариант за основно настаняване, защото предпочитам да има хубав плаж наблизо.

Deviant, моята дъщеря вече бойкотира всичко, затова няма да се съобразявам с нея. Вече е почти на 15 и кара тежък пубертет и догодина няма да има на кого да я оставя, а е малка за сама. По тази причина планирам да сме в Гърция след края на училището (примерно от петък) и да я влачим с нас, пък ако иска да излиза от стаята. Понякога не иска да отиде и на плаж, само си лежи в леглото и гледа глупости. Сега в началото на септември бяхме на Иския - как пък не се изкуши от гледките това дете. Като малка не беше така - водили сме я по разни гръцки острови и й беше интересно, но сега нещата стават все по-зле. Лошото е, че дразни повече баща си, но нямам избор. Ще трябва да изтърпя да порасне.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 13:21 от миленка_д

# 190
По мои спомени няма нищо освен плаж и 2-3 таверни и бийч бара. За пазаруване трябва да се влезе в селцата във вътрешността. Мисля, че най-близкото място с всичко необходимо (пекарна, аптека, супермаркет) е Авлонари - на около 10 км.

Всъщност Октоня е по-близо и гугъл ми казва сега, че имало и там пекарна. Ние в това село само се губихме и питахме за пътя два пъти Simple Smile

За ориентация - в морето точно там се влива река и няма мост край брега, по който да може да се премине директно в посока Стомио, Платана, Кими, а трябва да се завърти през вътрешността.

# 191
Параход, ами то и за Кеа беше същата работа в началото на септември, даже цените бяха още по-високи. Чудехме се кой остров да е първи и накрая Китнос надделя по тази причина. За Кеа видях, че цените след 8-ми спадат и има доста избор, затова той беше втори.

Миленка, тръпки ме побиха Simple Smile

# 192
Deviant, моята дъщеря вече бойкотира всичко, затова няма да се съобразявам с нея. Вече е почти на 15 и кара тежък пубертет и догодина няма да има на кого да я оставя, а е малка за сама. По тази причина планирам да сме в Гърция след края на училището (примерно от петък) и да я влачим с нас, пък ако иска да излиза от стаята. Понякога не иска да отиде и на плаж, само си лежи в леглото и гледа глупости. Като малка не беше така - водили сме я по разни гръцки острови и й беше интересно, но сега нещата стават все по-зле.
+1 и у нас Simple Smile
На практика не ходи на плаж почти никога, тази година се принудихме да отседнем в хотел с басейн, за да мръдне все пак от стаята и да отбележи някакво слънце и движение.

# 193
  • София
Аз си мислех, че само нашата е така. А преди обожаваше плажа и морето. Най-лошото е, че почти винаги е недоволна и мрънка, каквото и да направим. Освен това винаги я чакаме да се "приготви" т.е. гримира и облече, което понякога отнема часове.

# 194
Аз си мислех, че само нашата е така. А преди обожаваше плажа и морето. Най-лошото е, че почти винаги е недоволна и мрънка, каквото и да направим. Освен това винаги я чакаме да се "приготви" т.е. гримира и облече, което понякога отнема часове.
Излизаме в офтопик бая, но съвсем не сте сами в преживяването си Simple Smile И с гримирането е така, и с мрънкането...  Това е детето, обиколило цяла Гърция от бебе - не можехме да го извадим от водата.

Общи условия

Активация на акаунт