Рецепта за пелте с орехи

• 1 149
  • 5
  •   1
Отговори
Здравйте,

Някои от вас знае ли рецепта за пелте с орехи- помня я от моето детство, но никъде не мога да намеря рецептата, излиза ми само пелте от дюли, грозде и т.н. Спомям си, че имаше брашно, захар и разбира се орехи- приличаше на нишесте, като долния слой беше бял, а горния червен (предполагам, че с боя) , не знам обаче всички съставки и самата технология на приготвяне, за сметка на това го помня като много вкусен десерт- и в детските градини и после в някои кулирарни къщи съм си купувала, от години не съм виждала обаче. Благодаря предварително на отзовалите се.
  П.С. Редактирам се, защото ми излезе снимка от една фейс-групите за готварство, в която потребителка търси същата рецепта и прилага примерна снимка- на нея е във вид на руло, аз аз търся като сладкиш, като каша един вид, но преполагам, че съставките са едни и същи.

# 1
  • София
Пелте е желе и се прави от плодове които имат способността да желират течността в която се варят. Това което вие сте описали е вид локум или наподобява на локум. А това на снимката даже ми прилича на балсуджук.

# 2
Пелте е желе и се прави от плодове които имат способността да желират течността в която се варят. Това което вие сте описали е вид локум или наподобява на локум. А това на снимката даже ми прилича на балсуджук.

Дядо Хаджия, благодаря ! Като констистенция напомня по-скоро брашнена каша, не толкова локум, макар визуално да прилична на него. За името- така го знам- и от детската градина, после от студентския стол, а после и когато съм си купувала от кулинарна къща- бял ред, червен ред (с орехи) и отгоре също поръска от орехи. Възможно е и истинското му име да не е такова, и затова да не ми излизат рецепти. Само в една статия, която открих при търсенето ми излиза, че пелте с орехи и други ястия са много популярни в Северозападна България ( https://lupa.bg/news/severozapadnite-taini-za-vkusni-yastiya_210760news.html )
Вероятно или не се казва така, или е отдавна забравен десерт или просто е малко популярен и затова не ми излизат никакви рецепти.

# 3
# 4
# 5
Мила Атова, мисля, че е точно това от посочения линк, да. Поне така изглежда. Много благодаря- мисля още днес да го пробвам.

AIDA_N, благодаря за линковете- мисля, че е това, за което говорят в звуковия файл, защото в първия линк, който си изпратила има много съставки, които със сигурност не си спомням да присъстват като вкус в продукта (лимонов сок, розова вода и канела). Рецептата в звуковия файл много напомня на тази от линка изпратен от Мила Атова и мисля да пробвам първо с него, ако се окаже, че не е това, ще направя втората рецепта. Още веднъж много благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт