Домашното насилие – тема №5

• 44 241
  • 963
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Татко Гризли, може ли да споделиш с какво тази жена успяваше да те държи в хватката си, ако имаш желание, разбира се?
Ще ми е интересно да прочета отговора на въпроса, но от сега мога да предположи - със същото, заради което Пейо загуби живота си - детето и достъпа до него.
Ако е така, аз пък искам да задам следния въпрос - защо бе хора не ги зарежете тия деца при майките им и не си направите други.
Жената усети ли, че не ви пука за детето рязко ще ви го увеси на шията. Струва ли си нервите и жертвите, като така и така децата са временно в живота ни.

Да, децата са едно от първите неща, с които можеш да държиш другия човек заложник. Емоционалното насилие и финансовите фактори също присъстват често.

Не знам кой човек, особено такъв, който си обича детето, ще го остави с лека ръка, и то при насилник. Аз не бих, не очаквам и мъж да го направи. Детето не е играчка, която да зарежеш и замениш с друга.

# 31
Какъв хумор има в домашното насилие. Много смешно.
Няма хумор в домашното насилие, но не пречи да има малко светла нотка в темата за него.
Извинявам се на всички страдащи и засегнати и от двете.

# 32

аз чакам  жената да ми отпусне ограничена парична сума, но не се получава. а това, разбирайте, е икономическо насилие над мен.  Smiley

Ако не работиш и седиш вкъщи да си гледаш децата и домакинството, а само жена ти работи и не ти дава нито лев – да, това е икономическо насилие.
Ако работиш, но жена ти прибира всички пари и не ти дава за лични разходи – да, това също е икономическо насилие. Стига да не става въпрос за хазарт или алкохолизъм, разбира се.
Можеш да се оплачеш на всеки един от телефоните в първи пост.

# 33
  • Буркина Фасо
Скрит текст:

аз чакам  жената да ми отпусне ограничена парична сума, но не се получава. а това, разбирайте, е икономическо насилие над мен.  Smiley

Ако не работиш и седиш вкъщи да си гледаш децата и домакинството, а само жена ти работи и не ти дава нито лев – да, това е икономическо насилие.
Ако работиш, но жена ти прибира всички пари и не ти дава за лични разходи – да, това също е икономическо насилие. Стига да не става въпрос за хазарт или алкохолизъм, разбира се.
Можеш да се оплачеш на всеки един от телефоните в първи пост.
казах го - определението към един субект трябва да се коригира.
няма изискване дали работиш или не. само и единствено ако мъжо не дава финанси на жената е написано.
в предишната тема момата казваше, че мъжо и е зависим от хазарта. а пък тя е зависима от  тютюна.
сега, като се замисля, той има възможност да допринесе нещо за сем.бюджет като има някаква печалба от хазарта.  от тютюна само загуби има. кой е по-виноват? Smiley

вече тотално се обърквам - да абортирам или да родя? туй е въпроса Smiley

# 34
Хайде да не слагаме под общ знаменател зависимост към хазарт и към тютюн. Аз пуша, но не бих си заложила дома за цигари, нито бих си разпродала вещите. И не познавам пушач да го е направил, пък комарджии останали на улицата познавам.

# 35
  • Буркина Фасо
въпросът е принципен. не отиваме в крайности.
хазартния зависим може да внесе 1 лв. в сем. бюджет.
тютюневия зависим - не внася и толкова.
иначе може да разориш семейството ако пушиш пури завити на някой кубински баджак. Smiley

# 36
  • София
Хазартно зависимият ще тегли от семейния бюджет, до степен не просто да го изчерпа, но даже да стигне до кредити, тоест да го нулира и мине на минус. Зависимите не излизат на печалба, дори тези, които не са, рядко го правят. Тютюно-зависимият ще хаби някаква сума за цигари, отвъд която може да внася много повече. Несравними са двете.

# 37
Татко Гризли, може ли да споделиш с какво тази жена успяваше да те държи в хватката си, ако имаш желание, разбира се?
Ами то не е много далеч от обратната посока. Обвиняваш се, че вината е в теб, че ти си предизвикал това, че това заслужаваш. А и то все пак става с течение на години, не от раз. Възползваше се от мои слабости и уязвимости, обясняваше как никоя друга не би ме взела или изтърпяла и тн. В моя случай голяма роля да изляза от този порочен кръг бяха децата ми, защото съм израснал в проблемно семейство и си дадох сметка, че само от мен зависи моите деца да не преминат през същото.

# 38
  • София
Благодаря, че сподели! Да, това е типична схема на държане в емоционално насилие. Травми от детството, лош семеен модел, допринасят много човек да стои в такива отношения. Браво, че си се измъкнал!

# 39
  • София
По принцип насилие може да има и към мъжете, но има обективни причини това към жената да е по-често споменавано. Естествено, на първо място, дори и най-слабият мъж е по-силен от жена и ударът му тежи повече. Жената е тази, която ражда, мъжете не могат, както е известно, затова и тя е в далеч по-неблагоприятна позиция и може да се озове в ситуация без изход. Икономическото насилие, примерно, е доста по-трудно приложимо върху мъж. Както и сексуалното, пак се връщаме на физическата сила. Дори и емоционалното, заради различията в емоционалността на двата пола.

Всичко си има изключения, но докато гледаме изнасилвания, пребивани, забулвани и тормозени жени денонощно, си позволявам да смятам, че мъжете страдащи от домашно насилие са по-скоро малцинство в глобален план. Simple Smile

Ще си позволя да направя забележка към цитираното - ако се ограничаваме само до физическото насилие, има логика да обсъждаме кой е по-силен и удря по-силно. Но за сметка на това насилието не е само физическо, а в останалите му форми няма ограничения пред двата пола. Има ли статистики кой от двата пола е по-активен що се отнася до психическо насилие и всякакви други форми на безумрючен тормоз? Питам от любопитство, защото за този проблем се говори по-рядко, а смея да твърдя, че жертвите на психически тормоз не са в по-добро психическо състояние от пребиваните системно.

# 40
Да, мъжете упражняват и по-голямата част от психическото насилие, особено ако говорим за неща от типа на следене, заплахи и тн.

# 41
  • София
За съжаление, съм чувала за доста схеми на психическо насилие от жени.

# 42
То много хора са чували какво ли не, но повечето психическо насилие е от мъже към жени. Само се замислете колко жени има с откачен бивш, който не ги оставя на мира, в сравнение с мъже с откачени бивши. Колко мъже побъркват жените си с безумна ревност в сравнение с това колко жени го правят. И т.н., и т.н.

Да не говорим как физическото превъзходство прави и психическия тормоз по-лесен. За много насилници няма нужда и веднъж да посегнат, защото жертвата знае, че ако не слуша, ще има физически последици, няма нужда дори да и се каже. Един поглед може да е достатъчно сплашващ.

# 43
  • Буркина Фасо
Да, мъжете упражняват и по-голямата част от психическото насилие, особено ако говорим за неща от типа на следене, заплахи и тн.
жените го правят тихомълком Smiley

# 44
  • Пловдив
Тихомълком може да следят, обаче да заплашват тихомълком - трудно. Wink

Общи условия

Активация на акаунт