Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №7

• 31 407
  • 485
  •   1
Отговори
# 480
А Вие през лятната ваканция упражнявахте ли писането?
Правехте ли диктовка на текст и на отделни думи с по-труден правопис?
Ако НЕ тогава няма от какво да се притеснявате за правописа, просто детето е забравило доста от наученото.
В началото на учебния процес са необходими , буквално ежедневни упражнения , за да се запамети цялата нова информация и да се усъвършенства ръката в държането на химикал/молив и в изписването на букви и цифри.
Ние поне правехме така след първи клас.

# 481
  • пустинята Гоби
И двете ми деца не са левичари. Според мен огледалното писане е нормално, виждала съм го при много деца. Моите в първи клас го коригираха, голямото пишеше от ранна възраст много правилно и красиво. Малкото допуска повече правописни грешки, но смятам в рамките на нормалното. Говорила съм с учителката му, тя има забележка само за почерка. Забелязала съм, че с определен химикал пише доста по-четливо, светъл, който не се размазва.

# 482
И аз имам подобно наблюдение : светъл химикал, който не се размазва е предпоставка за приемливо разчитане Simple Smile
Иначе по-предния коментар също е от значение : "Какво сте правили лятото?". Нашата класна ни предупреждаваше началото на всяка ваканция, да не оставяме писането, защото ако смятам, че сега е зле...3 месеца без писане ще ни върне в изходна позиция, че и по-надолу. Не е било с огромно желание, но все пак си имахме изграден режим и лятото - не много, но редовно, което помогна поне да не става по-зле.

# 483
Аз пишех огледално от време на време почти до трети клас, букви съм изяждала от бързане и недоглеждане доста дълго време. Имам 5.75 на изпита за езикова в седми клас, нямам дисграфия, не съм и левичар. Децата ми също обръщаха букви огледално до към края на втори клас, редовно са изяждали букви при диктовка, или като бързат да пишат нещо, което им е досадно. Малката беше при незаинтересована начална учителка, която не можа да я научи как се изписват буквите. Детето пишеше някои букви и цифри наобратно. Например буквата а я започваше не от кръгчето, а от ченгела и дописваше кръгче. Цифрата четири я пишеше първо от вертикалната чертичка и после пришиваше останалото. И в резултат ставаше нечетливо и грозно.  Учителката им много рано ги почна с диктовки и ги пресираше да пишат бързо.
 С обяснения и упражнения коригирахме почерка, но някъде чак в четвърти клас. На НВО в четвърти клас на диктовката нямаше нито една грешка и я бяха разчели!
 Вижте първо в спокойна обстановка как пише вашето дете, поинтересувайте се как им преподават, и ако вкъщи се справя добре за възрастта си, което всеки по себе си знае, защото също някога е бил ученик, тогава се успокойте и постепенно, с упражнения и напътстване коригирайте проблема. Не бързайте да си давате парите по логопеди, защото тези посещения травмират чувствителните деца, те почват да се мислят за изоставащи.

# 484
  • Пловдив
Абсолютно съм съгласна с последното мнение!

И двете ми деца пишеха огледално и понеже професията ми е свързана именно с такова писане, с баща им се шегувахме, че и двамата са ме "наследили" Joy Не са левичари.
В момента синът ни е 9 клас, пише си съвсем нормално, четливо и сравнително красиво (баща им има страхотен почерк, за разлика от моя - аз предпочитам да пиша почти печатно, защото така и не си оправих краснописа в началното ми образование).
Дъщеря ни е шестокласничка - там положението е страшно Cold Sweat Буквите ѝ да криви и грозни, но пък е четливо. Редовно прави и правописни грешки, което мен ме изкарва извън кожата.
За съжаление, в началния етап имаше учителка, която ръсеше 6-ци на килограм и на опитите ни,да ѝ обясним, че така не става, малката просто отговаряше, че госпожата е доволна, какво толкова сме искали от нея Sad

Една консултация наистина не би била излишна, просто за Ваше спокойствие,  но Вие най-добре познавате детето си и най-добре знаете, дали и по какъв начин би му се отразило това.

# 485
Честно казано занемарихме писаното заради четенето. Много го натисках за четене и реално изостана с писането. Класната ми даде съвет да му давам да преписва текстове и да спелува думи, също да работи с тетрадка с пунктир за да изписва по-четливо буквите.

Общи условия

Активация на акаунт