Студенти в Нидерландия - 23

• 55 411
  • 730
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Червенокоска, благодаря за темата!
На младежа колелото е купено на старо, за 50 евро, голяма бракма е, все му пооправя нещо, явно за това не привлича внимание, а пък аз все го карам да си вземе нещо по стабилно.
Биби, що така със смесени чувства? Аз откак е там съм ходила няколко пита в Нидерландия и ми харесва, но наистина има нещо странно, студено ли (не само като време, като цялостно излъчване), какво ли, но пък и някакъв особен чар, иска ти се пак да идеш и да се разходиш из тези малко като кукленски подредени градчета, улички. Ето сега ми се иска да отида някой път до това селце Гитхорн, дето му викат холандската Венеция и на разни други интересни места из страната.

# 16
  • Бургас
Благодаря за новата тема и успешна нова учебна година на децата ни!

И аз съм с много смесени чувства към Холандия, но при мен така е и към Австрия, въпреки, че там съм била само във Виена. Отидох с голяма желание, а ми остана едно такова усещане за нещо не съвсем истинско, малко като Македония ми се стори. Не знам защо. Холандия е красива и подредена, но нещо и на нея не ѝ достига за да уау. Но вероятно това са мои лични възприятия такива.

Синът ми е в нова квартира тази година и в нея нямаше легло. Пътуваха на 05,09 с баща си за да му помогне с малък ремонт и сглобяване на мебели. Поръчах леглото и матрака предварително и  въпреки, че изчислих доставката да е на 06,09,24г., и след това изрично написах, че на 05,09,24 няма кой да получи поръчката. Точно на деня доставили леглото и го предали на някакъв съсед, съвсем непознат на сина ми. На следващия ден доставиха матрака и той чак тогава разбра, че леглото вече е дошло. Защо не са го уведомили на мейла или не са му звъннали по телефона (има хол. номер) е жива загадка. Та така, видяха се в приключение докато намерят леглото и го сглобят в последния ден от престоя на баща му.

# 17
Bora,
ние с щерката юни месец бяхме в Гитхорн - много е красиво. В комбинация с поддържаните им градини - само за снимки. Наехме си лодка - много се забавлявахме с управлението й. Такава инертност има, че практически е непредвидима за човек без опит и винаги залагаш кога точно и как ще реагира. А и като добавиш теченията, ситуацията е много забавна. Да не забравяме и лодкарите с подобни на твоите умения -   навсякъде са. А каналите са едни такива тесни - ту вляво се удариш, ту вдясно. Добре, че скоростите са ниски, та няма инциденти, а само смях.
Днес се върнахме с ММ от Малта, студентката е настанена в квартирата, разгледахме университета им. Като за шестмесечен стаж е супер. Ползвахме ферибот до Гозо и до Комино. С много повече респект оценихме уменията на капитаните!!!
И напомням, че брокерката, която ни уреди квартирата е българка. Ще споделя контакт на бъдещи посетители.

# 18
  • Габрово
Нещо не разбрах. Защо майките да подаваме документи?
Да се оправя студентът Blush
Да речем документ за доходите на родителите. Според сина ми, като го подава на хартия се бавят доста повече... затова се чудеше не може ли малко по-дигитално да се случва и това...

# 19
Нещо не разбрах. Защо майките да подаваме документи?
Да се оправя студентът Blush
Да речем документ за доходите на родителите. Според сина ми, като го подава на хартия се бавят доста повече... затова се чудеше не може ли малко по-дигитално да се случва и това...
Този документ се подава онлайн. Синът ми го прилага ведно с другите изискуеми документи и никога не е подавал на хартия.

# 20
Точно онзи ден дадохме достъп на дъщеря ни до профилите ни в НАП с ПИК. Тя си е подала документите онлайн като е изтеглила данъчните  декларации за последните две години. Да видим дали всичко ще е наред. Nerd

# 21
  • София
Gretacvetina, данъчните декларации са на български, дококолкото знам. Не ми се вярва да стане така, освен ако DUO не си затворят очите по някаква причина..интересен подход Simple Smile Споделете после.

И дъщеря ми прикача преведените документи за доходите онлайн за DUO. Даже за пръв път чувам, че може на хартия.

Обаче за смесения данък към община Амстердам и искането за опрощаване, искат 11 документа от по средно 2 страници да се изпратят по пощата на хартия!!! (Нищо, че 10 от тях са добити изцяло по електронен път и нямат хартиен оригинал изначално)
Днес им се обажда дъщеря ми и първо й казаха,е по имейл може, но после се поправиха, че щом в писмото пише на хартия по пощата, значи така трябвало.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 21:32 от Peruanka

# 22
Да, така е. Дъщеря ми ги е превела. И аз съм скептична, защото чета тук. Ще споделя, само да има отговор.

# 23
Здравейте! Помагайте с акъл как да процедираме ! Синът ми началото на седмицата хвана някакъв вирус- температура и кашлица. Температура вече няма, но остана да кашля. Пи разни билкови , българчетата му дадоха кой каквото има, но продължава да кашля кофти. Според него уж вече отхрачвал, но продължава много упорито да буха. Много съжалявам, че не го изпратих с някакъв антибиотик . Вече се чудя , дали да не пробвам да му изпратя по Сп..и някак си, но пак са едни 7 дена , докато пристигне...Те там имат ли нещо , като спешно ?Още май нямал личен лекар .Става въпрос за Леуварден.

# 24
  • столицата
Ако някой пътува, пратете по него. Питайте и във форумите.
Няма ли възможност за консултация с лекар?

# 25
Ами,  ще го ръчкам да търси лекар ...пък да видим.

# 26
  • София
Здравейте! Помагайте с акъл как да процедираме ! Синът ми началото на седмицата хвана някакъв вирус- температура и кашлица. Температура вече няма, но остана да кашля. Пи разни билкови , българчетата му дадоха кой каквото има, но продължава да кашля кофти. Според него уж вече отхрачвал, но продължава много упорито да буха. Много съжалявам, че не го изпратих с някакъв антибиотик . Вече се чудя , дали да не пробвам да му изпратя по Сп..и някак си, но пак са едни 7 дена , докато пристигне...Те там имат ли нещо , като спешно ?Още май нямал личен лекар .Става въпрос за Леуварден.
Ако някой пътува  ,пратете по него или опитайте личния да изпише от тук на бяла рецепта,  снимате я и дано му дадат в някоя аптека  лекарство.  До колкото разбрах трябва да изпише генеричното название. Може да опитате да намерите фемили лекар онлайн и да запази час, да плати на място, нищо че не е личен.
Само да има час. Звънете на много практики,  повече шанс има в по-малко населени места. Нещо около големия град, до което може да стигне някак.
Може да отиде уикенда или вечер в спешното с ЕОЗК.  Има дежурен фемили лекар в спешното извън работното време.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 08:55 от Сойка

# 27
  • София
Консултация в Healee ( мобилното приложение на Супердок) с лекар от България. Снима си гърлото и поне да го чуят как кашля, как диша. Д-ра ще му даде указания какво да прави.После, ако се наложи, изпращат ел.рецепта.
Ако е зле положението, да хваща самолета и да си идва за 1-2 дни.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 09:51 от bibi

# 28
За съжаление, няма да може да изпратите по Спиди. Забранени са всякакви лекарства и ровят много в багажа.

# 29
За кашлицата не съм уверена, че ще му дадат каквито и да било лекарства, а в спешното според мен няма да го вземат.
Предлагам ви да опитате бабини илачи. Захарна вода от черна ряпа; олио, мед, ракия и лимон; прегорена кока-кола и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт