Студенти в Нидерландия - 23

• 56 527
  • 730
  •   1
Отговори
# 285
Как се справят децата, които учат и работят? Успяват ли да си взимат изпитите и очертава ли се да завършат за три години /за акадамичните унита/? Моята дъщеря казва, че й е изключително натоварено, непрекъснато има тестове, домашни, много проекти и ако трябва да работи няма никакъв шанс да завърши за три години /ТУ Айндховен/. Гледам, че повечето студенти поработват. Това значи ли, че си удължават и учението?

# 286
  • Бургас
Здравейте,
Да попитам, според вас, дали ще е проблем, че имената ни /на родителите/ са различно изписани в многоезичния акт за раждане и в превода на справката от НАП за доходите ни? Това за пред DUO. Разликата е при спелуването от бг на латиница.
И дали да търча за нова справка от НАП или да си трая?
Самоцитирам се, за да попитам пак, че питането ми остана висящо, или никой не се е сблъсквал с подобен казус?

# 287
Не съм се заглеждала, но тъй като моите имена са особени, съм на 99% сигурна, че са били различно изписани в двата документа. Въобще и не съм погледнала, а и никой не ме е питал от фирмата преводач. Приети си бяха. (Той многоезичния акт и не помня моята да го е предоставяла в ДУО.)

# 288
Stella, дъщеря ми е втора година в ТУ/а, през първата не можеше изобщо да си представи, че ще работи, толкова и беше ангажирано и ново всичко. Сега прецени, че ще опита. Работи 2 пъти в седмицата от 18.00-22.00, като си е съобразила ангажиментите в Уни. За сега казва, че не и е проблем работата и по никакъв начин не е в ущърб на следването, което за нас е приоритет. Разбрали сме се, че ако започне да и тежи ще спре да работи.
С работата се чувства по-пълноцена и самостоятелна, не я спирам за сега, ще видим в бъдеще как ще бъде.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 22:11 от ranimi

# 289
Моето момче до момента с някакъв луд късмет си намираше работа  по специалността,  което е допълнителен плюс. На него му дойде в повече трети курс накрая, но тогава наистина беше поел много ангажименти, не е имал проблеми с изпитите.
Не е без значение, че си имаше подготовка по специалността още от БГ. Ако догодина приемат брат му, по всяка вероятност няма да работи първата година.

# 290
  • София
Натовареността е много относителна спрямо специалността, а и най-вече навиците на децата за организация на времето са важни. Моята дъщеря е в академичен уни, но не е инженерна специалност. Предполагам това може да е от значение, но има и деца в доста тежки програми- икономически, ИТ и т.н., които се справят с работа и учене. Реално 32 часа, погледнати от моята гледна точка, хич не са кой знае какво натоварване. За някай обаче, който никога не е работил, може да е прекалено много, в съчетание и с учебните задължения, културен шок... Субективно е много.

# 291
Не му е било лесно в нито един момент, но започна да работи още преди да започне първи курс, защото замина по- рано. През февруари ще завърши специалност в академичен университет, за 3 г и половина, защото не беше разбрал навреме как да процедира със стажа и това го забави. Засега не е сигурен къде ще направи магистратура, но иска да си дойде.

# 292
Не му е било лесно в нито един момент, но започна да работи още преди да започне първи курс, защото замина по- рано. През февруари ще завърши специалност в академичен университет, за 3 г и половина, защото не беше разбрал навреме как да процедира със стажа и това го забави. Засега не е сигурен къде ще направи магистратура, но иска да си дойде.
Какъв стаж в академичен университет?
Моята е и в Онър програмата. Иначе казва, че само 15% от студентите успявали да завършат за три години.

# 293
  • София
В академичните унита, спрямо специалността, могат да имат един семеснър, който по избор студентът прекарва или като стаж, или учи майнър/елективи, или заминава в чужбина на exchange и също прави едно от горните две. Обикновено това е първи семестър от 3-тата година (при 3 годишна бакалавърска програма). Нашите деца с Кепева са еднакви пограми, но различни унита и випуски. 🤗

# 294
  • дядовата ръкавичка
Синът ми работи с малки прекъсвания от втори курс до момента (втора година магистър) като тутор. Учи КН, ТУ Айндховен. Също беше в honor програма една година, но се отказа, не му допадна. Завърши бакалавър за 3 години, както и всичките му приятели.  Има приятел, който работи и се издържа сам от ден първи в Нидерландия.

# 295
Моята е и в Онър програмата. Иначе казва, че само 15% от студентите успявали да завършат за три години.
Информацията, че само 15% завършват навреме е абсолютно невярна за Нидерландия. Възможно е да е вярно за отделни специалности.
Споделям линк: https://schengen.news/netherlands-international-students-are-thr … omestic-students/
Резюме плюс коментари:
През първата година отпадат 17% от чуждите студенти и само 6% от местните. До 4-тата година общо 25% от чуждите студенти са отпаднали, т.е. след 2-ри курс отпадат още 8%.
НО... навреме до 4-та година завършват 65% от студенти от ЕИП (ЕС+ още 2-3 страни), а за холандците само 60%. И остават едни 10% от чужденците, които завършват със закъснение.
Излиза, че вечният студент (над 4 г) е холандски патент - 31% завършват яваш-яваш. Това е страшно много, затова предполагам, че при холандците не е мързел, а имат финансови изгоди.

Статистиката за отпаднали през 1-ви курс е леко подвеждаща. Имахме познато дете, което не хареса специалността. Отписа се след 2-3 месеца. Университетът й насърчаваше подобно отпадане - изпращаха имейли до всички, че е по-добре да се откажеш навреме. И върнаха почти цялата такса за втория семестър.
 Но на следващата година детето кандидатства друга специалност, приеха я и завърши навреме. Това дете реално завърши за 4 г. Но в статистиката влиза и в отпаднали, и в завършили. Такава им е методологията.

И още нещо интересно, което прочетох. Вече над 30% от завършилите висше остават в Нидерландия, а за инженерните специалности са 40%. Май след 5-6 г. дружно ще се местим в нова тема "холандски бг баби" Simple Smile

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 16:46 от biborana

# 296
Цитат
Май след 5-6 г. дружно ще се местим в нова тема "холандски бг баби" Simple Smile

В тази връзка - събуждам се сутринта и виждам съобщение на месинджъра "А може ли... (разбирайте холандското гадже) да дойде за Коледа"?
Не е идвал досега в България Nerd

п.с. По темата за завършването съм писала много. Моята и работеше и не, можеше да завърши за 3, предпочете за 4 години, за да си работи към университета и да не се натоварва много. Не съжалявам, сега й е много натоварено и доста трудно и ще отложи работата поне още няколко месеца.

# 297
  • София
HR Tilburg започнаха 60, а сега са 28. Щерката се колебаеше за 2 курс да бачка или да учи нидерлански, но я подкрепихме за второто.
Aerospace Engineering в Делфт от 400 са ок 240 в момента. (и нашето гадже от тая специалност се пробва да работи, но не му се получи. Прекъсна и сега е 1 курс). От българите работят много малък % и в двете специалности на щерките.
Факт е, че нидерландците влачат за да ползват студентските облаги.
И аз подпитах да чакаме ли гостЕ за Коледа, че свекъри, леля… тряя график, но бях сръфана. 🤭

# 298
  • Бургас
Аз пък сега погледнах за билети за Коледа и ми висна ченето,  Айндховен Варна е над 700 евро двете посоки

# 299
В академичните унита, спрямо специалността, могат да имат един семеснър, който по избор студентът прекарва или като стаж, или учи майнър/елективи, или заминава в чужбина на exchange и също прави едно от горните две. Обикновено това е първи семестър от 3-тата година (при 3 годишна бакалавърска програма). Нашите деца с Кепева са еднакви пограми, но различни унита и випуски. 🤗
Благодаря, Peruanka за разяснението. Моят син избра майнъра, именно за да може да работи. Интересното за мен беше, че майнъра се оказа любимата част от следването му, а аз не намирам да има нищо общо със специалността му. Но както съм споделяла преди време, очакванията на сина ми за специалността бяха съвсем различни и отчита, че рисърчът му е бил много слаб. Аз уважавам решението му и усилията да завърши, въпреки това. Сега ще избира по-задълбочено магистратурата.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 20:11 от Kepeva

Общи условия

Активация на акаунт