Студенти в Нидерландия - 23

• 55 801
  • 730
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Вече и пуснах пари да си купи подаръка за Коледа на черен петък - някакви много хай-тек слушалки. Ще има и изненадка- харесва един мой пуловер много и като си беше тук ми го подносваше, та мисля да и купя същия Simple Smile

# 496
Миналата година беше  куфар за пътуване , че нейния се разби ( 5 години в средното- пътуване всяка седмица +  още 2 из Европа )
Тази година сме се спрели на раница за пътуване .
Комбинираме се с брат и , че са си доста цифри  добрите куфари и раници .Но пътува много и си е важно .                                                                 
Друго,  като подаръци които сме правили в годините към брат и -бяха ризи с народни шевици. Много им се зарадваха .

# 497
  • Бургас
Подаръци-изненада отдавна не правя, някои години подаръкът е  нов телефон и сега обмислям дали си заслужава да му купя нов, а аз да наследя неговия...... ако не - някакви по-скъпи "маркови" дрехи, маратонки или нещо подобно, какво си избере той

# 498
И аз не правя специални подаръци. Водя ги на  СПА, готвя им по поръчка(баници, сърми, тиквеници, чушки бюрек) и им купувам по някоя дрешка или обувки, ако поискат. Но специален подарък под елхата има само за мен от тях. Винаги мъкнат по нещо малко от чужбините.

# 499
  • Варна
На място ще видя от какво има нужда моята щерка-дрешки,обувки,че замъкна почти всичко каквото имаше и вкъщи не остана почти нищо за обличане.Отказва лаптоп,телефон и нови слушалки,макар че са за смяна. Казва,че всичко е наред и не иска.Но за нея няма по-голям подарък от това,че я изпратихме в Нидерландия ,та затова отказва големи подаръци.Само нужни  неща ще се купуват.

# 500
  • София
Подаръкът ще е пари за пътуване до Мароко.
Ако измисля изненада, ще купя. Ако не, ще са някакви по-специални шоколади. Много обича.

# 501
Ако не е пробвала нещата на La Feve (шоколадови) - препоръчвам.

# 502
  • София
Днес е имало протести против орязването на бюджета за висшето образование. Нашите нямали лекции.

Много ме изкефи това:

# 503
  • La casa de Mickey Mouse
Та да се включа и аз.Живеем в времена в които на  младите  бързо им  омръзва всичко ,има огромен избор и все ни се струва ,че не сме избрали правилното!!!!Спрете за момент , помислете и сама вземете решение,нищо не е на всяка цена!!!!Обаче всяко взето решение ,влачи след себе си и тежестта си и хиляди нови усилия!Стигнали сте до 2-ри курс-до тук сте положили много усилия и има вложени емоции ,средства и малки победи,отделно имате и квартира.Струва ли си да загърбите всичко и да  започнете отново без да знаете въобще дали ще ви хареса и новото в БГ???А ако и то не е вашето? Никой освен вас не може да отговори на този въпрос, а и не е редно. И тук само да вметна ,че дали човек ще се реализира в живота и  къде ще намери работа не зависи само от броя дипломи и мястото където учи и живее,Всичко в този живот е късмет,просто ние със делата си му помагаме!
До колкото разбирам проблема не е специалността, а начина на преподаване. Имам същите наблюдения про дъщеря ми и нейните колеги/приятели. Приложен университет, доста не организирано, третата година смениха цялата програма, ако не знаеш нещо, търсиш клипчета да разбереш.
Не е това моето разбиране за университет. Трябва да има някакъв баланс между преподаване и самоподготовка. Целта не е да се учат от клипчета, а да имс е обяснят нещата и след това те да ги прилагат. Не всеки отива в университета научен.

# 504
Отдавна се каня да попитам дали децата ви учат холандски и къде?

# 505
  • София
Отдавна се каня да попитам дали децата ви учат холандски и къде?
Моята има безплатни курсове от университета (Тилбург). Доколкото помня А1 и A2 са безплатни. После по 420 Е на ниво. Онлайн са, вечер. И в Делфт има, но не знам подробности.

# 506
  • София
UvA също имат безплатни курсове за студентите, доколкото знам, но моята няма време. На работа среща холандци и я учат на по някоя дума. Поне се появи желание. Труден й е, защото е учила испански и италиански преди, а холандският има повече общо с немския.
Лятото, преди да замине първата година, изкара един кратък онлайн курс, но до там.

# 507
  • София
Определено е труден. Моята, дето се захвана, имаше големи колебания да работи или да учи нидерландски. Подкрепихме я за второто. Бая усилия полага (учила е немски в СМГ, но като втори език), практикува го с гаджето на другата  (най-вече говорене и граматика), но както казва той: Някои граматически правила и ниe не ги знаем. Simple Smile
Не знам как е по другите населени места, но в Тилбург дори и в магазините за ширпотреба и хр. стоки вече искат basic Dutch и става все по-трудно с намирането на работа.
Съквартирантът на другата (магистър, инженер по възобновяеми енергийни източници) търси работа повече от 6 м. и накрая негов познат го препоръча за интервю в една фирма в Делфт. Много го харесали, назначават го, но с условието да започне за учи нидерландски. Аз живеех в някакъв розов балон, че барем инженерите могат да карат само с английския, но очевидно не е така.
Другата няма време за език, а и май няма желание да остава в Нидерландия. На нея й е по-лесно, защото има B2 към C1 немски и особено, когато чете, разбира голям процент от написаното.
Към момента резултатите от първия им квартил са от положителни до отлични. Вяха г@зарете 3 дни в Париж миналия уикенд и сега залягат яко да кълват за следващия квартил. Остана по-малко от месец, докато си дойдат! Broken Heart

# 508
Моята девойка още първата година беше решила да учи нидерландски, но след като започна учебната година стана ясно , че е мисия невъзможна заради натовареността и липсата на време. Учила е немски доста години и казва, че разбира, но само до там. Моята информация също е, че все повече езикът го поставят като изискване за работа.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 11:25 от bunovа

# 509
  • София
Да, слагат го като изискване, при това на високо ниво - и за работа, и за стаж.
От 100 обяви за стаж, 3 - 4 са без изискване за dutch.

Общи условия

Активация на акаунт