Студенти в Нидерландия - 23

• 56 447
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Днес оправих двете неплатени здравни осигуровки на детето в НАП., за два летни месеца. Оправихме да не дължи здравни осигуровки в бг, докато учи в Нидерландия. Служителката много настояваше за оригиналният превод на уверението за студент. Все оригинали ѝ давали. Показах го, но дадох копие. Да де, но накрая се съгласи на копието, писахме и подписахме вярно с оригинала.
Аз знаех, че копието е ок, ама така като вземат да настояват, че за какво друго ще ви трябва и т. н., нервирах се.

# 136
Здравейте! Синът ми е подал за заем за таксата от Дуо, днес ми звъни и ми вика да чакам утре , че щели да ми дръпнат от сметката около 300 евро. Как така ще ми дръпнат, не трябва ли ние да ги преведем тези пари? Те му превели на него   една вноска към 200 евро, но той явно е подал за по - малко вноски....нещо не ми е ясно....
Не знам, дали и обясних както трябва де! И още нещо - за другата стипендия по доходи, трябва да чакаме писма по пощата ли за да ни кажат какви доходи искат?
Таксата за унито се дели на 12 равни вноски, като така се и изплащат. На колко вноски е дължима обаче таксата към вашето уни е друг въпрос - 2, 3, 4, 5, 6, 10. Затова има разминаване в сумите. Отделно към първата вноска се дължат по спомен и едни 25 евро.
Дали ще могат да ви ги дръпнат - само в случай, че го правят от холандска сметка. Пт българска и да опитат не може и ще се наложи да ги преведете.
Стипендия пак да уточня няма. Субсидия за работещ студент с доходи на родители - вадите си сами документа от НАП, не чакате нищо да ви кажат за суми те.

# 137
Не са посочили за кое време точно трябва да извадим от НАП...?

# 138
  • София
Днес оправих двете неплатени здравни осигуровки на детето в НАП., за два летни месеца. Оправихме да не дължи здравни осигуровки в бг, докато учи в Нидерландия. Служителката много настояваше за оригиналният превод на уверението за студент. Все оригинали ѝ давали. Показах го, но дадох копие. Да де, но накрая се съгласи на копието, писахме и подписахме вярно с оригинала.
Аз знаех, че копието е ок, ама така като вземат да настояват, че за какво друго ще ви трябва и т. н., нервирах се.
Аз и двата пъти дадох
в НАП оригинала на превода. То си беше и така подготвен - с печат на подгънатия край върху английския документ. Ако го снимам, ще излезе с половин печат.
На вас наистина за какво ви трябва оригиналът?

# 139
  • Варна
Аз и двата пъти дадох
в НАП оригинала на превода. То си беше и така подготвен - с печат на подгънатия край върху английския документ. Ако го снимам, ще излезе с половин печат.
На вас наистина за какво ви трябва оригиналът?
Тепърва ще разбера. Нали ще се вади примерно виза за Корея?
Но все едно да си дам някъде оригиналът на пълномощното
Защо?

# 140
  • София
Пак обръщам внимание - нали преводът е прикачен към английския документ с подгънат подпечатан лист, за да се удостовери, че е преведен
точно този текст. Това как се постига с копие?
То вече сте убедили служителката, няма значение всъщност. Но просто си разсъждавам...
За пълномощното спор няма, че се оставя копие, а не оригинал.

# 141
  • Варна
Може би аз не разбирам съвсем, нали отскоро съм със студентка в Нидерландия
Но защо някое учреждение би искало оригиналът на някой документ, като е валидно да вземе копие и само да сравни с оригинала

# 142
Не са посочили за кое време точно трябва да извадим от НАП...?
2022 и 2023

# 143
Копие на оригиналния документ се прикача с оригинал на превода и така слагат печат... Не разбирам защо преводачите са ви закопчали оригиналния долумент с превода... Нали така превеждахме дипломите на английски, никой даже не си е помислил да ми боцне оригиналната доплома с телбод, да сгъне ъгъла и да сложи печат Thinking Печата и подписа на преводача гарантират, че той е превеждал отигиналния документ...
А за НАП оригинал е този превод с подпис и печат (не, че някои буквояди не искат и оригинал, разбирай "мокър печат") Hands V

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 07:09 от peneva_a

# 144
  • София
И аз казвам същото - давам оригинал на превода. То самият документ за записване е свален от имейла - 10 такива мога да си извадя, ако ми потрябват.

Копие на оригиналния документ се прикача с оригинал на превода и така слагат печат... Не разбирам защо преводачите са ви закопчали оригиналния документ с превода...

# 145
И на мен  ми искаха задължително оригинала , отделно , че  от  агенцията по превод ми бях сбъркали  годината на  документа  и се връщах 3 пъти , но успях все пак ! И пълномощното нещо не им хреса ! Изобщо тези служителки  са доста неприятни , аз от години подавам всичкос ПИК и не ходя там ! 
Пак обръщам внимание - нали преводът е прикачен към английския документ с подгънат подпечатан лист, за да се удостовери, че е преведен
точно този текст. Това как се постига с копие?
То вече сте убедили служителката, няма значение всъщност. Но просто си разсъждавам...
За пълномощното спор няма, че се оставя копие, а не оригинал.

# 146
Пак обръщам внимание - нали преводът е прикачен към английския документ с подгънат подпечатан лист, за да се удостовери, че е преведен точно този текст. Това как се постига с копие?

Със заверка на копието "Вярно с оригинала" и представяне на оригинала за сверка, като към превода се прикача копие, а не оригинал. Стейси писа, че дъщеря й ще е само 2-3 месеца в Нидерландия и след това заминава за Корея, където отново ще й е нужен оригинал на удостоверението. Не сме наясно с детайлите - дали е документ, издаден от канцеларията на университета, или е изтеглен прикачен файл към електронно писмо. Важното е, че след напрегнат разговор със служителка, бюрокрацията е победена Simple Smile

# 147
Аз го разбрах по друг начин - направено е обикновено черно бяло копие на оригиналния превод с мокър печат от агенцията и това е дадено. А не копие на удостоверението от унито.
За такива случаи най-лесно е да се помолят преводачите просто да се направят няколко такива "оригинала" с мокър печат от тяхна страна и воала - няколко "оригинала".
Въобще с НАП всичко е на късмет - аз колко години ходя и всички са мили, усложливи, нямам никакви проблеми с пълнимощното ("вие нали сте майката?"). Но тук чета какво ли не - въобще на принципа " царя дава, пъдаря не".

# 148
За четири години нито веднъж не съм давала оригинал, дори не съм взимала от преводач такъв, а изпращам и получавам по е-мейл превода. Копирам и го нося в НАП. Един път се опита служителка да протестира, но обясних, че аз и оригинала го получавам по е-мейл и го разпечатвам.

# 149
  • столицата
Като сте заговорили за здравното осигуряване. Детето - студент  в чужбина отива на преглед по каса и докторката му казва, че има 1 неплатена вноска за 02.2023г. Миналата седмица аз, въоръжена с пълномощно, нося в НАП удостоверението за записан пореден семестър с превод от заклет преводач и решавам да проверя какъв е проблемът, защото помня, че платих всички дължими вноски навремето онлайн. Хвърлих служителките в недоумение. На едната страница на компютъра виждат, че има дължима вноска за 02.2023г., но като отидат на друга страница, където да се плати вноската, тя не излиза като дължима, т.е. няма как да се плати. Та записаха проблема и казаха, че щели да го обследват. Остана само да чакаме. И по този повод се замислих, ако не я платя тази една вноска, но плащаме/ние или държавата/ останалите, какво ще се случи. Защото по тази вноска текат лихви, а аз реално не мога да направя плащане до отстраняване на проблема.

Общи условия

Активация на акаунт