Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 482
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
И аз не знам, коя е най-дългата пещера в света. Не е ли редно на подобни изпити да се задават въпроси за разбирането на процесите по предмета? Защото с въпроси тип "Научи телефонния указател наизуст" - Кое е най-старото, най-краткото и най-новото, и аз има да си повтарям учебните години.

# 316
Ако е част от учебната програма, какво пречи да е в изпита? Не че аз сега знам, но мога да питам детето в края на 9ти клас дали знае... Аз бях забравила термините "синклинал" и "антиклинал", ама все пак не съм ги учила преди няколко месеца, а преди повече от 30 години... А детето преди дни нещо бърбореше из къщи, нещо заради входното...

Хм, на прима виска си казах "Нещо с мамути беше, в САЩ, но не съм сигурна"... проверих - Мамутова пещера, САЩ

Абсурд е да не е чувало дете с някакви изобщо познания по география и елементарно познаване на България, да не знае пещерата "Дяволското гърло", даже да не знае в коя част на България е.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 15:12 от peneva_a

# 317
Бащите в класа на дъщеря ми, избихме рибата на родителската среща. 9/26 присъствие, при това активно, а накрая аз и още един се номинирахме за родителския съвет (нямаше наплив от желаещи). Simple Smile

# 318
  • ВАРНА
Le Vert, супер сте Simple Smile
При нас мина само срещата за екскурзията през априлската ваканция. Дъщеря ми "ще маркира" основните забележителности в Рим и след това ще отидем двете за задълбочаване на материала Simple Smile
Род.среща по учебната част може би ще има следващата седмица. Понеделник във Варна е неучебен ден за училищата в два от райните в града, в които ще има избори за кмет на район. МГ е в един от тези два района и поне в понеделник няма да ставам в 6ч Simple Smile

За термините по география не знам, но по БЕЛ за пореден път се почуствах като пълен глупак, когато дъщеря ми ми зачете темата за ЛИС, която им беше дала учителката от частните уроци. Колко често използвате думата "апология" Simple Smile При мен се оказа тотално изтрита от речника.

# 319
Нашето училище организира пътуване до Мармарис през пролетната ваканция. Осигурява го същата фирма, която прави и летните европейски екскурзии. На мен, както и на част от другите родители, не ни допада това. Принципно децата могат да канят и ученици от други училища, също така престоят е all inclusive. Това, което чухме за миналогодишното преживяване, не допада на нашата дъщеря. Аз винаги съм харесвала лагери и екскурзии със съучениците, обаче можеше да е нещо в България. Тази схема с туристическата агенция ми прилича точно на това - на схема. Bowtie
Освен това, по темата за гръбначните изкривявания. Е, нашата ЛЛ отново ах-на - "Ама, ти имаш гръбначно изкривяване! Ще ти дам направление за ортопед" Та, оказа се сколиоза 1-ва ст. Предстои още един преглед. Като цяло лекарят ни прати на рентген, даде ни препоръка за колан, както и за ортопедични стелки (понеже първоначалното оплакване на детето беше болки в коленете, които не минават вече втора година) и изписа конкретен Магнезий и Колаген. Вероятно всички тези конкретни марки, към които ни насочи, са поради негови отношения с този или онзи представител. Moneybag Както и да е. В тази връзка говорих с една позната, които от 2 години вървят срещу сколиозата и ... ами, много дейности ни очакват.  Swimmer За плуването на тях са им казали няколко различни доктори, кинезитерапевти, че и един професор - че е мит, че помага. Всъщност имало и доста плувци с изкривявания. Ами, аз виждам, че 7 години на моето дете плуването не му помага. Но пък и не пречи, вероятно, а тя си харесва спорта. Та, няма да я спираме. Имало и една ШРОТ терапия - познатата ми каза, че и там ползите били преувеличени, а и пак зависи от специалиста. Wink
Надявам се да намерим това, което ще помогне да не прогресира това изкривяване (още не знам градусите, но ще питам на контролния преглед).
И след толкова много думи... освен да пожелая приятна есенна почивка на всички малки и големи  Wear Umbrella

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 17:40 от phoenix

# 320
Навремето за сколиоза ме изпратиха на изправителна гимнастика. За мен беше отвратително преживяване - с трудни упражнения. Сега не знам, дали се практикува.

# 321
Навремето за сколиоза ме изпратиха на изправителна гимнастика. За мен беше отвратително преживяване - с трудни упражнения. Сега не знам, дали се практикува.
Ами, май се практикува и пак е болезнено. Д-рът я насочи към едни упражнения, които ги гледа в Ютюб - 20-ина мин са и е по-лесно от ходене до залата и връщане. Тя преди 2 год ходи на ЛФК (както му викат), ама не гледаше на това сериозно и като приключиха 10 посещения, тя също го приключи. Трудно е, тъпо е, скучно ми е... един куп оправдания.

# 322
  • Немция
Phoenix, плуването може да не премахва проблема, защото има и вроденост, но според мен не се и влошава.
Хубаво е, че има редовно физическо натоварване в областта на торса, това е важно.

Моите ученици са в есенна ваканция, 1 седмица бяхме на почивка , 1 седмица почивка вкъщи, зареждат батериите. Grinning

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 19:13 от Бибит

# 323
  • Някъде там...
Феникс, може да се консултирате с Борислав Чонгов, що се отнася до физиотерапията, в София приема, има и сайт. Чака се, но от познати чувам отлични отзиви.
За плуването - не мисля, че е мит, защото укрепва гръбни и коремни мускули. Може да не лекува, както писа някой, но по ага да няма влошаване.
Като препоръка само - по време на тенировка стил кроул, да диша равномерно и на двете страни, като ги редува. Три загребвания, дишане наляво, три загребвания, дишане надясно.
И да, има плувци със сколиоза, но немалко от тях са започнали да плуват именно заради нея. Пример е Давид Попович, олимпиец. Simple Smile
Виждала съм и изправителни лагери - на морето, на Белмекен.

# 324
За силикозата - само не при Чонгов!

# 325
Дъщеря ми беше с установено гръбначно изкривяване във втори клас. Ходи на изправителна гимнастикя и плуване, след една година изкривяването изчезна.

# 326
  • Някъде там...
За силикозата - само не при Чонгов!
Защо? Близко дете от години ходи при него и са много доволни. И в темата за гръбначни изкривявания много го хвалят.

# 327
Да кажем, че тактично се премълчават някои моменти. Ако някой се интересува, мога да обясня на л.с.

# 328
  • ВАРНА
По темата за сколиозата си писахме с phoenix на лични (делим един град с едни и същи лекари и терапевти Simple Smile)

Лафът от вчера : "Да се върнем напред" Simple Smile Може пък да се окаже образ учителката по бел в училище Simple Smile
За втора поредна година съжалявам, че не се организирахме да забегнем за 3-4 дни покрай ваканцията другата седмица. Детето каза, че няма проблем. Щяла да се наспи и да се види с приятелки.

# 329
  • ВАРНА
ехо, банда Simple Smile Оглушителна тишина в темата Simple Smile Надявам се всичко покрай всички да е наред.
Общо взето спокойно минава срокът. Имахме и първа род.среща миналата седмица. Класът е топ. Две много къси клечки сред училителите. По английски си търси единствено и само думите от учебника. Не може да се напише spectacular, защото се търси stunning. По философия изобщо няма да я коментирам.
В Британика започнаха пробни за В2. Ами който се цели към взимане на сертификата с 85% и нагоре, няма да стане от въздуха. Иска се сериозна работа.
Миналата седмица вкъщи прехвърча идеята за немски втория срок. Оставих я да излети. Това упражнение с втория език ще се играе лятото, евентуално.
Учителката по математика е пуснала мухата за олимпиада по математика. Общинският кръг може да е лек за преминаване, но областен без подготовка няма как да се случи. Ще го мисля в движение. Дъщеря ми много добре си знае силите и възможностите и само на мускули от училище резултати не се постигат.
Хубава събота на всички Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт