Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 449
  • 748
  •   1
Отговори
# 420
Преборихме се за билети😉! Юли ще се ходи в Париж!
Прасунчо, благодаря за куража и напътствията! Сега започвам да се притеснявам 1 татко дали ще се справи с три момичета в нощен Париж, защото имаме само един билет за придружител. Другият вариант е цялата компания да ги чакаме след концерта и да се прибираме заедно към центъра от Стад дьо Франс. В Париж винаги сме отсядали в центъра и нямам идея как е в по-страничните квартали.
 В Италия, Австрия, Хърватия се чувствам много, много спокойна. В Рим и Виена съвсем спокойно оставяме девойките през  деня да са със своя програма и си правим среща някъде надвечер. Обаче, Париж хич не ми дава такова усещане.
Важното е, че децата са много щастливи, другото ще го измислим. Много се радвам, че пак ще види Париж в една по-осъзната възраст. Все още не ни е отсвирила за обиколки по музеи и галерии.

# 421
А защо учителите не пишат забележки и отсъствия?
С риск да да вляза в противоречие с някои либерални тези за възпитание, ще кажа че “магарето скача според тоягата”. Безхаберните родители и нехайните ученици много бързо ще започнат да се интересуват, когато в Школо започната да се трупат неизвинени, забележки, лоши оценки. Малко трябва, за да се промени атмосферата в час, но трябва учителят да е на място и да си върши съвестно работата.

При щерката по време на час телефоните стоят в кутия, без изключения. Могат да ги ползват през междучасията, но тогава нямат време, играе се белот, че чак пушек се вдига 😂
И аз се чудя на неспазването на правилата от учителите. Първите дни нашият човек ходеше навреме на училище, но като видя, че не се пишат отсъствия, вече редовно закъснява. Същото е положението и с домашните.

# 422
  • ВАРНА
Преборихме се за билети😉! Юли ще се ходи в Париж!
Скрит текст:
Прасунчо, благодаря за куража и напътствията! Сега започвам да се притеснявам 1 татко дали ще се справи с три момичета в нощен Париж, защото имаме само един билет за придружител. Другият вариант е цялата компания да ги чакаме след концерта и да се прибираме заедно към центъра от Стад дьо Франс. В Париж винаги сме отсядали в центъра и нямам идея как е в по-страничните квартали.
 В Италия, Австрия, Хърватия се чувствам много, много спокойна. В Рим и Виена съвсем спокойно оставяме девойките през  деня да са със своя програма и си правим среща някъде надвечер. Обаче, Париж хич не ми дава такова усещане.
Важното е, че децата са много щастливи, другото ще го измислим. Много се радвам, че пак ще види Париж в една по-осъзната възраст. Все още не ни е отсвирила за обиколки по музеи и галерии.

Bibibon, суууупееер Tada Позната ми е тази радост Simple Smile
Не се притеснявайте за прибирането. Много, страшно много полиция има от стадиона до метро станцията и организират потока на движение. В метро станцията освен полиция има и служители на RATP, които правят така, че да няма блъсканица и да не се препълват влаковете. Всичко е така добре организирано, че да няма неприятни емоции и грижи до самия финал.
Ние бяхме две майки с две 13 годишни тийнки и грам не сме се притеснявали. Прибрахме се само с RER B, т.е. не сме правили прикачване, защото хотелът ни беше до Пантеона и слязохме на Люксембург. Съвсем спокойно можете да чакате смелия татко с девойките на станцията, което е до хотела ви. Или някъде на бар, защото ще има емоции и разбор Simple Smile
Ох, аз не знам дали бих оставила дъщеря ми с приятелка за волна програма в Париж. Във Версай, например, ги бяхме оставили да вървят сами от езерото с лодките до двореца. Беше се наложило дъщеря ми да вкара в употреба целия френски, с който разполага, за да обясни на пропуксвателния пункт градини - дворец, че билетите са у мен, за да ги пуснат да влязат. Вървели са сами и вечер от метрото до хотела, но разстоянието не беше особено голямо. Но това беше през 2023, когато тя беше на 13г.
Вчера гледах кадри на ремонтираната Notre Dame и едни мисли за Париж 2025 се прокраднаха у мен Heart

# 423
  • Някъде там...
Париж сега е толкова далече от спокойния Париж отпреди 20 години. Разхождали сме се пеша из централните райони две момичета сами до късно вечер и не сме се притеснявали, нито сме имали повод да го правим. При последното ми ходене там наскоро беше много различно, много. Или аз съм пораснала, да не кажа друго, но си ме беше страх. Simple Smile След атентатите от 2015 доста затегнаха нещата, но като цяло и имигрантите им станаха доста.

# 424
  • София
Жабче аз по същият начин се чувствах последният път във Виена, за съжаление. За 10 години от последното идване мръсно, надраскано, пълно с арабска и китайска храна, един ресторант с австрийска кухня не успяхме да намерим с младежа. Тотално разочарование и едва ли ще повторим скоро…

# 425
Еееее, във Виена е пълно с австрийски ресторанти. Сега на прима виста мога да кажа поне 3 в центъра. Плахута(верига), Фигмюлер(верига), Wollzeile, Huth Gastwirtschaft, Luftburg - Kolarik im Prater и т.н.

Иначе да, тенденцията във всички по-големи европейски градове е такава. Но Париж води класацията надолу. Виена все още се държи прилично. Лондон някъде е топ, а на други места е много по-зле. Като цяло вече никъде не бих пуснала сами дори и по-големи момичета.

# 426
То защото в София положението е уау. И то все са едни наши си златни яйца.
Аз много се напрягам от това, че периодично се налага са водим този разговор за гнусовете, които се активизират периодично.

# 427
  • София
Рони, да съгласна съм и тук е същата история. Една история с моя тинейджър  точно по повод на гнусовете …искаше да се снима с Коке от сериала Новите съседи, който имаше среща с феновете в Парадайс. Уговори се със съученици уж, но родителите им като разбраха за кой мол става въпрос не ги пуснаха, та аз и мъжа ми сме придружавали деветокласник до мола!!!

# 428
Преди време около училищата в цетнъра и широкия център вилнееше група, която ограбваше деца. Преди две години имаше нападение над дете в квартала ни. После се оказа, че е било само едно.  Миналата година бяха нападани млади жени в най-скъпата част на града. Наскоро ни заля информацията с нападенията над жени, но от полицията казаха, че едно изнасилване не се било брояло. Да не се било ескалирало напрежение. После дойдоха нападенията в моловете и пак така не беше само един. В момента са инсталирани патрулки, но това не означава, че няма да избие някъде на друго място. 
Та в тази връзка наистина е много по-важно да се научат да общуват в реалния живот, а не през телефоните. Трябва да общуват. Не да са с егати яките есета и всякакви съчинения на листче и за да имат 100 т. в нещо, защото ги обучават точно в това. Да умеят да общуват и да бъдат в общности.

# 429
Доскоро живеех с илюзията, че моловете са спокойно място. И че по-скоро тийновете там могат да си изгубят времето в правене на нищо, отколкото каквото и да било друго. Или сме случили на спокоен мол около нас, или аз не улучвам времето и етажа, да засека нещо притеснително. Все си мислех, че най-гадните години сме ги изживели ние като ученици - с джобенето и всички друго красоти. Явно не е така. За съжаление още по-трудно е срещу дрогирани екземпляри, където никаква форма на комуникация не сработва.

# 430
  • София
Когато коментирахме вкъщи случващото се в моловете, от което аз бях шокирана, защото също си мислех, че е безопасно място (народ, камери, охрана), и тримата ми заявиха, че те и връстниците им отдавна знаят "какви ходят там" и че всъщност "вече никой не ходи в мола".
Тъжно е, че има предпоставки децата ни да се чувстват застрашени в една уж мирна и цивилизована среда. Когато преди година студентката изкара един семестър във Виена, споделяше, че се чувства съвсем в безопасност из града (е, квартирата беше в самия център) да се прибира вечер след представления.

Вкъщи учебните грижи отново отстъпиха пред нарастващото вълнение за предстоящите представления на мюзикъла, в който участват и тримата. Особено когато са минали няколко седмици от последното представление, емоциите са като пред премиера. Комуникацията в екипа им става все по-интензивна, приготвят се костюми, преговарят се сцени... и нищо друго не е толкова важно. Проверява се как вървят продажбите на билетите (всички участват доброволно, никой не получава пари за това) и радостта е огромна, като гледат как се запълват местата в залата.
Та така... кой мисли за училище и домашни в тези трепетни дни... после ще наваксват.
Ако ви е интересно да видите кое е по-важно от немския, английския, испанския, географията и т.н., пишете ми, за да не правя реклама тук Wink

# 431
В Парадайз ли е станал инцидентът? Щото дъщерята редовно ходи там с приятелки и не е споменавала никога за проблеми там.

# 432
Здравейте, децата ми започнаха да учат немски език от тази година, от нулата. В къщи не говорим езика и не гледаме немски телевизии. Имат нужда от уроци или курс за втори срок. 
Можете ли да препоръчате за София друга школа освен Гьоте институт или учител около стадион В. Левски или студентски град (там се ходи на фитнес)?

# 433
Мога да препоръчам за онлайн наистина много добър учител. Дъщеря ми започна още миналата година с нея. Ситуацията ни беше същата- за първи път среща с немски език и никой вкъщи не го говори. Резултатите са повече от прекрасни, а момичето прави преподаването много близко до тяхната възраст- обсъждат филми, книги, теми, които ги вълнуват.

# 434
  • София
За мол Парадайс става въпрос, че има някаква група непълнолетни, която притеснява посетителите. И моят син, и приятелите му спряха да ходят там.
Празниците са далече, класни, контролни и изпитвания по няколко на ден. Идва му му в повече след лежерния осми клас.

Общи условия

Активация на акаунт